Entrevistes | Revista 2201/12/2005
Pere Llauradó i Llauradó, el Pere Bodro
Néixer aquà o allà és casual. Per comptes de dir el lloc de naixement, haurÃem de dir que som fills de la mare i del pare.
Amb quasi bé 90 anys a l’esquena , i amb un ampli recordatori de vivències, històries, poemes i facècies de tota mena, en Pere Llauradó Llauradó (més conegut per Pere Bodro) ens va obrir la porta dels seus records per fer-nos en un petit tast. Amb aquella mena de saviesa popular que atorguen la plenitud dels anys viscuts, ja sigui lluitant a la guerra, pres o evadit en camps de concentració, llaurant i conreant la terra , caçant, buscant tòfones o simplement conversant en les tertúlies dels bars... la veu d’en Pere evoca, recita i transita, com si fos un antic joglar medieval, pels camins de la seva memòria, que avui cristal·litzarà en lletra impresa, a través de la present entrevista.
Pere, per començar el primer tast perquè no ens explica aquella misteriosa història que de vegades li hem sentit narrar al bar del Casal sobre uns à ngels d’or que hi havia al monestir de Montserrat ?
Quan encara vivia la Pilar, la meva dona i la mare dels nostres dos fills Fernando i Ricard, tenÃem el costum de fer una visita de tant en tant al monestir de Montserrat. Al seu interior hi havia dos preciosos à ngels d’or que custodiaven la verge. Van traslladar la Mare de Déu de lloc i els à ngels com per art de mà gia van desaparèixer. Aquestos havien estat esculpits per un escultor de Barcelona, que tenia el mateix cognom que jo, és a dir , Llauradó. Aquesta coincidència no és fruit de la casualitat, sinó que és conseqüència de que els pares de l’escultor provenien de Maspujols i ell i el meu pare eren cosins. A més, per si fos poc, un dels fills de l’escultor va posar de model per realitzar les figures dels à ngels d’or.
Què interessant, seguiu Pere seguiu...
Tot això va fer, com vosaltres entendreu, que jo sentis un interès especial pels angelets d’or i la seva sospitosa desaparició. Pel que tinc entès els à ngels que estaven exposats al públic tenien un pes de 40 quilos d’or. Vaig preguntar i indagar sobre si havien estat traslladats al museu de l’abadia, o amb algun altre lloc, o si els estaven restaurant... i ningú amb va saber donar resposta. Fins i tot ho vaig preguntar a l’abat i tampoc em va saber dir què se n’havia fet dels à ngels. Amb l’església em topat, vaig pensar. Definitivament havien desaparegut, sense deixar cap rastre i sense que ningú mai m’ho hagi pogut aclarir. No ho trobeu molt estrany ?
I tant que sÃ
Jo perquè quedi constà ncia i record d’aquest misteriós i dissortat fet, que fins avui en dia encara em te amoïnat, vaig composar ja fa temps un petit poema que encara recordo bé de memòria i que us passo a recitar. Escriviu, escriviu
Verge de Montserrat vós
que féu tants miracles,
Féu que tornin els à ngels
que us aguantaven el manto.
La porta oberta es van deixar
I els à ngels van volar.
Però si que hi ha qui sap
on van anar a parar.
Aquests à ngels es van fer
de la gent de bon cor
que van donar les joies
i objectes d’or.
Si això és la patrona de Catalunya,
la Verge de Montserrat,
mireu-s’ho com vulgueu que,
per mi això ja està acabat.
Després d’això que ens ha explicat hi ha tornat més al monestir de Montserrat ?
SÃ, sÃ. Encara em ve present, quan bona part del poble de Vilaplana, entre els que jo m’hi trobava, a mitjans o finals dels anys 70, vam anar amb autocar a portar la bandera catalana a Montserrat, després que l’antic ajuntament franquista prohibÃs d’onejar-la al balcó del nostre ajuntament . Per cert, encara deu ser allà no ? Crec que seria interessant que algú la podes tornar a portar al poble, ja que forma part de la nostra història.
Us sentiu molt identificat amb el poble de Vilaplana, encara que pel que sabem no vau néixer aquà ?
Jo em sento molt d’aquà ja que hi porto tota una vida. Aquà va ser on em vaig casar i formar una famÃlia, encara que vaig néixer a Maspujols i sóc fill de la Rosa Llauradó Aymamà i el Pere Llauradó GebellÃ. Érem tres germans i una germana. De totes formes, penso que néixer aquà o allà és casual. Per comptes de dir el lloc de naixement, haurÃem de dir que som fills de la mare i del pare. En quant als primers records de Vilaplana, em venen quan pujava per la Festa Major i anava al concert, al ball, a veure els artistes. Cada dia es feien coses i a tot arreu estava ple. Amb un duro anaves a la Festa Major i t’ho passaves d’allò més bé.
