Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Cuina | Revista 37

Més enllà de menjar i cuinar

Si furguem allò que es cou a la cuina més enllà del rostit immediat o la cassola, n’entreveurem dues accions principals de les quals una -menjar- té l’origen abans que l’altra -cuinar- i, per tant, no en depèn en la seva totalitat.

Analitzem aquests dos termes no tant des de la seva definició estricta sinó des de les implicacions que es desprenen dels propis actes.

MENJAR és un acte universal que realitzem no tan sols les persones sinó els éssers vius en general, de manera indefugible i amb una freqüència que mena a la quotidianitat. És una de les obligacions més permanents i més freqüents des que comencem a existir. Els requeriments per tal de poder ser subjectes d’aquesta acció no són altres, doncs, que la mateixa existència.

CUINAR és un acte opcional que exclou tota mena d’obligació i en què la persona sempre es pot decidir per ésser-ne partícip o no. Els requisits per poder-se comptar entre els que fan l’acció de cuinar són la voluntat o decisió i el coneixement, que, com a tal, es pot aprendre per mitjà de l’estudi i de l’experiència.

Allò que diferencia, en les seves conseqüències, aquests dos temps és, doncs, la posició del subjecte:

*menjar: el subjecte ho és d’una sola acció
*cuinar: el subjecte ho és, necessàriament, de dues accions.

Aturem-nos en les conseqüències:


QUÈ ÉS MENJAR:

Alimentar el cos per tal que no defalleixi

El cos fa ús de l’aliment que, a través del metabolisme, es distribueix, de manera equitativa, per l’organisme.

El menjar fa una funció nutricional que no depèn en cap cas de la voluntat de la persona, ja que aquesta distribució la realitzem de forma inconscient i sense un possible control per part de la raó. Si mosseguem una poma, la masteguem i la ingerim no és la nostra ment qui en regula el transport sinó el propi organisme. És una conseqüència involuntària.

Satisfer allò que tots reconeixem com a “gana”

En determinats moments, en relació amb el temps que transcorre des de l’última ingesta, l’organisme sent un buit situat a la zona estomacal que identifiquem com a gana. La gana és una sensació física que podríem qualificar de desagradable sinó desesperant en casos extrems que, d’una manera conscient, podem pal•liar. En aquest sentit, el menjar fa una funció de satisfacció purament física i irracional, sense més implicacions. Si tornem a mossegar la poma i ens l’empassem, notarem, al cap de poc, la desaparició del buit i de la insatisfacció. És una conseqüència voluntària irracional.

Satisfacció amb recreació dels sentits en general

Un cop les necessitats bàsiques són cobertes, menjar esdevé un acte conscient on, a més, intervenen la decisió, l’opinió i la recreació. És la totalitat de la persona, amb tots els seus sentits, la que s’implica en aquesta funció bàsicament lúdica i de plaer. Podem decidir entre agafar l’esmentada poma o, en canvi, optar per una llagosta o un plat d’arròs; estem en disposició de fer judicis de valor i qualificar els plats des de posicions subjectives (com m’agrada o no m’agrada) o des d’òptiques objectives (el peix és fresc - el peix és passat); ens permetem i ens inclinem al gaudi que ens proporcionen les menges que hem triat. És un acte absolutament voluntari.

Implicacions de contextualització

*La situació geogràfica
D’un determinat clima i paisatge en surten uns plats concrets. Si és terra d’oliveres, amanim amb oli d’oliva.

*Aspectes de tipus social i cultural

Per a qualsevol ocasió festiva o com a pretext per a trobades, es convoca una taula on es parla, es discuteix, es riu i s’enfronten baralles i opinions.

Hem de contemplar també les funcions afectives, psicològiques i recalcionals que lliguen un plat a un sentiment: l’olor de l’olla que bull ens acosta a la persona que la fa bullir que, alhora, és diferent de la de la casa del costat, que pertany a una altra persona amb la qual no ens uneixen els mateixos lligams sentimentals; per tant, per bona que sigui, desitjarem i estimarem la primera.

