Què passa - Activitats | Revista 73
Vilaplana RID
TALLERS FES-T’HO TU MATEIX/A i VILAPLANA AMB SENEGAL
Benvingudes i benvinguts a un nou article de Vilaplana Rid, en el qual explicarem les últimes activitats realitzades durant aquests darrers tres mesos, dos tallers d’aprenentatge en què algú del poble comparteix els seus coneixements amb un grup de persones que volen aprendre sobre aquell tema. En concret han estat una sortida a un Hortet i un Taller de Pa i Pizza.
A petició de Vilaplana Rid, des del grup de Whatsapp es va demanar que expresséssim què és allò que ens agradaria aprendre i en aquesta crida en Jordi i l’Eva van demanar que els agradaria aprendre d’algun pagès que conegués les característiques del terreny en relació a la plantació i recol·lecció de verdures i hortalisses.
SORTIDA ANEM A L’HORT per Jordi Mármol Mazario
Des de Vilaplana Rid vam posar en contacte en Pep Magrané, qui molt amablement es va oferir a fer un taller explicatiu guiant pel seu fantàstic hortet un grup reduït de persones que volien aprendre sobre horticultura.
Així el 28 de juny vam anar a l'horta d'en Josep, l'Eva, el Sam, l'Ana, el Néstor i jo mateix.
En Pep ens va rebre molt cordialment.
Ens va mostrar com cuida l'horta i alguns secrets per tenir una bona collita, així com el sistema de reg que utilitza.
Ens va obsequiar amb algunes verdures.
Va ser un matí molt bonic, sobretot perquè vam fer un nou amic al poble, moltes gràcies Pep.
TALLER DE PA I PIZZES per Fabiana Quiros i Rosa Cabré
Hacía meses que Alba bd nos había preguntado en el grupo Vilaplana Rid de whats si teníamos interés por algún tema en particular para compartir "saberes" con otros miembros del grupo...
Aprender a hacer pan, siempre fue algo pendiente que quería aprender!
Así fuimos buscando un lugar donde fuera posible hacer el taller.
Finalmente Alba Romero ofreció su cocina en Reus para el encuentro. Fue muy bonita su acogida desinteresada, hasta había preparado un té fresco para invitarnos.
Compartimos coche desde Vilaplana a Reus todas las interesadas Eva, Lourdes y yo. Da gusto cuando encuentras gente que piensa también en aprovechar todos los recursos.
Rosa fue la encargada de dar el taller, nos enseñó lo que sabía y compartió su experiencia. A eso sumamos la experiencia que otras compañeras tenían en el tema; yo ninguna, así que todo fue aprendizaje.
Además de hacer pan, nos reímos mucho, nos lo pasamos genial.
Nos fuimos con una masa de pizza para cocinar en casa y pan recién hecho.
Salió todo muy rico!
La verdad fue una experiencia muy bonita de compartir y de aprender juntas.
La Rosa comparteix amb vosaltres
la recepta de la massa de pizza:
Ingredients:
- 300 g de farina fluixa
- 150 g d’aigua
- 6 g de llevat fresc
- 3g. de sal
- 45g. de massa mare (opcional)
- q/s farina per al taulell de treball
Utillatge per a l’elaboració:
- bol
- corró
- paper de forn (opcional)
- llauna de forn
Elaboració:
1. Dins del bol hi posem la farina. Reservem una mica d’aigua, per exemple una tasseta de cafè. La resta l’anem incorporant a la farina mentre remenem amb les mans, no l’afegim de cop que si no ofegarem la farina i ens farà grumolls.
2. A “la tasseta” d’aigua que hem reservat, hi afegim el llevat per a dissoldre’l. Un cop dissolt, l'incorporem a la massa anterior. El podem incorporar fent-li un forat i tapant-lo.
3. Amassarem una miqueta, sobretot anem posant farina sobre el taulell per tal que no se’ns hi aferri; també és aconsellable anant-se enfarinant les mans; quan estigui ben compacte, amb el mateix sistema anterior (fent-li un forat) hi posarem la sal i la massa mare. Aquesta última si pot ser de mica en mica, millor, ja que la incorporació serà més homogènia.
