Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Recerca - Natura - Medicina | Revista 70

Un Racó amb Vistes a la Sanació: Minimalisme


MINIMALISME Si amb tot el que tens no ets feliç, tampoc ho seràs amb el que et falta” ( nom article)”

Quina relació té l’ordre i la salut o la psicologia?  Doncs molta, de fet qualsevol de nosaltres que no hagi oblidat  l’època d’exàmens recordarà com era més fàcil estudiar en un espai ordenat , entre altres perquè a la nostra ment li és més fàcil concentrar-se en un espai organitzat que trobar-nos envoltats de caos. Si tenim moltes coses pel mig a part de la falta d’organització per a l’estudi, el cervell ens demana que ens dediquem a organitzar l’escriptori i l’espai al nostre voltant, és per això que es recomana tenir els espais prèviament ordenats i nets, abans de posar-nos a fer deures o treballar, per a no perdre el temps d’estudi.

 La ment se sent relaxada en espais ordenats, nets i amb menor nombre de trasts. Relaxats ens concentrem millor perquè prestem atenció als estímuls correctes, als que venen dels estudis i no a d’altres, fet que ens permetrà memoritzar millor.

El cervell és com un ordinador, que ho emmagatzema tot per carpetes, quan anem deixant coses a mitges, per acabar, per reparar, tenim una carpeta d’assumptes pendents permanentment oberta.  Jo personalment quan tinc alguna tasca pendent i la realitzo dins el termini, com per exemple tenir fet i enviat l’article de Lo Pedrís, sospiro, ja puc esborrar de la llista d'afers pendents una feina . En general tothom sent alleugeriment quan acaba un treball pendent, repara un objecte trencat o porta a terme una reunió que s’havia posposat o ajornat, prèviament. Sovint és la peresa la que no ens permet fer allò a mitges, són idees mentals que no ens deixen passar a l’acció. Aquest estiu vaig descobrir un mètode per a no postergar més, és ben senzill i funciona a mode de joc, el cervell entén de simbolismes i un simple compte enrere ens permet posar-nos en acció. Es tracta de fer un compte enrere com si fos un coet a punt de d’enlairar-se  5,4,3,2,1 i et poses a fer allò que tanta peresa feia. Va molt bé per als nens/es, a qui els agrada més fer les activitats jugant. Com per exemple l’ordre si és part del seu final de joc, segur és més fàcil i ho faran més a gust.

Últimament he estat investigant sobre el minimalisme. És un concepte que fa poc s’ha posat de moda. Què és el minimalisme? Bàsicament, podria resumir-se com l’Art de viure amb menys. I de què es tracta de viure amb un nombre determinat d’objectes, de roba? Potser per als més puristes sí, en canvi l’essència del minimalisme és viure, únicament amb aquelles coses que t’aporten valor: allò que tens per una banda et cal , ho fas servir, li dones  ús i per altra banda t’aporta felicitat.

Posaré un exemple ben senzill , a tothom ens ha passat d’obrir l’armari que està ple de roba i no sabem què posar-nos. I en aquest cas el minimalisme és molt clar, desfés-te de tota aquella roba , i quan dic desfés-te, vull dir , regala, ven , intercanvia, dóna, tota aquella roba que no et fa feliç.

Sovint tenim roba que vam comprar fa temps i resulta que nosaltres hem canviat d’estil, de personalitat i la nostra roba no es troba en sintonia amb qui som ara. Per la filosofia minimalista és millor tenir un armari reduït, amb tot de peces que et fan feliç, que un armari ple de roba que quan te la poses i surts al carrer no t’acabes de sentir a gust, no et sents amb ganes de trobar-te a ningú, et fa sentir petita i et baixa l’autoestima.

He pogut observar com als minimalistes els encanten els reptes per a reduir el nombre de possessions  i arribar a l’objectiu clar de tenir només allò desitjat, jo m’ho prenc com un joc i així la neteja es fa més divertida. Per posar un exemple de reptes minimalistes hi ha el desfer-te cada dia d’una cosa... durant un temps determinat, l’armari càpsula: la roba és tota versàtil, la pots fer servir en moltes i diferents ocasions i és entre ella molt combinable o  l’armari 3 33 , 33 peces per a tres mesos, entre molts d’altres.

