Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Recerca - Cuina | Revista 74

Mussarafood. La cuina de casa


Posar-se davant dels fogons és cosa fàcil. Ara, que en surtin coses bones, ja no ho és tant. Si comencem per coses senzilles, sempre és més probable que surtin bé. Si a més a més hi posem una mica de ganes, encara sortirà molt millor.

Jo vaig començar a cuinar de molt joveneta. La mare es va posar malalta i a casa érem sis... i, com aquell que no vol la cosa, em va tocar a mi i vaig pensar: "Ho he vist fer, doncs... per què no?". Vaig pensar que podia començar per una cosa senzilla com pot ser una escudella, ho havia vist fer moltíssimes vegades i em semblava que me’n sortiria bé; el tema de fer el caldo i l’escorregut va anar molt bé, però quan va ser el moment de fer l’escudella, ja no va ser el mateix... Ho vaig preparar tot, i al moment de posar-hi l’arròs, no vaig preguntar quantes mesures feien falta i ho vaig fer a ull. Va quedar molt molt espessa i desfeta, i quan vaig preguntar si estava bona tothom va dir sí, sí... però quan la vaig portar a la meva mare, ella em va sentenciar: “No veus que això ha quedat com un “pasterot”?... has de tenir en compte les mesures" i jo li vaig contestar que no li havia vist  mai amb cap balança. “No cal” -va contestar- “jo ho faig amb la mida del cullerot” i quan ja hi tens la mà trencada, no cal!" Des d’aleshores li anava preguntant quant d’això, quant d’allò i la veritat és que no cal tenir una balança de precisió, sinó que amb els estris mateixos de cuinar vas aprenent a mesurar les quantitats, i arriba un moment que ho fas sense adonar-te’n.

A partir d’aquell dia vaig anar preparant els plats amb més cura i cada dia una mica millor; tot sigui dit que hi havia coses que a tota hora anava preguntant.

Eren plats senzills, de cuina de cada dia, de tota la vida que en diem, i no eren ni molt complicats ni tan sols sofisticats. Ara bé, sempre em deia que abans de treure un plat a taula intentés fer-lo atractiu a la vista, que no hi quedessin gotes, ni plats agramullats, que ja repetirien.

I llavors vaig començar a fer fideus amb costella, arròs blanc amb butifarra negra, samfaina, rostits de pollastre i de conill, alguna paella que sempre em quedava una mica disgustada... i així vaig anar millorant dia a dia.

Com que cuinar no és una ciència exacta, i en aquest aspecte jo també soc una mica anàrquica, m’agrada molt, perquè un dia poses una mica més d’això, l’altre li treus i n’afegeixes una de nova... fins i tot en els pastissos i en els dolços que precisen més exactitud i alhora més precisió, he de dir, que només acostumo a fer cosetes d’aquelles que diu, per exemple: quantitat de farina, la que absorbeixi fins lligar la pasta, i si les mesures són a mida d’estris, com una tassa de cafè, una cullera de sopa... un polsim... aquesta mida és molt autèntica.

Per això avui us porto una recepta molt senzilla d’unes rosquilles d’anís, que per aquestes festes o per qualsevol dia es poden fer fàcilment i pot ajudar tothom.
 
 
Recepta de rosquilles d’anís

Ingredients:
1 ou
1 tassa de cafè de nata  (aproximadament 100gr)
1 tassa de cafè de sucre
Mitja tassa de cafè d’anís
1 tassa de aigua amb gas o de gasosa
4 tasses de farina (aquestes jo les vaig posar de farina d’arròs, i la resta de farina normal), aquí és relatiu, perquè hi poses aquesta quantitat i després, per acabar de lligar la pasta, n’hi poses la que t’absorbeixi per lligar-la.
1 cullerada de postres plena de llevat químic (tipus Royal)
1 polsim de sal
1 llimona, nomes la pell ratllada (això és opcional)
2 cullerades de cafè de matafaluga (això també és opcional, si t’agraden més gustoses)
Sucre per arrebossar les rosquilles i oli per fregir-les, d’oliva o de girasol com us vingui més de gust.

Elaboració
Batre amb unes varetes manuals l’ou i el sucre.
Incorporar després la nata, l’anís, l’aigua amb gas i la pell de la llimona ratllada. Seguirem amb les varetes remenant i  posant-hi la farina amb el llevat i la sal, i si en volem posar, ara és el moment de posar-hi la matafaluga, integrar-ho tot molt bé, i anar afegint farina fins que ens quedi ben lligat. Quan ja agafi consistència, posar-ho al taullell de la cuina, prèviament enfarinat i acabar de fer la massa fins que quedi tova, però que no se’ns aferri a les mans.
La tapem i la deixem reposar 10 minuts.
Llavors anem fen boletes de la mida d’una nou, les estirem amb les mans en forma de xurro i ajuntem les puntes, fent una mica de pressió perquè les puntes no es desfacin a l’hora de fregir-les. També podem fer boletes rodones i posem el dit al mig per deixar el foradet.
Llavors ho fregirem a la paella amb bastant d’oli, a temperatura mitjana, perquè es coguin bé per dins.
Treure-les quan ja tinguin bon coloret, posar-les en un paper absorbent i encara calentes tirar el sucre per damut, perquè en fred no s‘hi enganxa. Si no volem tant de sucre, ho podem fer amb sucre glaç.
I ja estan llestes per menjar un cop fredes.
Espero que us agradin i us quedin força bones.