En quin any doncs, vau venir a viure a Vilaplana?
Vaig conèixer la Pilar Pellicé Mariné a l’Aleixar, ella portava dol de sa mare, vam festejar tres anys i després ens vam casar. Al 1949, quan tenia 33 anys vaig pujar a viure a Vilaplana, quan ja feia deu anys que s’havia acabat la guerra civil.
Quins records en te d’aquella guerra fraticida ?
Jo vaig lluitar amb el bà ndol republicà i recordo, per exemple, que vaig ser vint-i-un mesos a la trinxera del Jarama. Sóc de la quinta del 37 i m’hi van fer anar per la quinta. Tenia 19 anys. Després de la guerra vaig passar per camps de concentració i després vaig fer el servei militar. Em van llicenciar quan tenia 27 anys. En total vaig estar 7 anys. De Pamplona em van portar a Roncesvalles durant la II Guerra Mundial. I després cap a San Sebastian.
En quins camps de concentració vau estar pres?
Vaig estar a Toledo i a Aranjuez al quarter de cavalleria, hi vaig ser pocs dies perquè em vaig escapar i al cap d’una hora ja m’havien agafat i cap a Toledo detingut pels nacionals, a San Bernardo. En aquest camp també hi havia el Cisco Ramones, el pare del Joan Maria que regenta el restaurant de ca la Peirona, i que em va veure però no em va reconèixer.
Allà passà vem amb aigua i al ras. Vaig caure malalt a Toledo, em van portar a l’hospital. Allà veies morts cada moment. No sé ni quina malaltia vaig tenir, perquè llavors no hi havia mitjans, ni medicines, ni res de res. De l’hospital em van portar a Pinto que està a prop de Madrid. Recordeu la dita castellana De Pinto a Valdemoro. Després a Madrid, la capital, a Alcalá de Henares, etc... En fi que no sé ben bé on em van portar perquè de tant de rodar i de rodar quasi bé vaig perdre l’oremus.
Tenia relació amb la seva famÃlia, mentre van durar aquells durs i llargs set anys de milÃcia, de guerra i de presons en camps de concentració?
Sà i no. A casa rebien les meves cartes però jo mai vaig rebre les seves respostes.
Vau conèixer el germà de la seva esposa Pilar que es va exiliar a França per culpa de la guerra ?
SÃ, i tant. El Sebastià Pellicé que va haver de marxar a França, tirant endarrera amb l’avenç dels nacionals. També se que va estar com jo en camps de concentració. Però aixà com jo vaig estar per la Espanya franquista , ell va estar a pres per l’Alemanya nazi. Actualment, al poble ens ha visitat la seva esposa. El seu fill el Pascal com ja sabeu porta el Casal amb la seva dona i un altre famÃlia del poble.
Bé deixem aquest conflictiu perÃode de la seva vida i passem a temes més quotidians, com de què ha treballat, quins records te de llavors i quines aficions té o ha tingut ?
Treballava de pagès i la nevada de l’any 1944 em va agafar a la Mussara i m’hi vaig haver d’estar molts dies. L’Anton de ca l’Agustench, el Cassoles, el seu fill i jo vam estar set quarts de la Mussara al Mas de l’Abelló. Jo portava un carro amb menjar pels animals i el vam tancar a l’església. Al cap de vuit o nou dies vaig anar a buscar la mula. La neu arribava a la finestra de les cases.
També tenia fama de ser un bon buscador de tòfones?
Hi vaig anar bastants anys. Has de tenir un bon gos. Tu el portes allà on se’n fan i ell té les marca. Jo llavors les venia a Vic els dissabtes i a Centelles els diumenges.
De trufes cada any n’hi ha menys perquè es tira més amonÃac i més productes quÃmics que malmeten la terra. A més, també plou menys.
Les trufes es fan als roures, als castanyers, als avellaners i a les alzines.
Era aficionat a la caça?
Anava al conill i també era de la colla del jabalÃ. Ara estic donat de baixa de tot arreu.
I al futbol que hi jugava?
Jugava a Maspujols. Aquà ni ho he anat a veure mai. M’agradava però me’l van fer avorrir. Una vegada la policia em va detenir al futbol i vaig estar dues hores retingut a Pamplona. Allà jo hi feia la mili. No podies parlar en català .
També anava a Reus amb bicicleta per veure’l però me’n vaig cansar de sentir tantes baralles.
