Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Què passa - Notícies | Revista 84

Projecte Falciots a Vilaplana, Dues preguntes


Ken Anderson
Prèvia: Presentació del Projecte Falciots a Vilaplana, per l'Àlex Masdéu

Com molts de vosaltres haureu pogut observar, des de fa un parell de mesos hi ha instal·lades un seguit de caixes niu de color taronjós en diversos llocs del poble: dues de dobles a Ca la Bonica, a la façana que dóna a la plaça de la Riba; dues de quàdruples, més dues de dobles i dues d'individuals, a la paret nord de Cal Poncell, que es veuen molt bé des dels darreres; cinc d’individuals, a la paret de la terrassa de Cal Cinto; i dues més a la paret de la plaça de la Riba (les veureu si aguaiteu per damunt la barana, com si volguéssiu veure el riu).

En total doncs, s’han instal·lat 21 caixes niu per als falciots. Aquesta iniciativa sorgeix ja fa més d’un any, per la inquietud del nostre vilatà, Ken Anderson, envers l’estima i la conservació de la natura i sobretot per aquest increïble ocell. És per això que va decidir tirar endavant el Projecte Falciots a Vilaplana, assumint íntegrament els costos que això suposava, i amb la col·laboració dels membres de Fridays for Future Vilaplana es va realitzar la instal·lació d’aquestes caixes niu.
Curiosament, i sense saber-ho prèviament, aquest any 2021 ha resultat que el falciot ha estat declarat com a Au de l’any per part de SEO/Birdlife. Aquesta declaració anual, que fa més de trenta anys que es fa, vol posar el focus especialment en aquelles espècies d’ocells que requereixen una especial atenció a causa del seu mal estat de conservació o a la fragilitat dels seus hàbitats i a la urgència per protegir-los.

Hem tingut sort aquest any perquè els falciots han arribat més tard del costum i això ens ha permès tenir-ho tot preparat i instal·lat, ja que anàvem un pèl tard. Ara sols caldrà veure si tindrem èxit i algunes parelles s’instal·lin en els nous i còmodes apartaments que els hem preparat.

Us animem que, de tant en tant, aixequeu el cap i observeu aquestes ràpides i fantàstiques aus. Podeu cercar per internet tota la informació sobre els falciots, falcilles a Vilaplana, per poder-los anar coneixent millor. Us recomanem una web en anglès força interessant (www.swift-conservation.org), on podreu veure milers de projectes de conservació d’aquesta au arreu del món, i també com el nostre petit projecte a Vilaplana hi té cabuda, a l’apartat de news.

Agraïm a l’Ajuntament per facilitar el projecte, i a la Montserrat, la Mar i la Montsant, i al Xavi i l’Eva per haver-nos permès utilitzar les parets del poble i de casa seva per instal·lar-hi les caixes niu, i animem a tothom qui vulgui afegir-se al Projecte dels falciots.

Vam demanar al Ken que ens escrivís un article sobre el perquè de tot plegat, i gustosament ens l’ha escrit:

DUES PREGUNTES

Per què m’han interessat els falciots negres aquí a Vilaplana?
Per què és tan important l’èxit d’un petit projecte de millora a la comunitat?


Potser la resposta a les dues preguntes està relacionada amb la meva història personal, plena de natura al llarg de la vida.

Des de la infantesa, he viscut en contacte molt proper amb una gran varietat de bestioles domèstiques i salvatges, tant terrestres com voladores. Vaig néixer en un ranxo de Wyoming, als Estats Units, on criàvem cavalls, vaques, ovelles, porcs, oques, ànecs i gallines; i conreàvem un gran hort que atreia conills, mosteles, mofetes, linxs vermells, óssos rentadors i cérvols. Totes les bestioles, salvatges i famolenques!

Les muntanyes i els boscos dels voltants del riu Wind proporcionaven refugi per a óssos, cérvols, ants, antílops i pumes. Oques, ànecs, cignes i grues salvatges creuaven la regió dos cops a l’any en les seves migracions. I cada any, a la temporada, el meu pare i els meus germans en caçaven.

Però molt aviat, i amb gran decepció del meu estimat pare, em vaig interessar més per la conservació de la natura que pel seu consum. Totes les aus em fascinaven!