4. Continuarem amassant, estant alerta, ja que la sal fa que la massa s’esquinci. Anirem amassant fins que creguem que la massa ja està a punt.
5. Deixarem reposar-la entre 10 i 20 minuts, no ens interessa que fermenti, sinó que perdi el vigor (elasticitat) de l’amassat, així podrem estirar-la millor. Es recomana tenir la massa tapada mentre reposa.
6. Un cop reposada, l’estirem, la farcim com més ens agradi i l’enfornem.
Preescalfem el forn a 190-200ºC i la coem durant uns 15-20 minuts.
Cada forn és un món, així que pot variar tant la temperatura com el temps.
FIRA D’INTERCANVI i RECOLLIDA PEL SENEGAL per alba bd
El passat diumenge 17 de juny vam celebrar la segona Fira d’Intercanvi al pati de les escoles. L’afluència de parades va ser de la meitat que la primera, si mirem la part positiva, les relacions i intercanvis generats van tenir més qualitat per sobre de la quantitat de la primera edició. A més, aquesta vegada vam dur a terme la idea del Gessa en relació a que tot allò que sobrés de la Fira i que els participants no volguessin endur-se cap a casa ho féssim arribar a persones necessitades perquè ho reutilitzin.
Fruit de tot allò que va sobrar de les 8 parades es van generar donacions a tres entitats diferents:
- L’associació de la Germandat de l’Espluga que treballen amb les persones del poble amb menys recursos va rebre llibres i joguines.
- La parròquia de Sant Bernat Calvó va rebre tota la roba que no fos de temporada d’estiu, roba de llit , objectes i estris per a la cuina i la llar.
- Finalment per a Senegal vam fer una gran muntanya de roba de temporada d’estiu, joguines, peluixos i motxilles.
JA que havien de venir a buscar amb una furgoneta tot allò que fos per al Senegal, vam aprofitar a fer una crida a tot el poble per mitjà del telegram i d’un cartell al Casal amb una capsa de recollida, que en poc més d’una setmana va recollir material escolar, medicaments, ulleres, joguines i motxilles.
La veritat és que, personalment, cada vegada que anava al Casal a buidar la capsa em sentia molt orgullosa deí Solidaris que som en aquest poble, perquè molta gent va aportar llibretes i material comprat de nou, quan la idea era buidar la casa de coses que a una altra persona i sobretot els nens i nenes de les zones rurals de Senegal poguessin reutilitzar, coses que ja no utilitzem i així donar-li una segona vida ja que a ells sí que els aporta valor i en canvi a nosaltres ens omple els armaris i no ens aporta res.
Com podeu veure a la foto la quantitat de coses recollides va ser immensa i tot això ha esta aportat a la fundació de Lluís Llach i l’associació J’aime rever d’educació especial que treballen a Senegal, gràcies a l’Edel i la seva família que van organitzant i inventariant totes les donacions fins que tenen el volum necessari per a omplir un contenidor de vaixell i enviar-lo.
L’Edel us volia fer arribar aquest missatge a totes les persones que vau fer donacions:
“Moltíssimes gràcies a tots, m’he emocionat quan he vist tota la muntanya de bosses i capses!!. M’encanta veure que hi ha gent generosa com vosaltres col·laborant en diversos projectes. Mil gràcies per les donacions i per ser com sou”.
Finalment a Senegal no podíem donar patins, ja que a les zones rurals no s’haguessin pogut utilitzar; així que al CRAE de la Pastoreta van estar molt agraïts de la donació de 2 patins, 2 monopatins i 2 patinets.
Des de Vilaplana Rid només volem afegir:
moltes gràcies per la vostra solidaritat i generositat, ha quedat clar que
junts/es estem fent un món millor!!
Grup Vilaplana RID
+ Publicar el meu comentari