Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història - Història local | Revista 70

Sobre les antigues Confraries del poble


Fa uns quants anys, crec que ja són més de 25, necessitava trobar un ‘tema’ d’interès etnogràfic en un entorn rural, per un treball d’Antropologia que ara mateix no ve al cas. No recordo qui em va donar la idea d’esbrinar sobre les antigues Confraries del poble però el que encara tinc present és el moment en que Josep Maria Musté, rector de Vilaplana, em va mostrar alguns llibres de comptes del segle XVIII i XIX que es conservaven a l’Església, preservats al llarg dels anys amb la cura d’inexperts en conservació de documents antics però que, per intuïció, sabien que calia protegir-los de la humitat, de la llum, de les bestioles...

Vaig poder tenir entre les mans aquells llibres escrits fa més de 300 anys, i en força bon estat de conservació, fullejar-los, llegir-los. Influenciada potser per El nom de la rosa, imaginava algú en la foscor d’una espelma en un escriptori o una tauleta de fusta tacada per la tinta, escrivint amb plumilla una cal·ligrafia exquisida, extremant l’expressió dels signes i l’elegància del redactat. Un autèntic plaer perdre el temps descobrint detalls sobre les activitats enregistrades que parlen de la vida d’un poble, els noms i mots de formes arcaiques (Joseph, càrrech...) o les diferents monedes que van apareixent en els comptes depenent de l’època (lliures i sous a mitjans del XVIII o rals i maravedisos a mitjans del XIX).

Tenia intenció de recuperar aquell treball per fer-ne ara un resum però no ha estat possible retrobar l’original ni l’exemplar que va quedar a l’Església. Per això he volgut tornar a donar una ullada als llibres, ara conservats a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, i dels que transcrit aquí algunes coses.

En totes les referències i els fragments que veureu he mantingut el llenguatge original. No us sorprengueu del que ara consideraríem errades ortogràfiques i tingueu en compte també que alguns cognoms els mantinc tal com estan escrits, sovint tal com es pronuncien.
 

Llibre dels Confrares de Nostra Señora del Roser de la Font

La confraria va ser fundada el 1776, tot i que es conserva un manuscrit del 1691 en el que s’interpreta el que podria assemblar-se als estatuts.
En l’acta fundacional del 1776 es descriuen les tres categories de confrares:

“La devoció, Confraria del Roser és cosa del Cel Marial, y Angelical, per lo que los Confrares y Confraressas de ella, a honra y gloria de la Santíssima Trinitat, Pare, Fill y Esperit Sant, tres personas y un sol Deu, y de la Divinitat, y Humanitat Sacrosanta de Jesuchrist nostre Deu y Señor y Puresa, Dolors, y Gloria de Maria Santíssima estan dividits en Gerarquies u Ordes, com los Angels en lo Cel.

Los Confrares del primer Orde, son Confrares del (--?) que son los Oficials, Majors o Proms o Administradors de la Confraria, Junt ab lo Prior de ella.
Los confrares del segon Orde, se anomenan Acullits y estos poden ser Oficials menors y entren en les vacants del Primer Orde.

Los del tercer Orde son Confrares de Devoció. De tots estos tres Ordes, los Confrares del primer y segon orde pagant alguna cosa de caritat. Los confrares del tercer orde no pagant, ni sels demana cosa alguna. Las gracias y Indulgencias totes son comunes y les guanyan tots los Confrares dels dits tres Ordes, fent y exercitant les obres pies, a les quals se apliquen las indulgencias o remissions de pecats y los del primer y segon orde, per la dita caritat anual, y llegat, especialment participan ab major merit de les Misses cantades, rezadas y Aniversaris, que per dita Confraria se celebran en los primes dies del mes, y festivitats de la mare de Deu...”

En la mateixa acta s’anota la llista de Confrares... Pere Joan Pallisser, Gertrudis Mestre,  Rafel Salvat, Joseph Grau, Miquel Bigorra, Sabastià Farre, sovint agrupats per unitats familiars... Joan Marine Major, Chatarina Muller, Joan fill, Magdalena filla...  Joseph Ayxala Major, Joseph Ayxala fill, Joseph Ayxala net... una llista que es va revisant de tant en tant per afegir nous confrares i marcar amb una creu els confrares difunts.

Anualment es passaven comptes que quedaven reflectits en una acta, amb les entrades i sortides detallades per part del clavari nomenat per aquell any, responsable de l’administració de la confraria. El balanç, generalment positiu, era traspassat al clavari de l’any següent.

Carrega de Joan Nebot clavari en lo any: se ha tret del plat en la festa de maig..., se ha tret del pandero nou...,  de la plega del blat, de plega de las avellanes, de la caritat d’un devot...

Descàrregues: per cera consta de recibo...,  ha pagat per 12 ciris..., per 5 missas resadas per las Animas de las diffuns confraresas...


Llibre de comptes de la confraria de Nostra Señora de Dolors comensan en lo any 1771 en haban de la parròquia de Vilaplana

S’hi detallen els comptes des del 1778 fins el 1924. En els primers anys es descriuen únicament les entrades (fem per limosnas, per les mones, per lo vi de la aplega, pel blat, de les vellanas se ha tret...) i les sortides (pel campaner, per la compra d’estovalles, per 13 lliures y 11 onzes de ciris..., per lo Sermó de la Festa...).