Canviant de tema. També sabem de la seva afició per la cuina.
M’agrada força cuinar ja sigui per mi o per la meva famÃlia. Faig fricandó, arròs, sofregit, crema catalana, el que convingui Si algun plat no el sé fer ho pregunto a les dones a la botiga i ho provo de fer.
Moltes grà cies Pere per obrir-nos de forma tan amable i distesa les portes d’alguns dels seus nombrosos records ?
De res, grà cies a vosaltres per haver pensat en mi.
Dolors Joanpere i Pitxi
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinà mic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, aixà que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les NotÃcies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Grà cies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de và lua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessà ria i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Grà cies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: MagnÃfic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar aixà en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sà que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessà ria, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
12/08/2023Recerca, Cuina, Portada
Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones
Aquesta recepta,...
12/08/2023Recerca, Cuina, Portada
Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
12/08/2023Entitats, Escola, Portada
De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...
12/08/2023Entitats, Escola, Portada
ENTREVISTA AL RAMON MARGALEF COORDINADOR DE SECOMSA.
Aquest curs els alumnes...
12/08/2023Entitats, Escola, Portada
El passat dimecres dia 10 de maig, els infants de cicle inicial de l’Aleixar i...
12/08/2023Entitats, Escola, Portada
Aquest curs a l’escola Cingle Roig de Vilaplana ens hem proposat de portar l’hort...
12/08/2023Recerca, Tradicions, Cuina, Portada
Per aquest número de la revista hem recuperat una recepta del llibre...
12/08/2023Història, Portada, Fem memòria
El dia 5 d'agost de 2022, vaig conèixer a la Paquita Ferran Olivé, una...
12/08/2023Història, Història local, Portada
ALTRES NOMS:
També coneguda, com ca la Gravada.
SITUACIÓ
Cal...
12/08/2023Història, Història local, Portada
ALTRES NOMS:
A mitjan segle XIX hi ha alguna entrada al Registre que s’hi refereix...
12/08/2023Recerca, Medicina, Portada
La hidratació és essencial per mantenir la salut i el benestar. El cos humà...
12/08/2023Història, Història local, Portada
TOCS DE CAMPANA, per Gerard Masip
Una inerpretació musical des de...
12/08/2023Història, Història local, Portada
L’ESGLÉSIA
El temple, dedicat a l’advocació de la Nativitat de...
12/08/2023Història, Història local, Portada
Introducció
L'octubre passat, al número 89 de Lo Pedrís, vam...
12/08/2023La nostra gent, Records, Portada
- La Colla dels vilaplanencs, a Tenerife
- La Pilar i el Josep al Palacio de Bolsa, a...
12/08/2023Història, Història local, Portada
A començament de l'any 2020, el Jaume Salvat Salvat em va parlar de la...
12/08/2023Què passa, Recerca, Activitats, Tradicions, Portada
Aquesta primavera, a Vilaplana, hem fet els tallers per aprendre a llatar (treballar la pauma...
12/08/2023Opinió, Articles, Portada
Puja
El tarannà reivindicatiu del poble. Davant d'una agressió cap al...
12/08/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Per Sant Isidre, es feia l'Esmorzar de la Cooperativa. Per no perdre la tradició,...
12/08/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
La tercera edició de la Fira de Sant Isidre va ser en dissabte, el dia 13 de maig, en...
12/08/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Fa temps un vellet entranyable que vivia atrinxerat en una vall que volien inundar per a fer...
12/08/2023Història, Història, Portada
A Lo Pedrís núm. 91, va sortir el pany de la porta del número 9 del Carrer...
12/08/2023Història, Portada, Fem memòria
Fa unes setmanes vaig publicar a Lo Pedrís un article anomenat "Feixisme mai...
12/08/2023Què passa, Esports, Portada
El Catllaràs és un petit massís prepirinenc situat a la comarca del...
12/08/2023Literatura, LingüÃstica, Portada
En aquest número em permetreu que faci una francesilla (1), perquè no em puc...
12/08/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
La proposta d’aquest darrer Sant Jordi, promoguda des de Lo Pedrís, pretenia...
12/08/2023Recerca, De cinema, Portada
Fama, fortuna, luxe i tot allò que la majoria dels mortals podem envejar, és el...
12/08/2023La nostra gent, Entrevistes, Portada
Francesca Mestre Anguera (54 anys, Infermera)
“Al començament recordo...
12/08/2023Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
Patrimoni
Paradoxalment, ara que tot és tan líquid i se'ns fon a...
08/06/2023Opinió, Articles
Puja
1- El Grup de Jóvens: Un any més han promogut una Cavalcada de Reis...