Què passa - Activitats - NotÃcies | Revista 72
Vilaplana RID
VILAPLANA ÉS SOLIDÀRIA
Benvinguts i benvingudes una vegada més a la secció de Vilaplana Rid. Aquesta vegada també amb un article dividit en tres seccions: en les dues primeres expliquem com va anar l’experiència de les Fires d’intercanvi de llibres i de roba i en l'última, una nova proposta de la mà de l’Ana, nouvinguda i veïna del poble. Com fa poquet que viu aquí i prové de Madrid, l’article és en castellà.
Sant Jordi: Intercanvi de LLibres, per Txell Miracle i Alba bd
Per Sant Jordi i amb la col·laboració de l’Ampa de l’Escola Cingle Roig, vam muntar un espai d’intercanvi de llibres. La idea era que tothom que tingués llibres que sap que ja no llegirà i sobretot els nens/es que els llibres “se’ls queden petits ràpidament” poguessin portar un o més llibres per a intercanviar sense la necessitat que fos un a un. Era una taula de bufet lliure, és a dir la gent agafava i deixava els llibres que volia, això sí, es va demanar que fos dins uns paràmetres com el de la no-violència, ni llibres bèl·lics ni sexistes. Durant el dia, la gent va anar aportant i agafant llibres i els que van sobrar van ser portat al Casal.
Aprofitem aquest article per a recordar que hi ha una prestatgeria on tothom pot aportar i prendre els llibres que vulgui, a part de ser una petita biblioteca on els nens i nenes poden llegir quan estan al Casal. La iniciativa es diu
Pren i deixa’n, ja que de vegades hi ha molts llibres i cal una renovació. Cal esmentat que
Vilaplana és solidària amb una associació per a persones amb menys recursos que l’Espluga de Francolí, La Germandat, on aniran a parar algunes col·leccions que al Casal ja no hi cabien.
No volia acabar sense l’experiència d’una amiga de Reus que va pujar expressament a fer part del seu Sant Jordi a Vilaplana fent ús de la taula d’intercanvi:
“Per a mi, que la lectura és tan important, la fira del llibre de Vilaplana va ser una agradable troballa,
que millor que donar vida a un llibre? Pren i Deixa’n, una idea genial que espero que tingui continuïtat". Carme de Reus
Fira d’intercanvi de roba i donació per alba bd
El passat dimecres 16 de maig vam fer la Fira de Roba de 17-19h, sota la petició que a les mares els anava bé aquest horari i a la Planeta perquè els nens/es poguessin jugar. Vam muntar unes 7 parades, algunes compartides i van participar unes 10 persones. Vam fer alguns intercanvis de roba entre nosaltres però el que té més mèrit, al meu parer, és la posterior donació d’un Jeep sencer de roba, que vam dividir entre tres associacions:
- La roba de nen/a d’estiu va anar per a una agrupació que col·labora entre d’altres amb l’associació de Lluís Llach per portar roba i d’altres materials com motxilles per als infants del Senegal.
- Per altra banda les talles grans de roba adulta d’home i dona va anar a l’associació Ayudamos, associació creada per una companya del grup Rid del Camp de Tarragona
Finalment la resta de roba, unes 15 bosses grans de roba, calçat i complements va anar a
l’associació de recuperació de tèxtil Humana que recentment ha obert botiga a Reus i paral·lelament ha creat uns horts socials a la mateixa capital del Baix Camp.
Quan vam fer l’aportació vam rebre informació de com funciona la part de la recollida, crec important fer uns apunts per saber on va a parar la roba que posem als contenidors, que en el cas de Vilaplana és de Roba Amiga i vam triar la Humana per a diversificar, ja que havíem de fer un viatge a Reus, sinó el contenidor s’hagués sobreeixit.
La roba l’envien a la planta de l’Ametlla del Vallès, on fan la classificació i la destinen a diferents usos una vegada seleccionada:
- Un 14% es ven a les botigues de Catalunya, la majoria a Barcelona i una a Reus, les persones amb menys recursos poden optar a uns abonaments per a rebre la roba gratuïtament.
- Un 45% va a països de l’Àfrica, Llatino Amèrica i Àsia, on es ven a preus reduïts perquè li donin valor.
- El 35 % s’aprofita per a reciclar-la i es fan mantes, cortines o per farcir els seients de cotxes.
- Només un 6 % no es pot aprofitar, el 2% per a la revalorització energètica i el 4% als abocadors.
