Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Opinió - Articles | Revista 60

Feliç 10è Aniversari Escola: Per molts i molts anys


Com a coordinador de l’equip de redacció de Lo Pedrís, els meus companys de la revista, ja fa alguns anyets, em van atorgar el privilegi de poder decidir quins poden ser els articles, les noticies, els temes...més representatius que ocupin, preocupin, representin... Vilaplana, en cada número que publiquem.

Suposo que podeu estar d’acord amb mi, que a dia d’avui, principis d’estiu del 2015, al marge de les eleccions municipals del passat mes de maig, les quals també us portem a col·lació en aquesta edició, un dels temes més cabdals i que ens haurien d’omplir més d’orgull com a poble és el fet noticiable que enguany la nostra Escola Cingle Roig de Vilaplana acompleix el seu 10è ANIVERSARI.

És per aquest motiu que hem esmerçat tots els nostres esforços, des de la redacció, i sobretot , des de l’Escola, des d’on han treballat amb tota la seva il·lusió i saber fer, per a dedicar-li un ampli monogràfic. Pensem que l’ocasió s’ho mereix amb escreix. I esperem estar a l’alçada.

Per tant, el primer que vull manifestar és el meu reconeixement públic per aquesta fita que avui repassem detingudament; així com donar la més cordial enhorabona i el meu sincer agraïment a tots aquells qui n’han estat partícips i que han fet possible aquests estimulants 10 anys de Vida.

I crec que aquesta exitosa però alhora dificultosa efemèride aconseguida, en bona part ha estat gràcies a l’esforç constant i de forma conjunta de totes les parts implicades: Departament d’Educació, Ajuntament local, Col·lectiu de Mestres i Educadors, Monitora de menjador, Alumnes del centre i l’Ampa... Tots ells remant junts amb molta força i constància, amb l’objectiu prioritari de treballar per consolidar aquell esperançador projecte educatiu, que va arrencar tot just ara fa una dècada.

I jo, un servidor, un plovisquejant i feliç 12 d’octubre de 2005, com a representant de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Cingle Roig de Vilaplana, tot just el dia que en celebràvem la inauguració oficial, en un patí replet de gent il·lusionada i orgullosa, i també, potser, per què no dir-ho, una mica temorosa i dubitativa pel seu incert avenir... vaig voler començar el meu discurs de benvinguda amb un metafòric principi de conte que arrencava així:

“Un bon dia, sense fer massa soroll i quasi de puntetes, un grup de deu nenes i de cinc nens, carregats amb motxilles “roges” plenes de candidesa i esperança, encetava, potser sense saber-ho, un dels projectes educatius més il·lusionants dels darrers anys: reobrir l’ESCOLA del seu poble.”

Serien tants els records, les imatges, les anècdotes, la lluita infatigable, la bona harmonia entre els companys de junta, l’acurada predisposició i bona entesa amb els mestres, les negociacions i els acords amb l’Ajuntament i amb el Departament d’Ensenyament, les festes i les sortides amb els infants... que, a poc a poc, i sense voler-ho, les emocions s’escolen i tornen a passar pel sedàs de la meva memòria i del meu cor. I de nou, només de pensar-hi se’m remou un pessigolleig a l’estomac i se’m comencen a humitejar els ulls; tanmateix no us penseu que sigui de tristesa, sinó de sentida alegria de veure que tot l’esforç que vam fer entre tots va valdre, i molt, la pena.

La veritat no sabria pas per on començar, què destacar, què obviar... d’aquella bonica i difícil etapa on arrencava aquell petit embrió escolar que dia a dia, i curs rere curs ha anat esdevenint l’actual centre educatiu ple de vigor que avui en dia tenim.

Potser, i d’entrada, i per allò tan literari de començar totes les històries pels orígens , m’agradaria evocar la primera reunió a casa meva, a principis de març del 2005, amb tan sols tres famílies inexpertes en les noves i complexes tasques que ens venien per endavant. Unes mares i uns pares plens de incerteses sobre el millor futur acadèmic per als nostres fills... Però, alhora, persones carregades també d’il·lusió i d’empenta per tirar endavant i superar qualsevol obstacle. Un encontre que fou la pedra angular per crear i acordar per unanimitat el primer document embrionari, en el qual arrencava el nostre compromís, i demanàvem a l’Ajuntament de Vilaplana vuit peticions bàsiques per implicar-nos en la reobertura del centre, el qual, malauradament , ja portava 11 anys tancat:

“Arran la iniciativa de reobrir l’Escola pública Cingle Roig de Vilaplana tant per part de l’equip de govern de l’Ajuntament com per part del Departament d’Educació de la Generalitat, el grup de mares i pares de Vilaplana, implicats en el nou projecte escolar que contempla el tres cursos de pàrvuls (P3, P4 i P5) i els dos cursos de cicle inicial de primària (1r i 2n), reunits a la Casa de Cultura de Vilaplana, el dia 20 de març de 2005, exposem de forma conjunta i consensuada una sèrie de peticions, que considerem bàsiques o mínimes, per implicar-nos en aquesta iniciativa educativa tan important pel poble i que passem a detallar a continuació:”

