Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Assaig | Revista 19

Les cròniques endiablades del Pep Pelat (II)

“Muerto el perro, muerta la rabia”..., no conec cap dita equivalent del refranyer català, no vol dir que no hi sigui, és més, quasi segur que n’hi ha algun però no ho puc assegurar perquè no el conec. El que és molt clar és el sentit de la frase, i és terrible si anem a mirar, perquè aplicat expeditivament, sobretot per algú que tingui algun tipus de poder, pot ocasionar les injustícies més horrendes que hom pot imaginar, tanmateix, aquesta lògica és molt eficaç i beneficiosa en moltes situacions reals de la vida quotidiana. El refrany, és parent d’aquell altre que diu: “El fi justifica els mitjans” i d’aquest sí que en sé els orígens, a saber: Maquiavel, i és la síntesi de la seva obra capital, El Princep, i també fa posar els pèls de punta, però pot explicar el comportament d’algú que actuï dràsticament i pot merèixer l’aprovació i l’elogi generals si la causa s’ho val o si el sacrifici que fa és quelcom de propi.

El que no entenc gaire és la postura de l’Església respecte a l’ús dels condons, ¿no és ben estranya? Vejam, ¿què es pretén amb la seva prohibició? Si algú ho sap que m’ho expliqui. Si l’objectiu és la prevenció de les relacions pre-matrimonials o “il·lícites” és gairebé com pretendre ensenyar logaritmes a un conill, a més, la mesura és del tot redundant. ¿Com reaccionariem si en una estació de metro llegíssim un rètol que digués: En aquesta estació està prohibida la sustracció de carteres? o plagiant els vells temps, un rètol a l’entrada d’un nucli urbà: En esta ciudad está prohibida la mendicidad, la blasfemia y el asesinato? ¿Quina solta té això? En el segon exemple tindrien sentit les paraules mendicitat i blasfèmia, però assassinat? ¿No sap tothom que l’assassinat és un delicte es cometi on es cometi? o la sustracció de carteres, no al metro, sino en qualsevol espai? Només ho podriem interpretar des del supòsit que l’administrador ha pres als carteristes i als assassins per idiotes, o més encara, que ha pres per idiotes tots els administrats. Quin sentit tindria un manament que digués: No mateu amb coltell, ¿és important que es mati amb coltell i no amb un còctel de cianur potàsic? Doncs ¿perquè diuen no folleu amb condó quan ja s’ha dit abastament no folleu, a seques? (a seques no és en sec) i ja em perdonareu la duresa de la frase, però la realitat és així de crua.

Conyes a part, jo, quan sigui catòlic, no faré cas d’aquesta prohibició, simplement, si vull mantenir relacions sexuals amb algú, ai! perdó, amb una senyora, cercaré una dona que em vulgui, li faré proposicions (matrimonials) i després d’un temps prudencial de festeig, posem per cas dos anys -o un, va, que les coses van molt de pressa ara- m’hi casaré. Aleshores ja hi podré tenir relacions sexuals, però ocu, només per procrear, la qual cosa em planteja un problema: hauré de cercar una dona molt més jove que jo (ja em va bé...) perquè si la candidata és de la meva edat ja se’ns haurà passat l’arròs, vull dir que ja serà minopàusica, i com que ja no hi haurà la possibilitat de procrear, s’haurà d’entendre que qualsevol relació sexual només busca un plaer il·lícit i, doncs, pecaminós. Bé, cercaré una dona vint anys més jove que jo, i, calculo que, atès que ja tinc una edat i si, com em temo, responc als estàndards dels varons de la nostra província pel que fa a fertilitat, el panorama serà força prometedor (perquè sincerament, per molt catòlic que em torni no voldria pas una llar d’infants...) el futur em somriu i estic molt content perquè se m’obren uns horitzons curulls de felicitat i de temor de Déu.

Mentre no arribi aquest moment, però, el que no puc fer és deixar de cercar el sentit de les coses, el sentit de la vida, el sentit de l’ètica, el sentit de les restriccions làctiques (de làtex) i humanes, incloses les sexuals, i estic fet un embolic, ho confesso. Ja ho deien abans, pensar no és bo..., més exactament: el pensar fa de ruc (oh, jo em pensava...) clatellot!

