Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Música | Revista 37

Frank Zappa

Francis Vincent Zappa Jr (Baltimore, 1940 - Los Angeles, 1993) cantant, guitarrista i compositor nord-americà. Llegenda a la història del rock, músic tan prolífic com genial, excèntric i compromès, va deixar un llegat de més de cinquanta àlbums abans de morir.

Nascut a Baltimore, es va traslladar amb la seva família a Califòrnia, on als dotze anys ja tocava la bateria, creant la seva primera banda, The Blackouts. Cap al 1957 canvia les baquetes per la guitarra, i coneix al seu amic i futur col·laborador, Don Van Vliet (1941), àlies Captain Beefheart, un altre il.lustre visionari del rock. Aviat Frank s'integra en algunes bandes locals, com The Masters i The Soul Giants, escrivint la música per a pel.lícules de classe B, com The World's Greatest Sinner o Run Home Slow, tot això abans de 1965.

En aquest es va traslladar a Los Angeles, on va formar una nova banda, The Muthers, que va actuar per tot l'estat. Canvien el seu nom a The Mothers el 1965. El 1966 són fitxats per Verve i editen el seu elepé de debut, un doble disc anomenat Freak Out!, Que va estar 23 setmanes en llistes, gràcies a la promoció en mitjans independents. Per llavors ja eren Frank Zappa & The Mothers of Invention, i fins el 1969 van treure cinc àlbums, per acabar amb la recopilació Mothermania, amb la que acaba el seu contracte amb Verve.

Abans de finalitzar l'any, Zappa dissol la banda, i llança Hot Rats, amb Captain Beefheart i el violinista Jean-Luc Ponty (1942) sota el seu propi nom, projecte que arriba fins al número nou a les llistes angleses. A aquestes alçades, la fama de Zappa com heroi de l'escena underground s'estén per tot el món; reforma The Mothers el 1970.

El 1971, en una visita al Regne Unit, toca al costat de Ringo Starr i Keith Moon, i, mesos més tard, actua en directe, juntament amb Yoko Ono i John Lennon, a Nova York. Arriba el seu millor moment el 1974 amb l'àlbum Apostrophe. El disc és el seu únic top 10, la resta dels seus discos oscil·la entre la posició 50 i la 20, la qual cosa, a causa del seu elevat nombre, és tot un rècord. Molts d'ells són instrumentals, com Studio Tan, de 1978 o orchestral favourites.

A partir de les hores la seva producció és variada i abasta des del Jazz-Rock fins a les composicions de tall clàssic. D'aquestes últimes, la primera va ser un concert amb la filarmónica de Los Angeles, dirigida per Zubin Mehta, i interpretant 200 Motels. En els vuitanta va seguir en actiu, començant la dècada amb els dos elepés: Joe's Garage Act I i el doble Joe's Garage Acts II & III, en una línia més ortodoxa, però sense abandonar la seva originalitat.

El 1985 fa una altra bogeria: amb el seu propi segell, Barking Pumpkin, i per correu, llança set elepés que eren noves remescles dels seus primers àlbums per Verve. El 1988 guanya un Grammy per Jazz for Hell, en la categoria de millor àlbum de rock instrumental. A partir d'aquest any, i fins al 1992, es llancen al mercat sis volums d'una sèrie anomenada You can't do that on stage anymore, amb gravacions inèdites en directe i amb bona part dels dos centenars de col·laboradors dels músics amb els quals havia tocat en la seva carrera. Però el 1990 se li va detectar un càncer de pròstata, única circumstància que va poder aturar la seva genial i prolífica creativitat. Va morir el desembre de 1993, sense haver complert els cinquanta-tres anys.

Discografia:

• Freak Out! (1966)
• Absolutely Free (1967)
• Lumpy Gravy (1967)
• We're Only in It for the Money (1968)
• Cruising with Ruben & the Jets (1968)
• Uncle Meat (1969)
• Mothermania (1969) (recopilación oficial)
• Hot Rats (1969)
• Burnt Weeny Sandwich (1969)
• Weasels Ripped My Flesh (1970)
• Chunga's Revenge (1970)
• Fillmore East - June 1971 (1971)
• 200 Motels (1971)
• Just Another Band From L.A. (1972)
• Waka/Jawaka (1972)
• The Grand Wazoo (1972)
• Overnite Sensation (1973)
• Apostrophe (') (1974)
• Roxy & Elsewhere (1974)
• One Size Fits All (1975)
• Bongo Fury (1975)
• Zoot Allures (1976)
• Zappa In New York (1978)
• Studio Tan (1978)
• Sleep Dirt (1979)
• Sheik Yerbouti (1979)
• Orchestral Favorites (1979)
• Joe's Garage (1979)
• Tinseltown Rebellion (1981)
• Shut Up 'N' Play Yer Guitar (1981)
• You Are What You Is (1981)
• Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch (1982)
• The Man From Utopia (1983)
• Baby Snakes (1983)
• London Symphony Orchestra, Vol. 1 (1983)
• Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger (1984)
• Them or Us (1984)
• Thing-Fish (1984)
• Francesco Zappa (1984)
• Frank Zappa Meets the Mothers of Prevention (1985)
• Does Humor Belong In Music? (1986)
• Jazz From Hell (1986)
• London Symphony Orchestra, Vol. 2 (1987)
• Guitar (1988)
• You Can't Do That on Stage Anymore series (1988-1992)
o You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 1 (1988)
o You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 2 (1988)
o You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 3 (1989)
o You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 4 (1991)
o You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 5 (1992)
o You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 6' (1992)
• Broadway The Hard Way (1989)
• The Best Band You Never Heard In Your Life (1989)
• Make a Jazz Noise Here (1991)
• Playground Psychotics (1992)
• Ahead of Their Time (1993)
• The Yellow Shark (1993)





