Recerca - Natura - Medicina | Revista 71
Menjar vegetarià, sí gràcies. T'animes a reduir el teu consum de carn?
En aquest número he canviat de tema per un de més físic i material com és l’alimentació i a la vegada ve amb una mica d’autobiografia.
La idea d’escriure sobre alimentació vegetariana m’ha vingut per un missatge que em va arribar d’un grup activista, avaaz, que s’ha proposat fer una campanya per a reduir la quantitat de carn que mengen els seus afiliats, pels beneficis que té per a la salut pròpia i del planeta.
Jo personalment, l’any vinent farà 20 anys que únicament menjo vegetals, ous i alguns derivats làctics. Per la qual cosa la meva alimentació s’anomena ovo-làctia-vegetariana. Això sí, com una de les meves raons per deixar de menjar animalons és el benestar animal i no vull contribuir en el seu maltractament, només menjo ous que provenen de gallines felices, de les que viuen lliures pel camp. No concebo contribuir amb l’aglomeració de gallines que viuen dins de gàbies unes damunt de les altres, sense poder estirar les ales. Crec que als animals humans no ens aniria malament una mica d’empatia i imaginar per un moment quina classe de vida pot ser viure només per produir ous, llet o carn per a la nostra alimentació en les condicions que ho fan, sense que nosaltres pensem en el patiment dels animals que ens la proporcionen.
Per què em vaig fer vegetariana?
Doncs en el meu cas, ja de ben petita, em costava molt de menjar carn. Començava a mastegar i se’m feia bola, fins que la carn es feia com un xiclet i allò era impossible d’empassar, així que l’havia d’escopir; de vegades anava a dormir i tenia un reflux amb 4-5 anys. Quan fèiem entrepans per al col·le, sempre els volia de formatge o truita; però crec que ja vaig començar a tenir-ho clar als 7 anys, quan envoltada d’animals i sense germans, els animals de casa eren els meus amics. Per mi eren igual cabres, que gats, que gallines que gossos o l'euga i no n'hagués menjat mai cap, ni que em paguessin.
I llavors va passar que als 7 anys, un dia la meva àvia va portar a casa dos conills, em va deixar cuidant-ne un i mentre nosaltres jugàvem innocentment, ella feia coses per la cuina. A l'hora de dinar hi havia conill a les Herbes de la Mussara i jo em vaig negar rotundament a menjar-me un conillet amb què havia jugat. Allí vaig començar a pensar que no entenia la diferència entre menjar animals que no conec i els que sí, i he jugat amb ells.
Als 16 anys em vaig plantejar seriosament a ser vegetariana i ma mare em va dir que quan visqués sola ja ho seria, cosa que va passar dos anys més tard a la universitat. Llavors vaig començar a cuinar grans quantitats de verdures comprades directament a pagès a Girona. Literalment la carn, se’ns oblidava de comprar-la i, quan tornava a casa, àvies i mare volien que mengés carn i peix. Em posaven la por al cos amb idees com et faltarà proteïna o vitamina b, etc... fins que finalment al 1998 vaig anar a una conferència d’un metge naturista que havia alimentat de forma vegetariana uns cinc fills des del naixement; i el més gran tenia 40 anys!
Aleshores era el que necessitava sentir per a perdre la por i treure-li la por a ma mare. Als 20 anys vaig deixar de menjar animals i per fi em vaig sentir bé amb la meva consciència i amb les meves digestions.
Tipus d’alimentació
Làctia vegetariana, mengen aliments d’origen vegetals i làctics.
Ovo-làctia-vegetariana, mengen aliments d’origen vegetals i làctics, ous, mel i derivats de productes de les abelles.
Vegana, mengen aliments d’origen vegetal únicament .
Crudívora, només mengen aliments crus, que no hagin estat cuinats.
Frugívora, només mengen aliments que caiguin de l’arbre, com fruites, baies, fruita seca.
Omnívora, mengen tot tipus d’aliments.