El cas és que, com que no sóc de natural obedient, cosa que pot ser un impediment a l’hora de dur a terme els meus plans, transcendeixo el Catecisme i em capbusso en les Sagrades Escriptures. Me’n vaig a l’Èxode i, oh! sorpresa, els Manaments de la Llei de Déu no són tal com els vaig aprendre quan vaig fer la comunió. Vaig al sisè manament i, vaja, no ho és aquest, a la Bíblia el sisè és el setè, bé, tant se val, algú es devia descomptar. Diu textualment: “No cometis adulteri” (Ex 20, 14), jo em pensava que era “No fornicaràs”, Condescendent –penso- bé, això és la Llei Mosaica, feta per als jueus, nosaltres som cristians. Me’n vaig a l’Evangeli, passo pàgines i -confesso amb tota humilitat que no sóc cap exegeta- no puc trobar cap prohibició explícita del Mestre pel que fa a la pràctica del sexe heterosexual, simplement no en parla. L’Església es pot recolzar amb Jesús per condemnar l’adulteri, l’homosexualitat, la prostitució, el divorci, fins i tot justificar el celibat sacerdotal (tot molt discutible) però, diegueu-me totxo, no he pogut trobar un passatge on condemni les relacions sexuals.

Me’n vaig a les Cartes de Sant Pau –Tothom sap que Sant Pau era un os dur de rosegar, fins i tot per Sant Pere...Però Pau tracta el tema d’una manera molt més desenfadada de com ho ha fet la jerarquia eclesiàstica: “És bo abstenir-se de relacions sexuals, però per evitar comportaments inmorals val més que cada home tingui la seva pròpia muller i cada dona el seu propi marit...”(I Ga 7, 1-2), Res a veure amb les amenaces apocalíptiques que tots hem sentit per les trones; Sant Pau recomana un ideal d’estil de vida.

Com sempre, si volem trobar respostes satisfactòries hem d’anar a raure als Pares de l’Església posteriors a Sant Pau i als prínceps de l'Església. La majoria van carregar amb duresa contra les pràctiques sexuals, però compte, després de caure (tampoc tots) en l’ús i l’abús de la carn. El cas més xocant és el de Sant Agustí, que confessà a les seves memòries que va consumir tota la seva energia i dilapidar tota la seva fotuna en la lascívia i la prostitució i m’estalviaré més exemples perquè no és la intenció del que signa aquesta crònica de ferir susceptibilitats, però són ben abundants, a fe de Déu.

La pregunta és: ¿Per què l’Església esmerça tants esforços en una causa que d’antuvi té perduda? ¿I per què tanta energia en promoure la castetat i no la diligència, la templança, l’abstinència o fins i tot la caritat sent com són les virtuds oposades a llurs respectius pecats capitals?

-Per les conseqüències, dirà algú. És veritat; el sexe irresponsable pot tenir un preu molt amarg, més que un tip de faves, posem per cas. Però si el fet d’atipar-se de faves atempta contra la gula i el fet de fer un casquet contra la luxúria, ¿per què es criminalitza tant una cosa i es tolera l’altra? ¿No es cerca igualment el plaer i, de pas, la satisfacció d’una necessitat en ambdós supòsits? (o a l’inrevés) ¿No seria més rendible dirigir una part de tants esforços en la prevenció, la informació i l’educació? i per què no, en màquines expenedores? (d’ús opcional, mai amb coacció) perquè, siguem seriosos; tots sabem que mai, mai, ningú no assolirà l’ideal d’una societat casta, ¿que per què no? doncs perquè el sexe és una bèstia indòmita,i tossuda també, mal que ens pesi. En conseqüència, per aquesta tossuderia de la vida, el planeta és viu i biodiversificat (que duri). Per si algú no ho sap, els éssers vius que han utilitzat el sexe com a estratègia per reproduir-se i perpetuar llurs espècies, tot i adaptant-se a la dinàmica d’un món canviant, han pagat amb la vida. Sí, per això ens morim, perquè els nostres ancestres més remots van preferir ser mortals amb sexe que gaudir d’una immortalitat anodina, asexuada i insulsa, atrament, tots seriem amebes, amb l’avorrida que deu ser la vida de les amebes..., però mira, no es moren. I així s’entén com després de sacrificar la vida eterna per “allò”, ningú no vulgui renunciar a “allò” per assolir la Vida Eterna, és lògic.

Pel que fa a la promiscuïtat sexual, quan es diu que és una pràctica pecaminosa, una mica sí que hi estic d’acord, perquè tot plaer és interessat, és voluptuós i és arriscat i el plaer sexual el més arriscat de tots després de la motocicleta, per això ens cal el casc per practicar el motociclisme, per bé que sabem que la protecció que ens proporciona no és del cent per cent. Jo, però, estaré salvat, perquè quan trobi una dona, vint anys més jove que un servidor, disposada a casar-se amb un pecador penedit, com Sant Agustí... la vida em somriurà; una nova aurora se m’atansa amb uns colors més vius que mai, i pressento, com un Job esperançat, que l’esdevenidor, ja a tocar, m’acarona, curull de felicitat i de temor de Déu.Lo Pep Pelat
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre

PUJA Les activitats de l'estiu (Cinema, Conferències, Sessions de...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedrís 85 (octubre 2021)

Si l'estiu del 2020 va estar marcat per la pandèmia de la Covid-19, l'estiu del...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Recerca, Natura, Portada

Les orenetes

L’oreneta cuablanca (Delichon urbica) és un ocell de color més aviat...
Recerca, Cuina, Portada

Paté de €Jerez€

La Isabel Mas Gil, l'àvia de la Residència de la Selva del Camp, ens fa arribar...
Recerca, Cuina, Portada

Pa de Figa

El Pa de figa forma part de les nostres postres d’hivern des de fa molt de temps. El...
Recerca, Cuina, Portada

Coses de cuina fàcil i entretinguda: pizza i paatís de formatge

Tot aprofitant que “Lo Pedrís” surt per la Festa Major d’octubre, avui...
Què passa, Activitats, Portada

Camp de Treball per a joves - Estiu'21

Aquest estiu, malgrat la pandèmia, a Vilaplana hem pogut gaudir altra vegada d’un...
Literatura, Lingüística, Portada

Recerca lingüística

A la revista anterior van sortir les següents expressions, que tenen el significat que...
Què passa, Notícies, Portada

Històries de Mussagats 2

No us hauria explicat mai la meva història si no fos perquè Mussagats l’ha...
Història, Masos, Portada

Mas de Somí

ALTRES NOMS: Al Registre Civil també hi surt esmentat com a Mas del Macià...
Història, Masos, Portada

Mas de Pistol

SITUACIÓ Situat a la Cingla, l’antic tramat del camí dels Garrigots hi...
Història, Història local, Portada, Fem memòria

L'últim ramat de cabres

Molt sovint la història s’ha creat i s’ha difós de generació en...
Què passa, Notícies, Portada

Recuperem el Patrimoni

Recuperem el Patrimoni és un grup de treball, de recerca i d'acció que neix a...
Què passa, Esports, Portada

Expedició de l'alpinisme vilaplanenc a la Vall d' Aosta (Alps Italians)

Com cada any, amb gran il·lusió, tenim el plaer de narrar apassionadament les...
La nostra gent, Homenatges, Portada

Ara li toca a ell; Ernest Puig, fotògraf

Ahora me toca a mi escriu en lletra redoneta, de forma pulcra i delicada, al peu del retrat,...
Què passa, Notícies, Portada

Paraules de la Consellera d'Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat de Catalunya

Presència institucional. Aquesta edició del Mussart, dedicada a...
Què passa, Activitats, Portada

MUSSART 2021

Moltes són les causes que ha defensat aquest festival: la Llibertat, la dignitat,...
Què passa, Activitats, Portada

GENT GRAN: La tercera joventut s€activa

Amb aquest títol, l’Ajuntament del poble va promoure una activitat gratuïta per...
Entitats, Escola, Portada

Comença l'escola

El 13 de setembre va ser el primer dia de començar l’escola. A primera hora, cada...
Què passa, Activitats, Portada

Cap de setmana solidari a Vilaplana

Enguany, casualment, van coincidir tres actes solidaris el mateix cap de setmana. Van tenir...
Opinió, Articles, Portada

Quatre carxofes i quatre moixons

Ben bé cada dos minuts un soroll eixordador esquinçava aquell cel ratllat de...
Opinió, Articles, Portada

L€estima de l€espai públic

Em passa sovint. Quan em proposo engiponar unes ratlles per a ser difoses, sigui en algun...
Què passa, Literatura, Activitats, Ressenyes literèries, Portada

Primera edició de Camí de formiga - vespres d€estiu als masos-

La Balandra, 10 de juliol de 2021 Camí de formiga - vespres d’estiu als masos...
Què passa, Teatre, Portada

Jordi Mateu porta damunt seu l€essència de Terra Baixa

Amb aquest titular, la Televisió de El Vendrell obria la crònica en l’estrena...
Opinió, Articles, Portada

L€estiu del FfF Vilaplana

Aquest ha estat el segon estiu de projeccions i conferències organitzades pel grup Fridays...
Què passa, Esports, Portada

Vinyes i paisatge al Priorat

Una excursió ideal per fer a la tardor, on les vinyes canvien el color dels seus...
Recerca, De cinema, Portada

La Guerra Freda (IV) € La cursa espacial.

L’enginy humà havia creat les pitjors armes inimaginables tot finalitzant la Segona...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevista: Bruno Anguera Garcia (30 anys) - Pianista

Cada vegada que m’he assegut davant d’algú per entrevistar-lo he tingut unes...
La nostra gent, Homenatges, Portada

Vilaplanenc de l'any 2021

L’acte de lliurament del Vilaplanenc/ca 2021 compleix el seu desè aniversari....