Què passa - Activitats | Revista 86
Segones Jornades de l'avellana de muntanya
La primera setmana de novembre de 2021, Vilaplana va acollir
El segon cicle de debat de l'avellana de muntanya, organitzades per l'Associació d'Amics de les Muntanyes de Prades, amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i de l'Ajuntament de Vilaplana.
Dijous, dia 4, la doctora
Rosa Solà Alberich va fer una conferència sobre
Salut i avellana i va posar de manifest el valor nutricional de l'avellana i els seus efectes beneficiosos per a prevenir i combatre les malalties cardiovasculars.
Divendres, dia 5, el doctor
Miquel Àngel Bové Sans va explicar
Estratègies de diferenciació i valorització de l'avellana de muntanya, remarcant la importància del màrqueting per donar a conèixer un determinat producte i el
Josep Moragas Pagés, president de l'AAMP, va parlar sobre
Sostenibilitat i conreu d'avellana a muntanya. La sostenibilitat, el compromís amb el medi, el respecte social a les normes i lleis, l’ús sostenible de l’aigua, una agricultura regenerativa... són arguments de diferenciació de la nostra avellana respecte a la competència de països tercers de fora la UE. Cal aprofitar-ho.
Dissabte, dia 6, hi va haver la
Matinal de l'avellana de muntanya.
Showcooking, a càrrec de la
M. Teresa Llauradó Anguera.
Va fer una salsa romesco, amb avellana, per condimentar una amanida variada. I també va fer unes avellanes garapinyades. Els assistents van poder gaudir de la degustació.
Tast d'avellana, a càrrec d'
Eudald Salvat Mestre i
de
Jaume Salvat Salvat.
Es va fer el tast de quatre varietats d'avellanes, apreciant el color, la mida, l'olor, el sabor, si eren cruixents, si eren crues o cuites...
I per acabar, vam fer el tast de mel amb avellana, un producte elaborat per apicultors de l'entorn proper.
Turisme i avellana de muntanya, a càrrec del
Jaume Salvat Salvat.
És possible el turisme de l’avellana? Evidentment que sí, però ho serà en la mesura que l’avellana tingui valor simbòlic. Aquest valor es crea a patir d’elements tangibles: l’observació dels camps en les seves diferents èpoques, amb la creació de rutes i productes turístics i vinculant l’avellana a referents culturals, saludables i socials compartits. Ara bé, convé també la complicitat d’altres agents que comparteixen l’espai per mantenir l’avellana com un element d’identitat ben visible. El turisme no és una fórmula màgica, però ben fet es pot convertir en un bon aliat del sector pagès amb la finalitat última que contribueixi a la millora de la seva renda, única garantia per al manteniment dels paisatges agraris.
Les activitats de dijous, divendres i dissabte es van fer al Casal Vilaplanenc.
Diumenge, dia 7, hi va haver la
Primera Caminada pels conreus de l'avellana de muntanya: Capafonts – La Febró – Capafonts (recorregut d'uns 15 km).
Més de 55 participants van caminar aquest traçat que va passar per conreus d’avellaner dels termes de Capafonts i La Febró per veure les característiques diferencials del cultiu de l’avellaner, a muntanya. La caminada va ser exitosa i molt ben organitzada, segons els comentaris generals dels participants: 20 voluntaris de l’entitat van col·laborar per dissenyar, senyalitzar la caminada, recollir les cintes, atendre els avituallaments, etc. Es van servir 80 esmorzars i dinars a base de magdalenes, galetes, sucs, llonganissa, cansalada, caldo calent, begudes diverses… i vermut i avellanes de Reus, gentilesa de la DO Avellana de Reus, que patrocinava la caminada. Hem fet una valoració molt positiva de l'activitat.
I amb aquest acte es van concloure les Segones Jornades de l'avellana de muntanya, que van ser una bona continuació de les primeres.
Encoratgem els organitzadors a seguir treballant per revalorar l'avellaner i l'avellana, aquest petit fruit tan bo i tan nostre.
Algunes de les conclusions a les quals arriben els diferents experts i expertes són:
- L'avellana és molt bona per a la salut i per a prevenir malalties cardiovasculars.
- És molt important el màrqueting per una bona comercialització de l'avellana.
- L'avellana té molts usos en cuina.
- L'avellana de muntanya té una qualitat química i organolèptica que la diferencia de la resta i que és fàcilment apreciable pel consumidor.
- És important saber diferenciar les diferents varietats d'avellanes.
- Els avellaners formen part del paisatge i del color del nostre territori.
- L'avellaner és un arbust provinent de les àrees de muntanya, que és on millor viu i on s'adapta sense les malalties característiques de les zones més properes al mar.
- El conreu de l'avellaner és un eix vertebrador de l'economia del Massís de les Muntanyes de Prades.
S'editarà un opuscle, amb la col·laboració d'especialistes del sector:
- Josep Moragas Pagès / President de AAMP
- Josep Bigorra Llauradó / Alcalde de Vilaplana
- Àngel Xifré Arroyo / Director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona
- Rosa Solà Alberich / Doctora en Medicina i cirugia. Especialitat de Medicina Interna. Doctora en fisiologia de la Nutrició. Col·laboradora d'Eurecat - Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de Reus.
- Miquel Àngel Bové Sans / Doctor, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials. Investigador en els fonaments de l'anàlisi econòmica.
- Eudald Salvat Mestre / Enginyer tècnic agrícola, professor d'Institut i membre del Panell de Tast oficial d'Olis Verges d'oliva de Catalunya.
- Jaume Salvat Salvat / Tècnic del Departament d'Innovació Turística d'Eurecat i Director de l'Oficina Tècnica de l'Avellana.
Si esteu interessat en aquest segon opuscle de
L'avellana de muntanya, podreu recollir-lo, a finals de gener, a l'Ajuntament de Vilaplana.
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinà mic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, aixà que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les NotÃcies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Grà cies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de và lua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessà ria i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Grà cies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: MagnÃfic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar aixà en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sà que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessà ria, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, NotÃcies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, LingüÃstica, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...