Recerca - Cuina | Revista 77
LA CUINA ESTÀ DE MODA I EL SOFREGIT N’ÉS EL REI
Està clar que per viure necessitem menjar; n'hi ha qui ho fa senzillament per subsistència, n'hi ha qui en fa un plaer i en gaudeix, i n'hi ha qui ho eleva a la màxima potència per fer-ne un Art i gaudir-ne!
Això ha derivat en grans entesos o no de cuina, de restaurants, d’estris moderns, de tornar als clàssics, cuina molecular, esferificacions, de la cuina del xup-xup, cuina oriental o japonesa, de cuines de fusió... en tenim una sort! Tot hi cap i si es té gana i ganes de tastar coses noves, fins i tot està de moda regalar experiencies gastronòmiques en restaurants especialitzats o en els que tenen estrelles Michelin.
Però l’essència de la cuina són quatre elements bàsics que ens ajuden a preparar la majoria de plats del dia a dia: un bon oli d’oliva, cebes, tomàquets, i alls! Tots ells ens ajuden a preparar un bon sofregit.
El secret del sofregit és no tenir pressa en el moment de fer-lo, confitant la ceba tranquil·lament, sense fregir-la i en afegir-li el tomàquet evi tarem que la ceba es cremi, i moltes vegades ens agafarà textura com si fos una melmelada.
Si en voleu per tenir-ne en reserva, us deixo les quantitats per poder preparar-ne:
2,5 quilos de ceba pelada, 3 grans d’all, 250 grams de tomaquet (sense llavors) i 250 grams d’oli d’oliva verge.
Hem de picar l’all i la ceba ben fins i ho posem en una paella amb una mica d’oli a foc mitjà. Deixem que la ceba es confiti sense presses durant 1 hora llarga; llavors hi afegim el tomàquet i ho deixem reduir, aproximadament mitja hora més. Després hi posarem un polsim de sal. Un cop cuit, es pot servir immediatament o es pot congelar. Per poder servir-lo de manera més pràctica, el podem repartir en una safata de glaçons, així quan el necessitem nomes caldrà descongelar els glaçons que ens calguin.
Un cop dominat aquest sofregit bàsic, ja en podem fer variacions afegint altres elements com el porro, la pastanaga, el pebrot... amb una cocció més ràpida, ja que no volem confitar la verdura, sinó deixar-la amb més gust i amb una textura més ferma.
És un sofregit tradicional i si afegim altres ingredients com una mica de soja, ens quedaria un sofregit amb tocs asiàtics... tot és innovar o tastar nous sabors.
I per acabar, us deixo una recepta que porta més feina que un sofregit, un fons que serà la salsa base del plat!
Recepta de rodó de llom de porc de dos colors, farcit de formatge i llonganissa
Ingredients:
1 tall de llom d’uns 500 grs, 2 pams de llonganissa
200 grs de formatge de cabra a les fines herbes
1 cabeça d’alls
1 ceba gran
2 tomàquets pelats i talls petitons
1 copa d’aiguardent, o brandy, o qualsevol licor que us vingui més de gust
2 fulles de llorer
½ litre de brou de verdures
Sal i pebre blanc
Fil i malla per posar el llom ja farcidet
Elaboració
Agafem el llom i l’obrim per deixar-lo pla, o demanem a la carnisseria que ens el preparin per farcir, el salpebrem i posem la llonganissa treta del budell per tota la superfície, sense que toqui a les vores; al damunt hi posem el formatge a talls plans, agafem per un cantó el llom i el cargolem ben premut. Amb el fil el lliguem una mica i procurem que quedin els dos caps de la carn ben tancats; després li posem la malla i ja el tenim a punt per rostir.
En una cassola mitjana hi posem un raig d’oli d’oliva, i les 2 fulles de llorer i marquem tot el rodó fins que quedi enrossit; llavors hi posem la cabeça d’alls i la ceba tallada a daus; deixem que suï la ceba i vagi potxant uns 20 minuts.
A continuació hi posem els tomàquets i una copa d’aiguardent, i deixem que evapori. Hi afegim el brou de verdures i ho deixem coure uns 40 minuts, remenant de tant en tant , fins que s’hagi begut el brou i ens quedi la ceba i el tomàquet ben desfet.
Retirem el llom, li treiem els fils i deixem que es refredi una mica... com més fred, millor es tallarà. Mentres, agafem la ceba i el brou que hi ha a la cassola i posem un parell de dents d’alls i ho triturem amb el braç elèctric i ja tenim la salsa preparada.
Agafem el llom a talls i posem una mica de salsa pel damunt i llestos per a menjar.
Teresa Llauradó
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinà mic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, aixà que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les NotÃcies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Grà cies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de và lua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessà ria i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Grà cies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: MagnÃfic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar aixà en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sà que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessà ria, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, NotÃcies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, LingüÃstica, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...