Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Recerca - Cuina | Revista 74

Mussarafood. La cuina de casa


Posar-se davant dels fogons és cosa fàcil. Ara, que en surtin coses bones, ja no ho és tant. Si comencem per coses senzilles, sempre és més probable que surtin bé. Si a més a més hi posem una mica de ganes, encara sortirà molt millor.

Jo vaig començar a cuinar de molt joveneta. La mare es va posar malalta i a casa érem sis... i, com aquell que no vol la cosa, em va tocar a mi i vaig pensar: "Ho he vist fer, doncs... per què no?". Vaig pensar que podia començar per una cosa senzilla com pot ser una escudella, ho havia vist fer moltíssimes vegades i em semblava que me’n sortiria bé; el tema de fer el caldo i l’escorregut va anar molt bé, però quan va ser el moment de fer l’escudella, ja no va ser el mateix... Ho vaig preparar tot, i al moment de posar-hi l’arròs, no vaig preguntar quantes mesures feien falta i ho vaig fer a ull. Va quedar molt molt espessa i desfeta, i quan vaig preguntar si estava bona tothom va dir sí, sí... però quan la vaig portar a la meva mare, ella em va sentenciar: “No veus que això ha quedat com un “pasterot”?... has de tenir en compte les mesures" i jo li vaig contestar que no li havia vist  mai amb cap balança. “No cal” -va contestar- “jo ho faig amb la mida del cullerot” i quan ja hi tens la mà trencada, no cal!" Des d’aleshores li anava preguntant quant d’això, quant d’allò i la veritat és que no cal tenir una balança de precisió, sinó que amb els estris mateixos de cuinar vas aprenent a mesurar les quantitats, i arriba un moment que ho fas sense adonar-te’n.

A partir d’aquell dia vaig anar preparant els plats amb més cura i cada dia una mica millor; tot sigui dit que hi havia coses que a tota hora anava preguntant.

Eren plats senzills, de cuina de cada dia, de tota la vida que en diem, i no eren ni molt complicats ni tan sols sofisticats. Ara bé, sempre em deia que abans de treure un plat a taula intentés fer-lo atractiu a la vista, que no hi quedessin gotes, ni plats agramullats, que ja repetirien.

I llavors vaig començar a fer fideus amb costella, arròs blanc amb butifarra negra, samfaina, rostits de pollastre i de conill, alguna paella que sempre em quedava una mica disgustada... i així vaig anar millorant dia a dia.

Com que cuinar no és una ciència exacta, i en aquest aspecte jo també soc una mica anàrquica, m’agrada molt, perquè un dia poses una mica més d’això, l’altre li treus i n’afegeixes una de nova... fins i tot en els pastissos i en els dolços que precisen més exactitud i alhora més precisió, he de dir, que només acostumo a fer cosetes d’aquelles que diu, per exemple: quantitat de farina, la que absorbeixi fins lligar la pasta, i si les mesures són a mida d’estris, com una tassa de cafè, una cullera de sopa... un polsim... aquesta mida és molt autèntica.

Per això avui us porto una recepta molt senzilla d’unes rosquilles d’anís, que per aquestes festes o per qualsevol dia es poden fer fàcilment i pot ajudar tothom.
 
 
Recepta de rosquilles d’anís

Ingredients:
1 ou
1 tassa de cafè de nata  (aproximadament 100gr)
1 tassa de cafè de sucre
Mitja tassa de cafè d’anís
1 tassa de aigua amb gas o de gasosa
4 tasses de farina (aquestes jo les vaig posar de farina d’arròs, i la resta de farina normal), aquí és relatiu, perquè hi poses aquesta quantitat i després, per acabar de lligar la pasta, n’hi poses la que t’absorbeixi per lligar-la.
1 cullerada de postres plena de llevat químic (tipus Royal)
1 polsim de sal
1 llimona, nomes la pell ratllada (això és opcional)
2 cullerades de cafè de matafaluga (això també és opcional, si t’agraden més gustoses)
Sucre per arrebossar les rosquilles i oli per fregir-les, d’oliva o de girasol com us vingui més de gust.

