Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història - Tradicions i folklore | Revista 59

La Confraria del Sant Crist


La Confraria del Sant Nom de Jesús i del Sant Crist, coneguda popularment en temps passats com la Confraria dels Fadrins, és la més antiga de totes les establertes a la Parròquia.

Fundada l'any 1596, va ser aprovada per l'Arquebisbe D. Joan de Montcada el 19 d'octubre de 1615. Tenia la finalitat de promoure el culte al sant Nom de Jesús i a Jesús mort a la Creu, el Sant Crist. En formaven part la majoria dels homes del poble que designaven cada any, per rigorós ordre cronològic, els dos majorals que havien de servir la confraria aquell any i que sempre eren dos joves que havien de fer aviat el servei militar. Per aquest motiu també es coneixia com la confraria dels "quintos".

Abans de la crema de l'any 1936, el seu altar era d'estil barroc, amb frontal i de fusta daurada. A la part posterior de la mesa de l'altar, i en un espai una mica més baix, hi havia, dins d'una vitrina, un sant Sepulcre amb un Crist jacent. Al centre del mur i per sobre del sepulcre,  una gran vidriera guardava la imatge d’un Sant Crist de dos metres d'alçada. Als costats de l'escultura les talles de les tres Maries. Una d'aquestes figures es va salvar i ara està posada al costat del Sant Crist actual.

La imatge del Crist que ara es venera a l'església va entrar a la parròquia el dia 25 de març de 1942. És obra de l'escultor Josep Llussà Trilles, conegut com el "Paquet" i fill de l'Aleixar. Va ser un obsequi de la família Cabré-Salvat (ca l'Assessor).

Aquesta confraria s'encarregava de participar en els Via-Crucis de Quaresma, de molts actes del Divendres Sant - Via-Crucis, Set Paraules i processó del sant Enterrament-, de la processó que es feia antigament el segon dia de la Pasqua de Pentecosta amb la Vera-Creu i el Sant Crist (era el dia de la Festa dels Fadrins), i dels actes religiosos del dia dels Sants Innocents, amb tanta solemnitat com els del dia de Nadal.

Era l’encarregada de proporcionar les “coques” que es ballaven a la Plaça els dies de les Festes Majors, de la Nativitat de la Verge Maria i de sant Sebastià.

El ball o balls de coques van ser molt populars en tot Catalunya. A Vilaplana es ballaven a la plaça, al matí sortint de Missa o a la tarda, a la llum de les torxes que es posaven per tota la plaça. La processó del dia de la festa s'adaptava a l'horari que s'havia de fer el ball.

Arreplegava diners de la rifa de neules i dels “girandos" (1), que passaven a captar per Cap d'Any i portaven a beneir el dia de sant Blai.

Al actes religiosos del Divendres Sant, la Confraria feia i fa sortir els "Armats", joves del poble vestits de soldats romans i dirigits pel centurió, "el capità Manaies" i al so dels timbals que els acompanyen. Els darrers anys els ha entrenat el Sr. Lluís López.

El nombre d’armats depenia dels anys i de les disponibilitats de la confraria dels fadrins. El vestit era propietat de famílies particulars.

El grup d'armats surt al Via-Crucis del Divendres Sant al matí, fa guàrdia al Sant Crist durant el sermó de les Set Paraules de Jesús a la Creu i, a la nit, a la processó del Sant Enterrament. En aquest acte va acompanyat d' un o dos timbalers. Cal dir que des de principis dels anys noranta del passat segle el grup d’armats s’ha renovat. Els vestits, molt vells, van ser substituïts per uns més decorosos, gràcies a la bona voluntat i dedicació de les mares d'alguns majorals. Ara els vestits són propietat de la Confraria del Sant Crist.

Des de la darrera dècada del segle XX i tots els últims anys, el grup d'armats de Vilaplana participa a la trobada d'armats de les comarques tarragonines, amb la gran desfilada i exhibició de totes les colles participants. Algun any ha participat, com a invitat, a la processó del Dimecres Sant de Reus.