Jobo




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre

PUJA Les activitats de l'estiu (Cinema, Conferències, Sessions de...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedrís 85 (octubre 2021)

Si l'estiu del 2020 va estar marcat per la pandèmia de la Covid-19, l'estiu del...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Recerca, Natura, Portada

Les orenetes

L’oreneta cuablanca (Delichon urbica) és un ocell de color més aviat...
Recerca, Cuina, Portada

Paté de €Jerez€

La Isabel Mas Gil, l'àvia de la Residència de la Selva del Camp, ens fa arribar...
Recerca, Cuina, Portada

Pa de Figa

El Pa de figa forma part de les nostres postres d’hivern des de fa molt de temps. El...
Recerca, Cuina, Portada

Coses de cuina fàcil i entretinguda: pizza i paatís de formatge

Tot aprofitant que “Lo Pedrís” surt per la Festa Major d’octubre, avui...
Què passa, Activitats, Portada

Camp de Treball per a joves - Estiu'21

Aquest estiu, malgrat la pandèmia, a Vilaplana hem pogut gaudir altra vegada d’un...
Literatura, Lingüística, Portada

Recerca lingüística

A la revista anterior van sortir les següents expressions, que tenen el significat que...
Què passa, Notícies, Portada

Històries de Mussagats 2

No us hauria explicat mai la meva història si no fos perquè Mussagats l’ha...
Història, Masos, Portada

Mas de Somí

ALTRES NOMS: Al Registre Civil també hi surt esmentat com a Mas del Macià...
Història, Masos, Portada

Mas de Pistol

SITUACIÓ Situat a la Cingla, l’antic tramat del camí dels Garrigots hi...
Història, Història local, Portada, Fem memòria

L'últim ramat de cabres

Molt sovint la història s’ha creat i s’ha difós de generació en...
Què passa, Notícies, Portada

Recuperem el Patrimoni

Recuperem el Patrimoni és un grup de treball, de recerca i d'acció que neix a...
Què passa, Esports, Portada

Expedició de l'alpinisme vilaplanenc a la Vall d' Aosta (Alps Italians)

Com cada any, amb gran il·lusió, tenim el plaer de narrar apassionadament les...
La nostra gent, Homenatges, Portada

Ara li toca a ell; Ernest Puig, fotògraf

Ahora me toca a mi escriu en lletra redoneta, de forma pulcra i delicada, al peu del retrat,...
Què passa, Notícies, Portada

Paraules de la Consellera d'Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat de Catalunya

Presència institucional. Aquesta edició del Mussart, dedicada a...
Què passa, Activitats, Portada

MUSSART 2021

Moltes són les causes que ha defensat aquest festival: la Llibertat, la dignitat,...
Què passa, Activitats, Portada

GENT GRAN: La tercera joventut s€activa

Amb aquest títol, l’Ajuntament del poble va promoure una activitat gratuïta per...
Entitats, Escola, Portada

Comença l'escola

El 13 de setembre va ser el primer dia de començar l’escola. A primera hora, cada...
Què passa, Activitats, Portada

Cap de setmana solidari a Vilaplana

Enguany, casualment, van coincidir tres actes solidaris el mateix cap de setmana. Van tenir...
Opinió, Articles, Portada

Quatre carxofes i quatre moixons

Ben bé cada dos minuts un soroll eixordador esquinçava aquell cel ratllat de...
Opinió, Articles, Portada

L€estima de l€espai públic

Em passa sovint. Quan em proposo engiponar unes ratlles per a ser difoses, sigui en algun...
Què passa, Literatura, Activitats, Ressenyes literèries, Portada

Primera edició de Camí de formiga - vespres d€estiu als masos-

La Balandra, 10 de juliol de 2021 Camí de formiga - vespres d’estiu als masos...
Què passa, Teatre, Portada

Jordi Mateu porta damunt seu l€essència de Terra Baixa

Amb aquest titular, la Televisió de El Vendrell obria la crònica en l’estrena...
Opinió, Articles, Portada

L€estiu del FfF Vilaplana

Aquest ha estat el segon estiu de projeccions i conferències organitzades pel grup Fridays...
Què passa, Esports, Portada

Vinyes i paisatge al Priorat

Una excursió ideal per fer a la tardor, on les vinyes canvien el color dels seus...
Recerca, De cinema, Portada

La Guerra Freda (IV) € La cursa espacial.

L’enginy humà havia creat les pitjors armes inimaginables tot finalitzant la Segona...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevista: Bruno Anguera Garcia (30 anys) - Pianista

Cada vegada que m’he assegut davant d’algú per entrevistar-lo he tingut unes...
La nostra gent, Homenatges, Portada

Vilaplanenc de l'any 2021

L’acte de lliurament del Vilaplanenc/ca 2021 compleix el seu desè aniversari....