Jo personalment crec que més enllà dels reptes i els números, l’ideal és assimilar el concepte  de menys és més.  Si tens menys possessions que t’aporten més valor és més positiu que tenir-ne moltes... com per exemple si a la vitrina tens 4 objectes que t’aporten bons records i bones vibracions és millor que tenir tota la vitrina plena de “pongos” (“esto lo pongo aquí, esto allà”), coses que et sents obligada a tenir perquè són souvenirs que t’han regalat o detalls de comunió però que en realitat no t’agraden i no et fan feliç.

Els beneficis del minimalisme són molts, entre ells:
  1. Deixar d’enfocar-te en allò material per enfocar-te en tu, en el que vols, allò  que t’agrada i que et fa feliç.
  2. Et permet desfer-te de tot allò que no és important i centrar-te en allò important. “ La vida no és tenir, la vida no és fer, la vida és SER”.
  3. Gaudir més de les experiències que d’allò material. La gent quan està deprimida, sovint, va de compres creient que això li aportarà felicitat, això li genera un pic d’alegria momentàniament vinculat a la dopamina segregada, però en realitat no té res a veure amb la felicitat, aquesta és més permanent i duradora. Les compres compulsives es fan perquè dins sentim un buit emocional, que es pretén omplir amb coses materials (això ho saben bé els publicistes). El meu consell és: queda amb algú estimat i fes un passeig per la natura, segur que tornes a casa més ple i feliç, que comprant  impulsivament.
  4. Et simplifica la vida, diuen que passem 5 hores setmanals ordenant i buscant objectes  per casa o a la feina, si tenim menys andròmines  i a més un lloc per a cada cosa i cada cosa al seu lloc, quan acabem d’utilitzar-lo el tornem al seu lloc, la casa es manté ordenada sense un extra de 5 hores, ordenant.
  5. Estalvies diners en no comprar compulsivament. No necessitem cases més grans, ni armaris organitzadors, necessitem menys andròmines.
  6. Ajudes al medi ambient, perquè ja no consumeixes tant, quan has d’obtenir qualsevol cosa et planteges, primer si és totalment necessària, després si vols que sigui de bona qualitat i duri el seu temps i si et cal nou o el pots obtenir de segona mà.

Al desfer-te d’allò que ja no necessites, ho pots donar, vendre, intercanviar permets que aquell  electrodomèstic, moble, joguina, llibre, roba, etc.  ja no es torni a fabricar amb recursos nous de la natura.

La Terra és finita, el nostre consum no pot ser infinit.
  1. De la mateixa manera que et desfàs d’objectes et permet de fer  neteja d’emocions velles i negatives. “La motxilla” de vegades és literal, guardant  possessions sentimentals que són negatives. Les cartes d’aquell nuvi/a que no va acabar bé, un regal d’una amistat que va deixar de ser-ho fa temps de males maneres. Una vegada et dones permís per desfer-te d’aquestes coses permetràs que les emocions enquistades vagin processant-se i desapareixent.
  2. Obtindràs més temps i menys estrès. Més temps perquè ja no has de dedicar tant de temps a netejar, és més ràpid netejar un espai amb 4 ornaments que amb 40.

Utilitzes aquests temps per a tu, per a gaudir amb allò que t’omple.
  1. Sortir de la comparació, l’enveja i la sensació d'haver de posseir i consumir per a ser algú. La societat  actual dels anuncis i la publicitat  intenta fer-nos creure que necessitem  tantes coses que en realitat són capritxos per donar-nos valor com a persones . Amb els diners que deixes de gastar compulsivament pots anar de vacances o regalar-te aquella experiència que fa tant de temps volies fer.
  2. Aprens a agrair tot allò que tens i que és tan valuós com l’amistat, la salut, el cos, etc.
 
Volia acabar explicant que el Minimalisme no se centra en tenir menys,  sinó que posa l’atenció en allò que tens, que les coses que guardes siguin com a petits tresors, no que en tinguis una gran quantitat, sinó que siguin poques i amb una gran qualitat, que t’aporti valor i et faci sentir plena de benestar.

Si us ressona això que explico, sempre podeu posar-ho a la pràctica: començant per un espai petit, un calaix, l’armari del bany, treure-ho tot i examinar cada cosa fent-vos les dues preguntes clau:
Per a més informació  o aclariment o si em voleu suggerir algun tema em trobareu al mail terapia.albabd@gmail.com. Moltes gràcies.