Seria massa extens per un article de presentació com aquest enumerar fil per randa tots els punts exigits llavors. Però sí que voldria aturar-me i focalitzar el meu punt de mira en el primer punt exigit, ja que per a mi té cabdal importància sobre el propòsit principal d’aquest article. Un primer punt que us vull recordar i que deia així:

“ 1: Que el Departament d’Ensenyament doti l’Escola Cingle Roig d’un equip docent amb les màximes garanties per tirar endavant un projecte escolar d’aquestes característiques. Abans de firmar les matricules dels infants, volem conèixer qui serà el director i impulsor de la nostra escola”

Doncs bé, i al marge de reconèixer la gran importància de l’aposta que va fer el Departament d’Ensenyament per escoles de petit format rurals i públiques com la nostra; i tot i que cal valorar molt positivament que l’equip de Govern de l’Ajuntament de Vilaplana, amb l’Alcalde Sr. Tomàs Bigorra al capdavant, fos el principal catalitzador per la reobertura de l’escola; i tot i que cal ressenyar la nostra implicació i treball constant com a Associació de Mares i Pares per fer viable aquella valenta proposta educativa del 2005; i al marge de la importantíssima tasca educativa i de valors del nostre Àngel Custodi, la Pilar Prades, monitora de menjador que vetlla als seus infants de nit i de dia.. llavors i ara, i vist amb la perspectiva que em donen aquests deu anys acomplerts, penso fermament que aquest primer punt que vam demanar sobre qui o quins serien els mestres i el director de l’escola de Vilaplana va ser una de les claus més crucials perquè tot comencés a rutllar bé i que, a dia d’avui, haguem aconseguit aquest grau d’excel·lència i consolidació de l’escola Cingle Roig de Vilaplana.

Sí, sí... i repeteixo perquè quedi ben clar, ara i aquí, per a mi han estat els mestres els principals valedors i garants del model educatiu rural, públic i qualitatiu per als nostres alumnes... Sí, sí.. i al capdavant, i comandant la nau, i a prova de qualsevol tempesta, la directora que fa 10 anys fou escollida i que van assignar per a la nostra escola, la Sra. Concepció Espinosa. Sí, sí.. la Conxi, “ la Senyo”, del poble veí de l’Aleixar. Qui ens ho havia de dir... I quin gran encert per part de qui pertoqués llavors prendre aquella important decisió. I, sobretot, quina gran sort que vam tenir com a escola i com a poble deixar que fos ella qui dibuixés el camí a seguir. La Conxi, sí, una directora exemplar que ha sabut portar i cohesionar al seu equip docent i que sempre es desviu per tots els seus alumnes. “La senyo”, sí, una mestra treballadora que estima el seu ofici, la seva vocació, la seva estrella i que el regenta amb saviesa i passió. Una educadora, en un àmbit rural com el nostre, no gens fàcil de dur a terme i que dóna la mà als seus nens i que els ensenya a pensar i a créixer per si mateixos. Una persona, per a mi, molt entranyable : - Conxi, mai oblidaré les teves paraules de mestra amatent i sàvia per escoltar dins del pensament i del cor dels teus alumnes, la teva mirada tendra i el teu somriure sincer ... sobre el pas del nostre fill petit per l’escola, en el dia del seu adéu. Una directora que, sens dubte, fou, i continua sent, un de les principals artífexs perquè totes les famílies ens involucréssim tant i tant en aquell nou projecte escolar, que ha sabut fer a mida pel bé comú de tots els nostres fills.

I ara, passats aquests 10 anys d’història viva de la nostra Escola, si faig balanç, em sento molt satisfet de veure com altres famílies, altres juntes i presidents, altres alumnes, altres mestres, altres regidors... ens han pres el relleu amb tanta força i amb renovat impuls germinador per continuar endavant. I em sento orgullós a l’escoltar veus autoritzades de l’Institut Fontanelles de les Borges com testifiquen que les promocions que provenen de l’escola de Vilaplana surten molt ben preparades. I em sento alleugerit i content al veure “in situ”, al taulell escolar com el proper curs 2015-16, l’Escola Cingle Roig tindrà un dels seus millors registres d’escolarització amb un total d’onze preinscripcions... Tant és així, que finalment, a dia d’avui, em puc permetre el goig d’asseure’m tranquil per escriure aquest article i contemplar, amb la consciència serena, com aquella bonica història d’aquelles nenes i nens carregats amb motxilles “roges” plenes de candidesa i esperança, d’abans, d’ara i de sempre es pot perllongar per molts i molts Anys.


Feliç 10è Aniversari Escola.


Josep Mª Garcia Abelló.
Ex-President de l’AMPA de l’Escola Cingle Roig de Vilaplana.
Vilaplana- Juny de 2015.