Per últim, el menjar acompleix una funció íntima, per la qual entrem en contacte amb nosaltres mateixos a través de la satisfacció del l’abaltiment del cos i de la ment. Són implicacions que lliguen el menjar amb les persones i el seu entorn.

Factors d’impressió i record

El record del plat tastat, en el seu context de relació i de sensacions, amb un aspecte valoratiu, en confereix un coneixement que ens permet de rebutjar o de desitjar novament allò que memoritzem. Són implicacions d’enciclopèdia culinària: acumulació de sabors i sabers.



QUÈ ÉS CUINAR

Coneixement del producte a utilitzar

A partir d’aquest coneixement es pot fer una elecció, factor decisiu per evitar la monotonia avorrida, tant per al que cuina com per al que menja. Adequació a l’època de l’any, tant en relació amb el producte com amb el clima del moment (tomaques a l’estiu, cols a l’hivern).

Naturalesa dels aliments des d’un punt de vista nutricional i la seva combinació per a un adequat equilibri alimentari.

Origen, durada i conservació dels productes, siguin de la classe que siguin: llarga durada, mitjana, alterable. Són l’objecte de la cuina.

Aprenentatge de les tècniques bàsiques de la cuina

La transformació dels aliments per l’acció de la calor o en cru és fonamental a l’hora de decidir quin procés utilitzar per a cada producte. Les tècniques són allò que dóna seguretat i domini en l’acte de cuinar o, si més no, ens transmeten el poder de la crítica o l’autocrítica perquè estem en posició de diferenciar “això ben fet d’allò mal fet”. Són l’aprenentatge de la cuina.

Acceptació de les tecnologies

De vegades es manifesta una actitud de rebuig, un prejudici amb reacció de tancament que impedeix d’aclarir bé les funcions de les màquines i de diferenciar si realment constitueixen un avanç i un ajut en les tasques de la cuina o són un ganxo més del consum fora mida. No podem oblidar que darrere les tecnologies hi ha una persona que és la que vol cuinar i, per tant, si les coneix, les utilitzarà segons el seu criteri i voluntat i se’n servirà quan i per allò que li convingui. Són els instruments de la cuina.

Entorn geogràfic i productes a consumir

La situació correcta en un context ajuda a entendre i respectar millor els perquès de certes fórmules o costums culinaris. La relació dels productes amb el seu paisatge natural i els plats a què donen lloc són un punt d’orientació important de cara als resultats que es volen obtenir, tant si són fidels al context com si se’n surten. És la ubicació de la cuina.

La persona que cuina

Qui resumeix o assumeix totes les categories és la cuinera o el cuiner, persona implicada en l’acte de cuinar a través dels seus gustos, les seves eleccions, els seus afectes, els seus missatges personals. Aquest executor n’és l’accent diacrític, ja que, en definitiva, el tret diferencial d’un plat o d’una cuina el posa, sens dubte, aquell que l’executa, amb la capacitat, si així ho decideix, de saltar-se una llei, una norma o de capgirar la recepta al seu gust i manera. És el subjecte de la cuina.




Mariona Quadrada




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Editorial, Portada

Lo Pedris 88 (juliol 2022)

Teniu a les mans una nova edició de la revista trimestral Lo Pedrís. Amb cada...
Recerca, Cuina, Portada

RECEPTES F€CILS PER L€ESTIU

Ja som a l’estiu altre cop, amb poques ganes d’entrar a la cuina durant aquest...
Què passa, Notícies, Portada

EL PULS'METRE 88

PUJA: Les corredores vilaplanenques que, en la Cursa de les Dones de Cambrils, van ser...
Recerca, Cuina, Portada

Costella de porc ofegada

Aquesta recepta ens la fa arribar la Mercè Vilanova, néta de la Juanita Huguet...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Festa de la Primavera

El diumenge dia 22 de maig d’aquest any, el Grup de Jóvens vam fer la Festa de la...
Història, Història local, Masos, Portada

CA L€ANDREU

SITUACIÓ La casa tenia paret mitgera amb ca la Mont-rala. Toca al camí de...
Història, Història local, Masos, Portada