Alba Borràs Díaz Psicoterapeuta i naturòpata




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Crema d'albercocs

Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones Aquesta recepta,...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Cebiche d'escopinyes

Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
Entitats, Escola, Portada

CANTÀNIA

De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...
Entitats, Escola, Portada

ELS CAMIONS DE LA BONA BROSSA

ENTREVISTA AL RAMON MARGALEF COORDINADOR DE SECOMSA. Aquest curs els alumnes...
Entitats, Escola, Portada

Camp d'Aprenentage de Flix

El passat dimecres dia 10 de maig, els infants de cicle inicial de l’Aleixar i...
Entitats, Escola, Portada

L’Hort escolar

Aquest curs a l’escola Cingle Roig de Vilaplana ens hem proposat de portar l’hort...
Recerca, Tradicions, Cuina, Portada

Receptes de les àvies de Vilaplana: Pastís de patates i bacallà

Per aquest número de la revista hem recuperat una recepta del llibre...
Història, Portada, Fem memòria

Descendents del Mas de Cal Ferrer

El dia 5 d'agost de 2022, vaig conèixer a la Paquita Ferran Olivé, una...
Història, Història local, Portada

CAL GRAVAT

ALTRES NOMS: També coneguda, com ca la Gravada. SITUACIÓ Cal...
Història, Història local, Portada

CAL FERRER

ALTRES NOMS: A mitjan segle XIX hi ha alguna entrada al Registre que s’hi refereix...
Recerca, Medicina, Portada

Hidratació en la vellesa: la clau d'or per a la salut i el benestar

La hidratació és essencial per mantenir la salut i el benestar. El cos humà...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (III)

TOCS DE CAMPANA, per Gerard Masip Una inerpretació musical des de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (II)

L’ESGLÉSIA El temple, dedicat a l’advocació de la Nativitat de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (I)

Introducció L'octubre passat, al número 89 de Lo Pedrís, vam...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

- La Colla dels vilaplanencs, a Tenerife - La Pilar i el Josep al Palacio de Bolsa, a...
Història, Història local, Portada

PALMIRA JAQUETTI i ISANT (1895 - 1963)

A començament de l'any 2020, el Jaume Salvat Salvat em va parlar de la...
Què passa, Recerca, Activitats, Tradicions, Portada

Taller per aprendre a llatar

Aquesta primavera, a Vilaplana, hem fet els tallers per aprendre a llatar (treballar la pauma...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre

Puja El tarannà reivindicatiu del poble. Davant d'una agressió cap al...
Què passa, Notícies, Portada

Sant Isidre 2023: Esmorzar i Processó

Per Sant Isidre, es feia l'Esmorzar de la Cooperativa. Per no perdre la tradició,...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Fira de Sant Isidre

La tercera edició de la Fira de Sant Isidre va ser en dissabte, el dia 13 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

La reacció de la por: ATUREM EL CAMP DE PLAQUES

Fa temps un vellet entranyable que vivia atrinxerat en una vall que volien inundar per a fer...
Història, Història, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 91, va sortir el pany de la porta del número 9 del Carrer...
Història, Portada, Fem memòria

A propòsit dels deportats de Vilaplana

Fa unes setmanes vaig publicar a Lo Pedrís un article anomenat "Feixisme mai...
Què passa, Esports, Portada

Sender botànic del Catllaràs

El Catllaràs és un petit massís prepirinenc situat a la comarca del...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

En aquest número em permetreu que faci una francesilla (1), perquè no em puc...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Per Sant Jordi, llegim i cantem

La proposta d’aquest darrer Sant Jordi, promoguda des de Lo Pedrís, pretenia...
Recerca, De cinema, Portada

Estrelles fugaces (I)

Fama, fortuna, luxe i tot allò que la majoria dels mortals podem envejar, és el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Francesca Mestre Anguera

Francesca Mestre Anguera (54 anys, Infermera)   “Al començament recordo...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 92 (juliol 2023)

Patrimoni   Paradoxalment, ara que tot és tan líquid i se'ns fon a...
Opinió, Articles

Pulsòmetre 91

Puja 1- El Grup de Jóvens: Un any més han promogut una Cavalcada de Reis...