Elaboració
Batre amb unes varetes manuals l’ou i el sucre.
Incorporar després la nata, l’anís, l’aigua amb gas i la pell de la llimona ratllada. Seguirem amb les varetes remenant i  posant-hi la farina amb el llevat i la sal, i si en volem posar, ara és el moment de posar-hi la matafaluga, integrar-ho tot molt bé, i anar afegint farina fins que ens quedi ben lligat. Quan ja agafi consistència, posar-ho al taullell de la cuina, prèviament enfarinat i acabar de fer la massa fins que quedi tova, però que no se’ns aferri a les mans.
La tapem i la deixem reposar 10 minuts.
Llavors anem fen boletes de la mida d’una nou, les estirem amb les mans en forma de xurro i ajuntem les puntes, fent una mica de pressió perquè les puntes no es desfacin a l’hora de fregir-les. També podem fer boletes rodones i posem el dit al mig per deixar el foradet.
Llavors ho fregirem a la paella amb bastant d’oli, a temperatura mitjana, perquè es coguin bé per dins.
Treure-les quan ja tinguin bon coloret, posar-les en un paper absorbent i encara calentes tirar el sucre per damut, perquè en fred no s‘hi enganxa. Si no volem tant de sucre, ho podem fer amb sucre glaç.
I ja estan llestes per menjar un cop fredes.
Espero que us agradin i us quedin força bones.

Trobareu aquesta, i unes quantes receptes més, a la meva pàgina web www.mussarafood.com, i si voleu veure algunes fotos més, podeu mirar el meu compte d’Instagram @mussarafood_mtllaurado


Teresa Llauradó




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina, Portada

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina, Portada

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...
Recerca, Natura, Portada

La meva experiència amb la vespa asiàtica

Vaig començar a veure vespes asiàtiques (velutina) l'estiu de l'any 2020,...
La nostra gent, Història, Records, Història, Portada

Dones rurals. Dones del Camp de Tarragona

El dia 15 d'octubre de 2023, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí,...
Què passa, Notícies, Portada

Celebració del 8M del 2024, a Vilaplana

Divendres, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A la plaça de la Vila,...
Què passa, Notícies, Portada

Vilaplana assoleix aquest primer trimestre de 2024 el consum més baix d€aigua dels últims 15 mesos

La mitjana diària d’aigua servida des de l’ETAP s’ha situat aquest...
Què passa, Notícies, Portada

La Marató de 2023

17/12/2023: Bingo: 2.384,88 € 24/12/2023: Per Nadal, recitem, cantem:...
Què passa, Activitats, Portada

Mercat de Nadal 2023

El Mercadet o paradetes de Nadal, era habitual a Vilaplana. Enguany s'ha tornat a impulsar,...
Què passa, Música, Portada

Música per a gent exquisida

Anem de viatge a qualsevol lloc amb Iggy Pop i David Bowie Us expliquem alguns detalls...
Opinió, Articles, Portada

Manifest de l€Associació "La Vall Sostenible" en suport a la pagesia i ramaderia.

L'Associació La Vall Sostenible, volem manifestar el nostre ferm suport a la...
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Homenatge a SALVADOR SABATER

Salvador Sabater: L’últim comunista Qui va ser el Salvador? Per a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Foto 1: La família Mariné-Mariné i l'Anna Miyagi a Miyajimacho, al...
Història, Història local, Portada

Palmira Jaquetti, la força de l'esperit

Qui més qui menys, sap que la vida és una cursa d'obstacles. Podem...
Història, Portada, Fem memòria

Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis

QUAN? Recuperació d’un passat oblidat El present treball és el...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: sacatapos

La paraula d’aquest número és sacatapos. Segons la classificació que...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 95

PUJA La proposta de l’Ajuntament “Busquem fotos antigues” Ens...
Recerca, De cinema, Portada

Guardons de cinema

Comencem per la gala dels Gaudí, la primera de l’any i una mica soporífica....
Recerca, Natura, Portada

El Racó d'en Marc i la Foradada de l'Airosa

Tornem al Massís del Port per fer una clàssica, que si volem podem transformar en...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 94, va sortir el pany de la porta del número 4 del carrer...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a: Marta Rodon, en versió viatgera

La visito a casa seva. Ha encès el foc i ens acompanya el Cian, relaxat a la catifa. Li...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 95 (març 2024)

Pagesia... trajecte final? Hem sentit moltes vegades, algú, afirmar que......
Història, Masos

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...