Pel que fa a la part Humana, i mai més ben dit, els ingressos són revertits en la societat,
a Catalunya, es realitzen projectes educatius, horts socials, ajuda per a vestuari i ajuda social.
I a nivell internacional: educació i inserció laboral, agricultura i desenvolupament rural, desenvolupament comunitari, prevenció de malalties contagioses, assistència i emergència, energies renovables i eficiència energètica.
Per acabar, recordar-vos que la indústria tèxtil és una de les més contaminants, els tints, els productes químics que conté la roba nova genera danys irreparables al medi ambient a la majoria de països productors de roba, a part de les condicions de treball pèssimes que tenen les treballadores perquè nosaltres aquí poguem comprar roba per uns pocs euros; per això i des d’aquí fem una crida a la reutilització de la roba, ja sigui donant la roba que ens sobra com comprant la roba de segona mà, d’ aquesta manera li dones una segona vida a la roba i ajudes a projectes social.
Si voleu aprofundir amb la tasca que realitza l’associació Humana, us recomano el documental que celebra els 30 anys de l’associació i es diu “Personas”.
https://www.youtube.com/watch?v=cPdDBh3hX80
Mobilitzem-nos per Ana Bernal
Yo he nacido en una gran ciudad, donde todo está conectado y puedes llegar a cualquier sitio, casi a cualquier hora, en transporte público. Donde puedes comprar lo que necesites y acceder a cualquier servicio tomando un autobús o caminando un poco.
Esto es una gran ventaja, pero no lo es todo y a pesar de las infinitas opciones que ofrece la ciudad, he decidido vivir en el campo.
En los pueblos se respira otro aire, conoces a tus vecinos y el ocio se transforma.
Aquí no hay centros comerciales, ni luces cegadoras, ni ruidos de coches. Aquí se consigue escapar de los ritmos vertiginosos y prisas inagotables. Todo eso lo cambiamos por los montes, los árboles, las huertas, el canto de los pájaros y el murmullo del agua.
Aun así, es una triste realidad que las zonas rurales van mermando.
Se reducen los recursos y servicios, concentrándose cada vez más en las ciudades, lo que hace a los habitantes de los pueblos dependientes de éstas y acabando así, en muchos casos en el éxodo rural.
Un factor muy importante para que la vida en los pueblos, en los tiempos que corren sea viable es que tengan buenas conexiones con el exterior, así conseguiremos que la gente que aprecie este estilo de vida se quede sin tener que renunciar a los servicios que ofrece la ciudad, no teniendo que depender siempre del coche.
Quizás suene un poco utópico, pero todos los grandes cambios van pasito a pasito y debemos implicarnos y esforzarnos porque el mundo en el que vivimos no acabe siendo un cúmulo de mega ciudades contaminadas quedando así nuestros pueblos y campos en soledad.
Por esto y también por la inminente y gran necesidad de afrontar el reto medioambiental al que se enfrenta la humanidad, he querido proponeros un método sencillo que conocí en la comarca de La Vera (Extremadura).
Allí, una zona rural, con la ciudad más cercana a unos 50 minutos en coche y un sistema de transporte público muy escaso y costoso, existía un grupo de whatsapp en donde los conductores publicaban los viajes que podían ofrecer, o a su vez, se solicitaban plazas como pasajeros.
Funcionaba muy bien, yo lo he utilizado en muchas ocasiones y había una afluencia de ofertas y demandas a cortas, medias y largas distancias muy elevada.
Esto era muy útil para ciertos colectivos que se ven limitados y aislados por los escasos horarios de los autobuses, como jóvenes que por su edad no pueden acceder al carnet de conducir, personas sin vehículo o personas mayores. Se trata de facilitarnos la vida, de cuidarnos y de cuidar nuestro planeta, de reducir nuestro impacto, de querer a los pueblos.
Para esto hemos creado un grupo de whatapp llamado “Mobilitzem-nos” en donde podemos ofrecer o demandar desplazamientos.
Para que funcione bien necesitamos ser much@s, de Vilaplana y los pueblos colindantes, también de las ciudades cercanas. Se pueden ofrecer viajes frecuentes, al trabajo o la universidad, trayectos al supermercado o a Barcelona o a cualquier lugar, nunca se sabe quién puede estar interesad@.
Así que os animo a que os apuntéis a la iniciativa e invitéis a todas aquellas personas que puedan estar interesadas.
Teneis que escribir un email a vilaplanarid@gmail.com y se os añadirá al grupo.
Saludos a todos y todas
Alba Borrà s, Txell Miracle , Ana Bernal
+ Publicar el meu comentari