Junts, amb les tres filles de la meva primera família, quan vivíem als turons boscosos de l'est de Sacramento, Califòrnia, vam crear un hospital per a aus salvatges malmeses i malaltes, incloses oques, ànecs, coloms, correcamins, falcons, merles, guatlles, mussols i fins i tot diminuts colibrís. En una ocasió vam rebre un gran voltor mascle, anomenat zopilot capvermell, amb l’ala malmesa. Mentre restablia amb cura un os trencat de l’ala, li posava una fèrula i un embenat ajustat, el vell company em va expressar el seu agraïment amb una esquitxada de vòmit verd i viscós que em va anar directament a la cara. Aquest mecanisme primari de defensa d’aquesta orgullosa espècie d’ocell era una resposta que coneixia, però que no esperava!

Així doncs, a Vilaplana, he trobat un plaer familiar i molt especial amb les nombroses espècies d’ocells salvatges que passen part o tota la seva vida a Catalunya. Consulteu la nota 1 a peu de pàgina per veure una llista parcial dels ocells que es veuen habitualment a la nostra regió.

Abans de viure aquí, a Vilaplana, no coneixia la vida de les dues espècies de falciots que nien i que es veuen habitualment a Espanya i a Europa. Com més n’aprenia, més m’entusiasmava amb aquesta increïble criatura. La nota al peu de pàgina 2 és un resum d'alguns fets destacats sobre l’Apus apus, el falciot negre.

Tal com en moltes experiències anteriors, m’entusiasmava la idea de contribuir positivament en benefici de les famílies de falciots de Vilaplana, així com millorar el seu servei, únic, a l’agricultura i a la comunitat, ajudant a controlar la població local d’insectes.

El meu gran interès per aprendre més sobre la vida d’aquests ocells em va dur a contactar amb molts "amics dels falciots" d’arreu d'Espanya, Anglaterra, Irlanda i tota Europa. Finalment em vaig adonar que l'amor pels falciots s'estén fins a l'Àrtic, a la Rússia profunda, a l'Índia i fins i tot a la Xina.

Heus aquí un exemple únic de la intensitat de l’amor i de l’admiració pels falciots a l’Azerbaidjan, on s’ha establert una nova colònia molt gran, de 500 nius de falciots, en un mur de quatre pisos de la ciutat de Bakú. Aquests nius s’han disposat a la paret dibuixant un mural preciós de tres falciots gegants. Aquesta nova llar per a parelles de falciots s’ha convertit en una important i beneficiosa atracció turística.

Ara, aquí, en aquest lloc tan especial, anomenat Vilaplana, tenim 25 nius de falciot, amb l’esperança que estiguin ben col·locats a les parets i que convidin als vells i nous pares a criar amb èxit els pollets amb seguretat i en abundància. Creiem que aquest esforç ajudarà en certa mesura a recuperar la població mundial de falciots, que es troba en un crític declivi. L’Apus apus, el meu amic de plomes preferit i estimat en aquest moment de la meva vida!

Estic molt agraït pel suport entusiasta i la dedicació d’un grup de vilaplanencs que m’ha ajudat per dur a terme aquest projecte tan especial, que continuarà sent de gran benefici i gaudi per a tothom.

Per respondre a la primera pregunta: l’interès per aquest ocell tan petit (Apus apus) continuarà il·luminant la vida de moltes persones any rere any?
Per respondre a la segona pregunta: L’èxit d’aquest petit projecte estimularà l’èxit de projectes de millora comunitària més grans que beneficiaran tots els residents, visitants i el món de la natura a Vilaplana.

Pel que fa a l’estat actual del falciot, la pèrdua d’hàbitat, dels llocs habituals de nidificació (arbres vells, coves, façanes de cases, pallers, fàbriques, etc.) ha provocat una reducció mundial del 50% de les poblacions de falciots durant els darrers 50 anys. Els beneficis d’aquests ocells suposen un control important de tots els insectes voladors que danyen l'agricultura, així com la reducció de les plagues que perjudiquen el bestiar i les persones. A més, les colònies de falciots s’han convertit en valuoses atraccions turístiques.

Establir una nova colònia és un mètode molt pràctic per introduir i estimular l’interès de la comunitat en altres importants programes de conservació i millora!



Nota al peu de pàgina 1.
Falcó pelegrí, xoriguer, ballester, colom roquer, tórtora, puput, estornell comú, garsa, gralla, mallerengues (quatre espècies), oreneta cuablanca, oreneta, cuereta blanca, tallarol de casquet, pit-roig, pardal, per citar-ne només alguns!