Trobareu aquesta, i unes quantes receptes més, a la meva pàgina web www.mussarafood.com, i si voleu veure algunes fotos més, podeu mirar el meu compte d’Instagram @mussarafood_mtllaurado


Teresa Llauradó




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Editorial, Portada

Lo Pedris 88 (juliol 2022)

Teniu a les mans una nova edició de la revista trimestral Lo Pedrís. Amb cada...
Recerca, Cuina, Portada

RECEPTES F€CILS PER L€ESTIU

Ja som a l’estiu altre cop, amb poques ganes d’entrar a la cuina durant aquest...
Què passa, Notícies, Portada

EL PULS'METRE 88

PUJA: Les corredores vilaplanenques que, en la Cursa de les Dones de Cambrils, van ser...
Recerca, Cuina, Portada

Costella de porc ofegada

Aquesta recepta ens la fa arribar la Mercè Vilanova, néta de la Juanita Huguet...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Festa de la Primavera

El diumenge dia 22 de maig d’aquest any, el Grup de Jóvens vam fer la Festa de la...
Història, Història local, Masos, Portada

CA L€ANDREU

SITUACIÓ La casa tenia paret mitgera amb ca la Mont-rala. Toca al camí de...
Història, Història local, Masos, Portada

CA LA TIANA

ALTRES NOMS També coneguda com cal Tià o ca la Cargolina....
Història, Literatura, Narrativa, Portada, Fem memòria

Memòria de les oblidades

Un dels actes programats per la Regidoria d'Igualtat, ha estat la presentació, a...
Opinió, Espiritualitat, Portada

€L€ésser humà no és el nostre enemic...€

En els últims temps, noto en el tarannà de les persones i en molts articles i...
Què passa, Activitats, Portada

Un Sant Jordi de pel·lícula

La possibilitat de mal temps va obligar a fer la celebració de Sant Jordi a la...
Entitats, Escola, Portada

Sortida de final de curs

El dia 31 de maig tota l’escola vam anar a Cambrils a fer una sortida de final de curs....
Entitats, Escola, Portada

ELS AVELLANERS

Aquest curs el grup d’educació infantil de l’escola Cingle Roig de Vilaplana...
Què passa, Activitats, Portada

Lo Pedrís pel Món

La Pilar Reche i el Jordi Serra, a New York.  Són a l'East River, a...
Què passa, Activitats, Portada

Descoberta del terme, reformes a l€església de la Mussara i vetllada musical

La Mussara sempre té alguna cosa que ens sorprèn, ja sigui passejant, caminant, en...
Història, Història local, Portada

Esmorzars de forquilla, a Vilaplana

Hi ha dos dies l’any en què, al nostre poble, pots gaudir d’un...
Recerca, Tradicions, Portada

Una família ramadera manté la transhumància al Montsant

Els desplaçaments del seu ramat afavoreixen la gestió del territori i permeten...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

50 anys del Grup de Colònies l'Alzina Rodona Mig segle de llavors de futur!

No els faig cap descobriment, si escric que, aquest 2022, el Grup de Colònies...
Història, Portada, Fem memòria

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 87, va sortir el pany de la porta del número 8 del Carrer...
Què passa, Activitats, Portada

Mussagats

El passat 15 de maig MUSSAGATS VILAPLANA va participar en la Fira de Sant Isidre. A la nostra...
Literatura, Contes, Portada

LA BRUIXATACA

El conte de “LA BRUIXATACA” està inspirat en la meva gateta. Es diu Taca,...
Literatura, Narrativa, Portada

De mar en mar

1r premi, als Premis Maig Memorial Pasqual Batalla de l'any 2020, de l'Ajuntament de...
Què passa, Literatura, Ressenyes literèries, Portada

Camí de formiga

Una nova edició de Camí de formiga va ser el dia 8 de maig, diumenge, a les 12 del...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

ENTREVISTA A LA JUANITA DE CA L€OLLA

El 14 de desembre del 2021, la Joana Huguet Ferré, més coneguda com a Juanita...
Què passa, Recerca, Activitats, Natura, Tradicions, Portada

La Fira de Sant Isidre

El dia de Sant Isidre vam fer la segona edició de la Fira. Enguany, en sessió...
Recerca, Història, Història, De cinema, Portada

La Guerra Freda V € Vietnam

Continuem el nostre viatge per la Guerra Freda, des de la perspectiva del cinema, fent un petit...
Què passa, Activitats, Portada

III Jornada Let's Clean up, a Vilaplana.

La Tercera Jornada de neteja es va dur a terme el dia 7 de maig de 2022, dissabte, de les 10 a...
Recerca, Natura, Portada

El Salt del Ventador i altres racons

Aquest cop ens desplaçarem fins a Horta, a la Terra Alta, per anar a veure un dels salts...
Opinió, La nostra gent, Articles, Records, Portada

Isidro: L€home que em va ensenyar a €huir€ de missa

“Mossan Isidro” no deixava indiferent. D’alguna manera ha format part de...
Recerca, Literatura, Tradicions, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

Sebastià Mariner, lo Sibines, com s’anomena ell mateix en l’inici de...
La nostra gent, Homenatges, Records

Comiat

Despedir-se d'algú mai és fàcil i més encara si és una...