Beneficis sobre la salut de menjar menys carn i més vegetals
Abans que res volia fer referència a un article que vaig llegir al 99 i em va sorprendre que havíem augmentat el consum de carn en un % tan elevat. Pensem en abans, als anys 70 per exemple, en una família de camp, es feia la matança una vegada a l’any i s’aprofitava tot de l’animal, per això es feien embotits que duraven tot l’any fins a la següent matança; en canvi ara sembla que si no es menja en cada àpat algun derivat animal falti alguna cosa a la dieta.
Beneficis:
- Tens menor consum de greixos saturats i per tant menys quantitat de colesterol dolent i triglicèrids; evites l’obesitat si menges una dieta vegetariana sana, amb cereals integrals i coccions sanes.
- La ingesta de vitamines i minerals, provinents de les verdures i fruites aporten beneficis: al tenir més quantitat de vitamina C i per tant el sistema immunitari més protegit, major quantitat de calci i per tant sistema ossi més fort.
- Tens una pell i un cabell més sa.
- L’alimentació vegetal conté més fibra i per tant l’intestí té una millor digestió, l’estrenyiment desapareix i l’intestí queda més net; també disminueixen les possibilitats de patir càncer de colon. Hi ha estudis que demostren que el risc de patir alguns tipus de càncer, com el de colon, disminueixen amb un consum de vegetals. En un estudi clínic es va demostrar que es redueix en un 20 %. El càncer de mama també disminueix.
- La tensió sanguínia disminueix i tens un menor índex de massa corporal, relacionat amb una disminució de les malalties coronàries i una major esperança de vida.
- Hi ha una relació directa amb menjar carn vermella i el risc de patir diabetis...
Beneficis per a la Terra de menjar menys carn
El consum d’animals en les proporcions actuals generen algunes problemàtiques com la deforestació, la sequera, la contaminació de terres i la fam al món.
- Ja que el gran consum de carn necessita més espai utilitzat per a cultivar gra o cereals perquè s’ho mengin els animals, hi ha una gran problemàtica associada, sobretot a països amb menor desenvolupament econòmic. Hi arriben des d’Occident i talen boscos, hi posen pastures o bé hi planten cereals per a consum animal, traient espais per al cultiu d'autoconsum a les famílies. S’utilitzen grans espais i grans quantitats d’aigua per a regar els cultius que es menjaran els animals, així com per donar de beure als mateixos animals, generant sequera.
- Les granges generen quantitats ingents de fem, que ben gestionat pot servir per a l’adob, però mal gestionat contamina aigües i terres.
- Quan consumim carn, sovint no pensem en el maltractament animal que hi ha darrere, ja que només veiem un filet al plat, no li posem cara però els animals sovint viuen en condicions pèssimes, aglomerats, vivint entre les seves femtes, són traslladats amb camions de males maneres per arribar a un escorxador on amb sort seran morts sense dolor.
- Per a assaborir un got de llet, potser no ens hem parat a pensar que una mare, va donar a llum un vedellet, que li va ser arrencat de la vora, per a endollar-li una màquina a les mames diverses vegades al dia per a alimentar un fill que no és el seu; a part pensem que tot allò que rep la mare vaca arriba al got de llet, antibiòtics, medicaments, i si té mastitis, doncs la llet ve impregnada, per dir-ho suaument. Als 16 anys vaig llegir que els humans som els únics animals que seguim bevent llet després de la lactància i que això no passa a la natura i em va semblar tan antinatural que no vaig beure mai més llet ni iogurts d’origen animal. Últimament he deixat de consumir formatge de vaca i ara només menjo formatge de cabres lliures...
Podria escriure llargament sobre aquest tema, com sobre el paté d’ànec i la cirrosi que li generen amb l’alimentació forçada, la barbaritat de les vaques boges alimentades amb ovelles malaltes, l’escàndol del Pozo, els peixos plens de metalls pesats per les contaminacions marítimes, etc, etc, però l’únic que voldria és despertar-vos una mica la consciència i que la propera vegada que tingueu un plat de carn davant us pregunteu l’origen i que darrera hi ha un animal que us l’ha proporcionat... potser l’agraïment seria una bona forma de començar.
El següent pas potser seria pensar a reduir el nombre de racions de carn i peix.