Més endavant, en cada resum anual, es fa referència també a la clavaria, encarregada dels comptes que són lliurats a qui els transcriurà al llibre, i a la sagristana, sempre dones:

Quals comptes se han passat en presencia mia vuy dia 27 de Maig de 1788 y las sobrantes se han entragat a Marina Pamias clavaria per lo dit any 1788.
Carrega de N. S. dels Dolors en lo any 1791 sen Clavaria Theresa Mestre y Sagristana Madalena Revascall.

Després del balanç, en cada resum anual es dona fe de les transaccions:

Quals comptes se han pasat en presencia de mi infraescrit bui dia 1 de juny de 1791 y se han entregat a Madalena Salvat  la suma de ... Signat Anton Berenguer.

En les darreres pàgines del llibre hi ha llistes de confrares actualitzades en diferents anys. El 1818, agrupats per carrers (carrer de la Font, Des de la Font al Molí, carrer del Mitg, carrer de l’Abeurador, carrer de les Creus... ) en compto entre 250 i 300, mentre que per exemple en el 1848, en ordre alfabètic, hi ha entre 150 i 200 congregants.

 
Llibre dels comptes de las Santas Animas de Purgatori comensat en lo añ 1834

La confraria va ser fundada i aprovada el 1727, però durant uns quants anys no es van anotar el comptes:

Havent passat tants añs en que no se havia donat comptes de esta confraria (...) espero que de aquí al devant se continuarà notaré no obstant lo que ara te liquit esta confraria.

Des del 1834 es detallen només els noms dels clavaris i sagristans de cada any que informalment passen comptes amb els entrants, i a partir de 1841 i fins el 1949 comença el detall anual de les Carregues i Descarregues. Hi ha un període, en la guerra del 36, en que l’activitat s’atura, reprenent-se el 1942 i quedant constància del fet:

Años 1936-37-38-39-40-41-42
(...) quedaron suspendidos los cultos de Cofradías (...). El año 1939 a últimos del mismo me hice cargo de la Parroquia, pero estaba en tan malas condiciones, que faltaba lo más importante...., unicamente se conservó la fachada externa, en cuanto a lo interior completamente desnuda y descompuesta... había que verlo!
(...) por esta razón las cuentas de Cofradía no empeizan hasta el año 1942. Son Mayoralas mismas las que lo eran cuando dejó de existir temporalmente, señora María Agustench y señora Dolores Bidó.
 

D’aquestes tres Confraries se’n conserven els llibres a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona però no tinc constància de cap document que faci referència a la Confraria del Sant Nom de Jesús i del Sant Crist, coneguda com la confraria dels fadrins, la més antiga, la fundació de la qual data de finals de segle XVI.
 
Sempre vaig voler agrair, sent forastera, que se’m permetés furgar entre el vostre passat, en la vida d’aquells Aymemir, Pallisser, Cabrer. Ara, amb Lo Pedrís, tinc l’ocasió de fer-ho.


Montse Argerich




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps

Passatemps 91: Autodefinit

Passatemps

Passatemps 90: Més entrevistes a Lo Pedrís (4)

Passatemps

Passatemps 89: Més entrevistes a Lo Pedrís (3)

Passatemps

Passatemps 88: Més entrevistes a Lo Pedrís (2)

Passatemps

Passatemps 87: Entrevistes a Lo Pedrís (1)

Passatemps

Passatemps 86: Cognoms d'onze líders polítics mundials

Passatemps

Passatemps 85: Bona música a Radio 3

Passatemps

Passatemps 84: Literatura catalana

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Demografia Necrològiques 2022

Defuncions 2022 Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer Jesús Marín...
Què passa, Notícies, Portada

Demografia Casaments 2022

Casaments 2022 Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
Què passa, Activitats, Portada

Demografia Naixements 2022

Naixements 2022 Cel Boqué Cabré (1 de maig) Teix Franch Valls (19 de...
Recerca, Natura, Portada

Contraportada: Els moixons del terme, PINSÀ

Pinsà comú (Fringilla coelebs) Autor foto: Josep M. Toset
Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre

Puja Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Vall-de-roures

El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
Què passa, Activitats, Portada

Lo Pedrís pel Món

L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
Recerca, Cuina, Portada

Per Nadal, receptes fàcils

Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estudiant

SITUACIÓ És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estevenet

SITUACIÓ És una de les cases situades en la renglera de...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Festa Major en imatges - 3

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Festa Major en imatges - 2

Què passa, Activitats, Portada

La Festa Major en imatges - 1

La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada

Pregó de la Festa Major de Vilaplana 2022

Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedris 90 (desembre 2022)

Nota de record per a aquestes festes: S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
Recerca, Natura, Portada

Educació canina

L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada

Un poema dedicat a l'amic Oleguer Huguet

(PRIMERA PART) ET IN ARC511ADIA EGO... (I) (A l’amic O. Huguet, Premi de...
Literatura, Assaig, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
Recerca, De cinema, Portada

REC22

VA DE CINE Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
Què passa, Esports, Portada

Els pobles de la Serra de l'Argentera - Pradell

Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada

La Quimeta fa cent anys

CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH Ens complau felicitar l’aniversari de...