Cuina | Revista 4104/09/2010
Oli d’oliva: com si fóssim estrangers o dedicat als joves
Quan passes temps fora de casa o, millor dit, en altres països de costums culinaris diferents als habituals, és inevitable acabar enyorant certs productes o certs gustos. Aquest estiu he enyorat l’oli, el d’oliva, és clar, i n’he parlat amb persones, que en altres llocs del món, el valoren i el defensen aferrissadament.
Per a nosaltres que hi hem nascut no significa cap excepció, ho trobem normal, però per als qui pertanyen a altres cultures té una importà ncia capital (de tan nostre no hi donem importà ncia). Fa uns anys ni tan sols en dèiem oli d’oliva, sinó oli, no ens calia l’adjectiu, ara sÃ, perquè ens han dit des fora que convé diferenciar-lo. Fins i tot els nostres avis o besavis tenien oliveres per al consum propi d’olives o d’oli, però no pas com a producte comercialitzable.
Aquà mateix a les nostres comarques, les oliveres es plantaven com a lÃmit del terreny d’altres cultius com la vinya, l’ametller o l’avellaner. Rarament els pertanyia una parada sencera i exclusiva. Només ens en vam adonar i vam posar el crit al cel quan, fa uns anys enrere, ens van voler fer creure que havÃem de consumir altres olis de llavor. Llavors, ens vam rebel.lar, però per què? Doncs perquè això volia dir un canvi total en el gust de la nostra cuina, aquell que sabem i estimem i no hi vam estar disposats. Llavors el vam reconèixer com un producte propi i el vam defensar amb les ungles. Partirem, doncs, de la ignorà ncia, com si fóssim estrangers o joves aprenents, perquè aixà és com millor podrem fer arribar totes aquestes significats als qui no en coneixen res o poc.
El Mediterrani i l’oli, petita història
Ja sabem quina és la trilogia de l’alimentació mediterrà nia: blat, vinya i olivera que es tradueix en farina, vi i oli. Tots tres són tan antics com la mar mateixa.
L’olivera, sens dubte, és l’arbre més tÃpic de la Mediterrà nia que defineix la regió com a CLIMA DE L’OLIVERA. El cultiu va començar 5.000 anys abans de Crist entre SÃria i l’Iran i també a les colònies fenÃcies, entre Palestina i el LÃban. El nom ve d’ ELAIWA de Creta i d’ ELAIA, de Grècia. La paraula llatina és ULU, més endavant OLEUM i finalment OLI ja en llengües romà niques. (ULU: Ullastre, Ullastret, poble del Baix Empordà , restes ibèriques.). A la penÃnsula ibèrica hi va arribar a través dels grecs i dels fenicis. La paraula Còrdova, d’origen fenici, procedeix de Corteb que significa l’olivera.
Van ser la població romana, però, qui va viure l’època gloriosa de l’olivera i l’oli. La cuina romana és una cuina d’oli d’oliva i d’olives que servien com a condiment i acompanyament de molts plats. L’utilitzaven per fregir, per cuinar, és a dir, guisar i per amanir. Tant Apici com Marcial, dos personatges, que ens han deixat documentació culinà ria, esmenten l’oli d’Hispà nia com a molt bo. Diferencien també entre diverses classes d’oli, segons les olives emprades i sobretot del seu grau de maduració:
- Oli acerbo: fet el mes d’octubre amb olives encara blanques.
- Oli verd: fet a finals d’octubre quan comencen a madurar les olives, era molt valorat i el feien servir per amanir. Correspon al nostre oli verge.
- Oli flos: el primer premsat d’olives ja madures.
- Oli sequens: el del segon premsat.
- Oli cibario: el del tercer premsat i de qualitat inferior.
Els romans en diferenciaven molt bé les qualitats, cosa que posteriorment es va trencar.
Els musulmans van ser els que més oliveres van explotar i ja a nivell comercial. Van millorar les tècniques de cultiu i d’extracció i van ser els descobridors de molts usos culinaris i, sobretot, medicinals que es continuen valorant avui. Van classificar les oliveres a partir del fruit i els van donar els noms diferencials, segons la mida, de més gran a més petita: GORDAL, REINA SEVILLANA, ARBEQUINA...
Durant l’edat mitjana, la cultura cristiana, continua utilitzant l’oli d’oliva en la seva alimentació tot i que per influència d’uns hà bits molt més germà nics i nòrdics, heretats després de la caiguda de l’imperi romà ens mans dels pobles bà rbars, el combina amb un altre greix: el llard d’origen animal o la mantega de la llet. Tot i aixÃ, l’oli d’oliva és utilitzat en rituals com les uncions i substitueix els greixos animals en dies d’abstinència, igual que el peix ho fa amb la carn, la llet animal o els ous.
Aquests costums han perdurat fins avui en què ens tornem a encarar amb aquest producte estrella que, tant per raons cientÃfiques que afecten a la nutrició humana, com per motius de gust, tècnica i cultura, preval per sobre de qualsevol altre greix.
Mariona Quadrada
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinà mic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, aixà que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les NotÃcies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Grà cies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de và lua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessà ria i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Grà cies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: MagnÃfic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar aixà en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sà que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessà ria, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, NotÃcies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, LingüÃstica, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...