De tots els actes de la Setmana Santa, la processó de la nit del Divendres Sant és la celebració que compta amb més afluència de vilaplanencs. Els últims anys, com els mitjans de transport ho permeten, vénen vilatans residents a fora vila par anar a la processó

Abans que fos cremat durant l’última guerra, tota la processó estava centrada en el sant Sepulcre i el Sant Crist. El primer era una urna o caixa de vidre amb la imatge del Crist jacent. Al damunt del vidre hi posaven de cap a peus una gran palma blanca molt treballada. Al darrera del sepulcre hi anava la Mare de Déu dels Dolors, vestida de dol.

Al davant de la processó hi anaven els armats. Després els escolans amb la creu, seguits per dotze nens amb palmes verdes i amb vestits d’apòstols. Desfilaven també la Samaritana amb un càntir (2), l’Àngel amb un calze, la Verònica amb una tela amb el rostre de Jesús, Maria Magdalena amb un Sant Crist a les mans, les tres Maries, totes vestides de dol, natzarens amb la cara tapada i descalços, el Cirineu amb la figatera ...(3) i pràcticament tots els infants del poble vestits amb vestes i portant a les mans algun dels improperis (4) de la passió. Hi ha famílies que conserven els collets i les vestes dels infants des de moltes generacions.

Davant del sant Crist i de la Verge dels Dolors caminen els nens que canten el record (5), entonat amb un to i una cantarella molt especial i característic.
D’aquest cant a principis del segle XX se’n cantaven dues versions, una en castellà i una altra en català, que és la que encara es canta.
La versió castellana començava així: “Por las calles anda Dios/ con los brazos extendidos/ para perdonar las culpas/ de los que estan arrepentidos.”
L’actual que és una traducció que va fer de jove Josep Cornudella diu així: Jesucrist per nostre amor/ va morir clavat en creu./ Considera, pecador,/ el turment del Fill de Déu. / Recordant tal deïcidi / als passos de la Passió/ et perdonarà les culpes/ Jesucrist, nostre Senyor"

A diferència d’ara, el Sant Crist el duia un sol portant, necessitant força i equilibri per parar la balançada i mantenir la creu ben dreta.(6)
Davant del pas de la Verge dels Dolors, un o dos infants canten el seu record: Record i memòria de la sagrada mort i passió/ Jesucrist, nostre Senyor. Recordeu, oh cristians,/ quin dolor tingué Maria/ quan veié en sos braços sants/ a Jesús, fill de Maria./ Resant un Parenostre i una Avemaria/ davant d’aquest sant Misteri/ es guanyen quaranta dies de perdó./ Jesucrist, nostre Senyor.

Al llarg de la processó el cor parroquial interpreta motets propis del dia i no hi falta mai el cant del Miserere tan tradicional al poble.

A la processó hi pot anar tothom; els homes porten, generalment, atxa, i les dones ciris.

És costum posar llums a les finestres i balcons dels carrers per on passa la processó.NOTES
1. És una deformació de la paraula castellana "aguinaldos"". A Arbolí en deien "guilandos".
2 .Antigament dins del càntir hi portava figues seques que anava repartint. Després les figues es van canviar per caramels.
3. Rep aquest nom la creu de fusta massissa i del tamany d'un home que porta l'home que fa de Simó Cirineu. Antigament els majorals pagaven al portador de la creu amb una senalla de secallons; d'aquí el nom de figatera, fiques seques.
4. Estris que els jueus van fer servir per assotar i crucificar Jesús: els assots, els claus, el martell...
5. Aquesta tradició era viva a tot Catalunya. Se’n cantaven tants com misteris o passos anaven a la processó. Cada misteri tenia el seu propi record.
6. Diu Joan Amades que les imatges del Sant Crist només es porten dretes a Catalunya. Als altres indrets es porten ajagudes i entre quatre portants. Actualment ja no és així.Maria Anna Vernet
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Teatre, Portada

BRAVO!

No tinc cap esperança d’esdevenir crític de teatre, només és...
La nostra gent, Què passa, Recerca, Efemèrides, Notícies, Casos i coses, Vilaplanencs exteriors, Portada

Nou reportatge del National Geogràfic: El reportatge que ens van voler amagar!