Nota al peu de pàgina 2.
L'estil de vida de les colònies pot generar grups de desenes de nius per a parelles de falciot aparellades, generalment parella de per vida. La vida útil és de 10 anys a 20 anys. És l’ocell volador més ràpid, 111 km per hora en vol pla. Migració anual d'Europa, regions àrtiques, parts de Rússia, Índia i la Xina, al Congo africà i més enllà, volant almenys 20.000 km cada any. Nidifica d’abril a juliol, amb dos o tres pollets que crien. Volen contínuament fins a dos anys, poques vegades aterren. Totes les seves funcions habituals de la vida, menjar, beure, defecar, dormir i aparellar-se les fan volant. Els joves abandonen el niu abans que els seus pares, per començar les seves migracions de baixada cap al Congo africà. D’alguna manera aquests joves fan aquell llarg i tortuós viatge per instint, sense acompanyants!

Moltes gràcies,
Ken Anderson


Traducció: Montse Argerich








Ken Anderson




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Casaments 2024

1. Clàudia Vilanova Urbano & Aleix Ferré Mateu, 24 de febrer 2....
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Defuncions 2024

2023 Sebastià Mestre Ferré, als 74 anys, 22 de desembre Salvador...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Naixements 2024

1. Guiu Calafat Huguet, 8 d'abril 2. Leo Garrido Huertas, 26 de juny 3. Marina Mestre...
La nostra gent, Què passa, Homenatges, Notícies, Portada

Vilaplanenc/ca de l€any: Grup de Jóvens de Vilaplana

Molt bona nit, vilaplanencs i vilaplanenques! Volíem fer un petit discurs, ja que...
Passatemps, Portada

Passatemps 98. Els millors àlbums de la història

Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 98 (desembre 2024)

Cada nova edició de la revista Lo Pedrís és un repte, i quan surt...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 97, va sortir el pany de la porta del número 3 del carrer...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes de Nadal 2024

S'acosten festes i avui us vull portar unes receptes molt bones, un entrant i un final...
La nostra gent, Entitats, Homenatges, Escola, Portada

Vint anys de las reobertura de l'Escola

20 CURSOS D'ESCOLA Raúl i Conxi Per començar a parlar-vos...
Història, Història local, Portada

La pluja que no sap ploure

Aquesta tardor hem pogut veure com s’acabava un dels períodes més...
Què passa, Esports, Portada

Tornem a gaudir de les curses de trail running amb la primera edició de la Cursa Vilaplana 030!

Feia molts anys que el nostre poble no era l’epicentre de les curses de muntanya de forma...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 98

PUJA La benvinguda pluja que ha fet baixar el riu, ha omplert les basses del terme, ha fet...
Literatura, Lingüística, Portada

Curiositats

En aquest número de Lo Pedrís iniciem una nova secció, en la qual us...
Què passa, Notícies, Portada

Preestrena del documental €Vidas irrenovables€

El diumenge 22 de desembre vam portar a les nostres terres el Documental “Vidas...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Dia de la Gent més gran

Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys El diumenge, 27...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: Alonso

La paraula d’aquest número està plena de sorpreses, ja que s’acostuma a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

La Carlota, la Carme, la M. Cinta, la Nati, la Manoli i la Cristina, a la Plaza Mayor de Madrid....
Què passa, Notícies, Portada

El Pi Gros

Del Pi Gros, també conegut fora vila com a Pi Gros de l'Aleixar, en podríem dir...
Què passa, Notícies, Portada

El pont de fusta

El Pi del Fernando ens remet a les passejades infantils per comprovar com calia...
Què passa, Entitats, Notícies, Jubilats, Portada

Dinar de Germanor

L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 24 de novembre de...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (Festival Accents)

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (10a Crono urbana de bicicletes)

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (Festa Todo Nasty)

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (5a Baixada d'andròmines)

La nostra gent, Homenatges, Portada

Anna Gallisà Mestre, Pregonera de l'any 2024

Un vespre d’agost va sonar el mòbil. Eren la Mireia i el Josep que em van proposar...
Què passa, Esports, Portada

La Solsida i les Crestes de Volendins

Aquesta proposta només és apta per a excursionistes amb un cert punt...
Recerca, De cinema, Portada

Tardor de cine

Comença el curs cinematogràfic amb les estrenes de quatre directores....
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Ca la Puça / Cal Corraló (final)

L'objectiu de la Secció Masos i Cases de la Mussara era presentar-vos tots els...
Literatura, Poemes, Portada

PASSEJOS CAP A L€ALTRA BANDA

Només, quan el vent bufa tan fort, som conscients de la nostra feblesa, que...
Opinió, Què passa, Articles, Notícies, Portada

El temps

El temps, el temps tan preuat, i molts cops ignorat. El temps, si el poguéssim aturar un...