Si voleu alguna idea o suggeriment em trobareu a
terapia.albabd@gmail.com. Moltes gràcies.
Alba Borràs Díaz. Psicoterapeuta i naturòpata
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
13/04/2022La nostra gent, Homenatges, Records, Portada
Despedir-se d'algú mai és fàcil i més encara si és una...
13/04/2022Què passa, Recerca, Entitats, Notícies, Portada
A Vilaplana hem celebrat el Dia Internacional de les Dones.
Al migdia, als Rentadors, hem...
12/04/2022Què passa, Activitats, Portada
Quina peresa de tornar-me a posar a recordar i explicar coses, ara que ja fa tant de fred i...
12/04/2022Recerca, De cinema, Portada
Després de la quietud pandèmica sembla que es reprenen amb normalitat les...
12/04/2022La nostra gent, Entrevistes, Portada
“Amb les excavacions de la Mussara, van poder més les ganes i el sentiment que la...
01/04/2022Què passa, Història, Notícies, Portada, Fem memòria
Lo Pedrís va organitzar la presentació del llibre El fotògraf...
31/03/2022La nostra gent, Efemèrides, Records, Portada
Àvia... avui vull dir coses que poden ser difícils d'entendre......
31/03/2022Recerca, Cuina, Portada
Magnòlia
Ingredients:
1 litre d'Anís
1 Canutet petit de...
31/03/2022Recerca, Cuina, Portada
El juliol de 1996, la Maria Rufina, la Nati i la Mei, amb motiu de la Primera Setmana Cultural i...
31/03/2022La nostra gent, Homenatges, Records, Portada
Vist amb la perspectiva del temps... quin goig aquell grup de veïns i veïnes del que la...
31/03/2022Què passa, Notícies, Portada
PUJA: La renovació de la Font del Carrer Major.
Cal valorar i destacar...
30/03/2022Què passa, Activitats, Portada
30/03/2022Què passa, Notícies, Portada
Tot va començar amb un missatge de WhatsApp “Open Europe a Reus necessita mans per...
30/03/2022Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada
Només és casualitat que en aquesta excursió se surti, precisament, de...
29/03/2022Què passa, Notícies, Portada
A mitjans de març, van finalitzar les obres de consolidació de...
29/03/2022Què passa, Notícies, Portada
El passat divendres, 21 de gener, l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilaplana va...
28/03/2022Opinió, Cartes a Lo Pedrís, Portada
Avui, vigília de Nadal, hem passat per l’hospital. Transport amb ambulància,...
28/03/2022Què passa, Notícies, Portada
27/03/2022Què passa, Notícies, Portada
27/03/2022Què passa, Notícies, Portada
27/03/2022Què passa, Notícies, Portada
27/03/2022Què passa, Notícies, Portada
Enguany, hem tornat a recaptar diners per la Marató amb les entrades solidàries...
27/03/2022Què passa, Activitats, Portada
26/03/2022La nostra gent, Records, Portada
Corria la primavera del 2000, quan va sorgir la iniciativa d’impulsar una nova revista pel...
25/03/2022Opinió, Editorial, Portada
Al segle XX, els anys 20, els van anomenar “Els Feliços Vint”, i ho van ser...
25/03/2022La nostra gent, Què passa, Recerca, Notícies, Natura, Portada
L'espai natural de les Muntanyes de Prades és un extens espai protegit, amb una...
23/03/2022La nostra gent, Què passa, Literatura, Efemèrides, Activitats, Notícies, Música, Poemes, Portada
Encara que la data, l’hora i el temps no hi ajuden massa, hem de dir que la Segona...
23/03/2022Què passa, Notícies, Portada
Ja han passat dos mesos i mig des que vaig deixar de fer de metge a Vilaplana. De fet, ni a...
23/03/2022Què passa, Notícies, Portada
Bon dia.
Benvingudes i benvinguts. Gràcies per venir.
Avui ens hem aplegat...
23/03/2022La nostra gent, Què passa, Homenatges, Notícies, Portada
Vilaplana ha volgut acomiadar el seu metge, en un acte destacat de la Festa Major de Sant...