Washington DC (del nostre Corresponsal) Ni les amenaces de la CIA, ni la política...
Què passa, Notícies, Portada

Resultats Eleccions Europees i Municipals a Vilaplana, 26-05-19

Resultats Eleccions Europees a Vilaplana Participació: (378 83,63%)  ...
Recerca, Casos i coses, Portada

Aquerel·les: Cintes i Retalls de Paisatge de Fina Royo Abelló

Cintes : tires estretes d’aparença senzilla de formes, materials y colors...
Què passa, Notícies, Portada

Discurs de presa de possessió de Josep Bigorra

Regidors, regidores, amics, amigues i familiars. Moltes gràcies a tots per la vostra...
Opinió, Articles, Portada

PULS'METRE

PUJA És una excel·lent notícia el debut de l’actriu Soraya...
Recerca, Cuina, Portada

Mussarafood: La cuina de casa

En lloc de parlar de grans plats, avui us parlaré de vi. I no perquè en sigui...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

7x7 Set preguntes per a Set Regidors: Carles Duran Aymamí

1. Què us va fer decantar per presentar-vos? Personalment va ser una proposta del...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

7x7 Set preguntes per a Set Regidors: Marc Mestre

Què us va fer decantar per presentar-vos? En el meu cas jo ja formava part del...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedrís 76 (juliol 2019)

Des de l’Editorial, agraïm a l’exalcalde de Vilaplana Tomàs Bigorra...
La nostra gent, Què passa, Records, Notícies, Portada

ORLES PROMOCIÓ 2105-2019

Com cada any, a cada institut hi ha alumnes que van superant etapes, que acaben la...
Què passa, Activitats, Portada

Festa Major de Sant Sebastià - recital poètic

Entitats, Escola, Portada

Activitats Escola Cingle Roig

Què passa, Activitats, Portada

Setmana Santa

Què passa, Activitats, Portada

Sant Isidre

Què passa, Entitats, Activitats, Escola, Portada

17 DE MAIG, UN POBLE FLORIT I DE COLORS!

El passat 17 de maig vam celebrar a Vilaplana, juntament amb altres pobles del Baix...
Entitats, Escola, Portada

JUGUEM I APRENEM!!

Durant tot el curs, els nens i les nenes de cicle inicial i infantil hem fet diferents tallers...
Entitats, Escola, Portada

EL SALVADOR JOANPERE ENS ENSENYA LA SEVA FEINA

El dijous passat ens va venir a buscar el Salvador Joanpere a l'Escola. El Salvador...
Entitats, Escola, Portada

EXPERIMENTEM AMB LA LUPA BINOCULAR!!!

L'Anna, la tieta de la Laia i la Berta, és biòloga i ha vingut a la nostra...
Entitats, Escola, Portada

CONCURS DE DIBUIX PER SANT JORDI

Per Sant Jordi vam fer moltes activitats, entre elles un concurs de dibuix entre tots els...
Entitats, Escola, Portada

SCHOOL TRIP TO REUS

          On Tuesday 2nd April, the children of Vilaplana and...
Entitats, Escola, Portada

DIA DEL MEDI AMBIENT

Aquest 5 de juny ha estat el dia del medi ambient. A l'escola hem organitzat uns tallers...
Què passa, Entitats, Música, Escola, Portada

CANT€NIA

El passat dilluns 3 de juny de 2019, els nens i nenes de CS de Vilaplana i de l'Aleixar,...
Entitats, Escola, Portada

Aventurers de Jumpland  

El dilluns 27 de maig vam realitzar la sortida de final de curs. Ens esperaven un munt...
Entitats, Escola, Portada

Un final de curs de molta alçada

El dia 27 de maig, de bon matí, es podien percebre els nervis i l’emoció a...
Entitats, Escola, Portada

UN FESTIVAL M€GIC!

Aquest any el festival de final de curs ha sigut un festival màgic i ple...
Entitats, Escola, Portada

La météo

Si vous voulez savoir quel temps il fait à Vilaplana, vous devrez le demander aux...
Entitats, Escola, Portada

JUGUEM AL DUNI-COR !!!!

Us volem presentar un altre esport alternatiu nascut a l’Argentina. El Duni-Cor, un...
Opinió, Recerca, Articles, Natura, Portada

GRETA, LA VISION€RIA

Istiu del 2018 a Suècia, onades de calor inaudites i incendis forestals. El 20...
Literatura, Contes, Portada

Petits Furs: el Justicier

        No sé pas quant de temps fa que parlo amb...