Josep M Garcia Abelló
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Editorial, Portada

Lo Pedris 88 (juliol 2022)

Teniu a les mans una nova edició de la revista trimestral Lo Pedrís. Amb cada...
Recerca, Cuina, Portada

RECEPTES F€CILS PER L€ESTIU

Ja som a l’estiu altre cop, amb poques ganes d’entrar a la cuina durant aquest...
Què passa, Notícies, Portada

EL PULS'METRE 88

PUJA: Les corredores vilaplanenques que, en la Cursa de les Dones de Cambrils, van ser...
Recerca, Cuina, Portada

Costella de porc ofegada

Aquesta recepta ens la fa arribar la Mercè Vilanova, néta de la Juanita Huguet...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Festa de la Primavera

El diumenge dia 22 de maig d’aquest any, el Grup de Jóvens vam fer la Festa de la...
Història, Història local, Masos, Portada

CA L€ANDREU

SITUACIÓ La casa tenia paret mitgera amb ca la Mont-rala. Toca al camí de...
Història, Història local, Masos, Portada

CA LA TIANA

ALTRES NOMS També coneguda com cal Tià o ca la Cargolina....
Història, Literatura, Narrativa, Portada, Fem memòria

Memòria de les oblidades

Un dels actes programats per la Regidoria d'Igualtat, ha estat la presentació, a...
Opinió, Espiritualitat, Portada

€L€ésser humà no és el nostre enemic...€

En els últims temps, noto en el tarannà de les persones i en molts articles i...
Què passa, Activitats, Portada

Un Sant Jordi de pel·lícula

La possibilitat de mal temps va obligar a fer la celebració de Sant Jordi a la...
Entitats, Escola, Portada

Sortida de final de curs

El dia 31 de maig tota l’escola vam anar a Cambrils a fer una sortida de final de curs....
Entitats, Escola, Portada

ELS AVELLANERS

Aquest curs el grup d’educació infantil de l’escola Cingle Roig de Vilaplana...
Què passa, Activitats, Portada

Lo Pedrís pel Món

La Pilar Reche i el Jordi Serra, a New York.  Són a l'East River, a...
Què passa, Activitats, Portada

Descoberta del terme, reformes a l€església de la Mussara i vetllada musical

La Mussara sempre té alguna cosa que ens sorprèn, ja sigui passejant, caminant, en...
Història, Història local, Portada

Esmorzars de forquilla, a Vilaplana

Hi ha dos dies l’any en què, al nostre poble, pots gaudir d’un...
Recerca, Tradicions, Portada

Una família ramadera manté la transhumància al Montsant

Els desplaçaments del seu ramat afavoreixen la gestió del territori i permeten...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

50 anys del Grup de Colònies l'Alzina Rodona Mig segle de llavors de futur!

No els faig cap descobriment, si escric que, aquest 2022, el Grup de Colònies...
Història, Portada, Fem memòria

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 87, va sortir el pany de la porta del número 8 del Carrer...
Què passa, Activitats, Portada

Mussagats

El passat 15 de maig MUSSAGATS VILAPLANA va participar en la Fira de Sant Isidre. A la nostra...
Literatura, Contes, Portada

LA BRUIXATACA

El conte de “LA BRUIXATACA” està inspirat en la meva gateta. Es diu Taca,...
Literatura, Narrativa, Portada

De mar en mar

1r premi, als Premis Maig Memorial Pasqual Batalla de l'any 2020, de l'Ajuntament de...
Què passa, Literatura, Ressenyes literèries, Portada

Camí de formiga

Una nova edició de Camí de formiga va ser el dia 8 de maig, diumenge, a les 12 del...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

ENTREVISTA A LA JUANITA DE CA L€OLLA

El 14 de desembre del 2021, la Joana Huguet Ferré, més coneguda com a Juanita...
Què passa, Recerca, Activitats, Natura, Tradicions, Portada

La Fira de Sant Isidre

El dia de Sant Isidre vam fer la segona edició de la Fira. Enguany, en sessió...
Recerca, Història, Història, De cinema, Portada

La Guerra Freda V € Vietnam

Continuem el nostre viatge per la Guerra Freda, des de la perspectiva del cinema, fent un petit...
Què passa, Activitats, Portada

III Jornada Let's Clean up, a Vilaplana.

La Tercera Jornada de neteja es va dur a terme el dia 7 de maig de 2022, dissabte, de les 10 a...
Recerca, Natura, Portada

El Salt del Ventador i altres racons

Aquest cop ens desplaçarem fins a Horta, a la Terra Alta, per anar a veure un dels salts...
Opinió, La nostra gent, Articles, Records, Portada

Isidro: L€home que em va ensenyar a €huir€ de missa

“Mossan Isidro” no deixava indiferent. D’alguna manera ha format part de...
Recerca, Literatura, Tradicions, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

Sebastià Mariner, lo Sibines, com s’anomena ell mateix en l’inici de...
La nostra gent, Homenatges, Records

Comiat

Despedir-se d'algú mai és fàcil i més encara si és una...