CA LA TIANA

ALTRES NOMS També coneguda com cal Tià o ca la Cargolina....
Història, Literatura, Narrativa, Portada, Fem memòria

Memòria de les oblidades

Un dels actes programats per la Regidoria d'Igualtat, ha estat la presentació, a...
Opinió, Espiritualitat, Portada

€L€ésser humà no és el nostre enemic...€

En els últims temps, noto en el tarannà de les persones i en molts articles i...
Què passa, Activitats, Portada

Un Sant Jordi de pel·lícula

La possibilitat de mal temps va obligar a fer la celebració de Sant Jordi a la...
Entitats, Escola, Portada

Sortida de final de curs

El dia 31 de maig tota l’escola vam anar a Cambrils a fer una sortida de final de curs....
Entitats, Escola, Portada

ELS AVELLANERS

Aquest curs el grup d’educació infantil de l’escola Cingle Roig de Vilaplana...
Què passa, Activitats, Portada

Lo Pedrís pel Món

La Pilar Reche i el Jordi Serra, a New York.  Són a l'East River, a...
Què passa, Activitats, Portada

Descoberta del terme, reformes a l€església de la Mussara i vetllada musical

La Mussara sempre té alguna cosa que ens sorprèn, ja sigui passejant, caminant, en...
Història, Història local, Portada

Esmorzars de forquilla, a Vilaplana

Hi ha dos dies l’any en què, al nostre poble, pots gaudir d’un...
Recerca, Tradicions, Portada

Una família ramadera manté la transhumància al Montsant

Els desplaçaments del seu ramat afavoreixen la gestió del territori i permeten...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

50 anys del Grup de Colònies l'Alzina Rodona Mig segle de llavors de futur!

No els faig cap descobriment, si escric que, aquest 2022, el Grup de Colònies...
Història, Portada, Fem memòria

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 87, va sortir el pany de la porta del número 8 del Carrer...
Què passa, Activitats, Portada

Mussagats

El passat 15 de maig MUSSAGATS VILAPLANA va participar en la Fira de Sant Isidre. A la nostra...
Literatura, Contes, Portada

LA BRUIXATACA

El conte de “LA BRUIXATACA” està inspirat en la meva gateta. Es diu Taca,...
Literatura, Narrativa, Portada

De mar en mar

1r premi, als Premis Maig Memorial Pasqual Batalla de l'any 2020, de l'Ajuntament de...
Què passa, Literatura, Ressenyes literèries, Portada

Camí de formiga

Una nova edició de Camí de formiga va ser el dia 8 de maig, diumenge, a les 12 del...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

ENTREVISTA A LA JUANITA DE CA L€OLLA

El 14 de desembre del 2021, la Joana Huguet Ferré, més coneguda com a Juanita...
Què passa, Recerca, Activitats, Natura, Tradicions, Portada

La Fira de Sant Isidre

El dia de Sant Isidre vam fer la segona edició de la Fira. Enguany, en sessió...
Recerca, Història, Història, De cinema, Portada

La Guerra Freda V € Vietnam

Continuem el nostre viatge per la Guerra Freda, des de la perspectiva del cinema, fent un petit...
Què passa, Activitats, Portada

III Jornada Let's Clean up, a Vilaplana.

La Tercera Jornada de neteja es va dur a terme el dia 7 de maig de 2022, dissabte, de les 10 a...
Recerca, Natura, Portada

El Salt del Ventador i altres racons

Aquest cop ens desplaçarem fins a Horta, a la Terra Alta, per anar a veure un dels salts...
Opinió, La nostra gent, Articles, Records, Portada

Isidro: L€home que em va ensenyar a €huir€ de missa

“Mossan Isidro” no deixava indiferent. D’alguna manera ha format part de...
Recerca, Literatura, Tradicions, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

Sebastià Mariner, lo Sibines, com s’anomena ell mateix en l’inici de...
La nostra gent, Homenatges, Records

Comiat

Despedir-se d'algú mai és fàcil i més encara si és una...