Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història local | Revista 38

El retorn dels objectes religiosos de la parròquia de Vilaplana (1939-1940)


JAUME MASSÓ CARBALLIDO
Director del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca, de Reus

Com potser recordareu, en un article anterior vaig explicar que el Museu de Reus va disposar –durant la part final de la guerra civil– d’un magatzem de béns patrimonials a la casa de Sebastià Masdeu, al número 54 del carrer de Jaume I de Vilaplana. És molt probable que entre els béns dipositats a cal Masdeu hi figuressin uns quants objectes procedents de la parròquia local de la Nativitat de la Mare de Déu, salvats de la destrucció produïda l’estiu de 1936, arran de la revolució provocada per la rebel·lió militar-feixista. Als primers anys de la postguerra, la bibliografia apologètica catòlica en va fer cinc cèntims, d’aquella destrucció. Vegem-ne un parell d’exemples:

VILAPLANA.— Tenía su iglesia un bellísimo retablo mayor barroco y otros laterales del mismo estilo y de gran interés; el mayor había sido recientemente restaurado y dorado. Fueron destruídos y quemados fuera de la iglesia con los otros objetos y mobiliario del culto. Se salvó de la destrucció una imagen de la Virgen, del tipo de las sentadas, con el Niño en el regazo, tallada en madera y recientemente restaurada y decorada, la cual puede datarse del siglo XIII. Se han recuperado algunos objetos de orfebrería litúrgica.

VILAPLANA / Perdió en el incendio el magnífico retablo mayor barroco. Se ha conservado la imagen de la Virgen con el Niño, del tipo de las sentadas, de últimos del siglo XIII o principios del siguiente.

La pèrdua patrimonial produïda durant les primeres setmanes de la guerra és un ròssec del tot negatiu que els rebels es van afanyar a atribuir –a l’engròs– a “los rojos”. I ho van fer de seguida, durant la mateixa contesa, i de manera repetitiva (ad nauseam), sobretot després de la seva “Victoria”. És evident que, al seu moment, la destrucció patrimonial fou portada a terme quasi exclusivament per individus autoproclamats “revolucionaris”, “antifeixistes” o “defensors del Govern legítim” (caldria veure fins a quin punt n’eren), però també és cert que les accions d’aquesta mena es van fer fora de la legalitat vigent republicana. Pel que fa a Catalunya, un nombre força considerable de republicans responsables –inclosos diversos regidors, professionals liberals i personalitats de prestigi dels municipis afecats i molt especialment els tècnics adscrits o col·laboradors de la Conselleria de Cultura de la Generalitat– van procurar conservar i recuperar els béns culturals malmesos o en perill. No hi ha dubte que els béns mobles i immobles de caràcter religiós i litúrgic, molts dels quals amb un destacable valor artístic, històric o monumental, van ser els més afectats. Els béns preservats no es van salvar “per casualitat”; i molt menys es van salvar gràcies a cap “miracle” o “intervenció divina”. El mèrit del salvament i de la recuperació fou molt majoritàriament republicà, i això fou voluntàriament silenciat o tergiversat per les noves autoritats franquistes, per raons partidistes o de propaganda política.

Però anem al gra. Desconec en quines circumstàncies es va salvar un conjunt d’objectes religiosos existents el 1936 a l’església parroquial de Vilaplana, però el cas és que fou salvat i que el salvament no era un secret. Uns quants mesos després d’acabada la guerra, l’alcalde vilaplanenc va signar un ofici, el núm. 287, que fou mecanoscrit en una quartilla amb la capçalera impresa “Alcaldía de Vilaplana”, sota l’escut oficial del nou Estat franquista. L’ofici, adreçat al “Sr. Director de la Junta de Museos de REUS”, deia –i diu– això:

Le suplico se sirva ordenar sea reintegrada [sic] a esta Parroquia los objetos existentes en el Museo de su digna dirección y que fueron saqueados por los rojos. Estos objetos son: una Custodia, una Reliquia, la Cruz, unos inciensos [sic] y un recipiente para agua bendita, todo ello perteneciente a la Parroquia de Sta. María de Vilaplana. / Vilaplana a 29 de agosto de 1939. / Año de la Victoria. / El Alcalde, Juan Ferré [signatura].

El document es conserva habitualment a l’arxiu de l’Institut Municipal de Museus de Reus (IMMR). No em consta que hi hagués cap resposta per escrit (en tot cas, a l’antic arxiu de la Junta de Museus de Reus no n’hi ha còpia). Van passar unes quantes setmanes i el lot d’objects de Vilaplana, totalment o en part, fou mostrat públicament en la gran “Exposición de Recuperación Artística” que van coorganitzar el “Servicio de Recuperación del Patrimonio Artístico Nacional” (SERPAN) i la “Junta de Museos de Reus” i que va romandre oberta a les naus de l’Escola del Treball de la ciutat entre mitjan novembre de 1939 i els primers dies de gener de 1940.

L’exposició va ser dividida en diferents espais temàtics –“Salas de pintura de temas Religiosos, Escultura Sacra, Tablas y Retablos, Figura y Paisaje”– i contenia moltes obres “desconocidas de los reusenses a pesar de pertenecer a colecciones particulares y a templos de nuestra ciudad y de los pueblos de la comarca, formando un conjunto que difícilmente volverá a reunirse jamás”. L’assistència de públic fou molt notable, no només per la quantitat i qualitat del material exposat sinó també perquè els interessats hi podien cercar, reconèixer i reclamar antigues possessions. Cal dir, però, que algunes de les peces exposades ja havien estat sol×licitades i àdhuc tornades –si més no provisionalment– a diversos propietaris.

Gairebé clausurada l’esmentada exposició, el sacerdot Antoni Llagostera –en qualitat de “Cura Ecónomo” de la parròquia de Vilaplana– va reclamar de nou la devolució dels objectes litúrgics que ja havien estat esmentats en l’ofici del 29 d’agost de 1939 i n’hi va afegir uns quants més, a la llista, com de seguida veurem. Mossèn Llagostera va haver de formalitzar a Reus, el 5 de gener de 1940, una instància impresa ad hoc, editada conjuntament per la delegació reusenca del SERPAN i per la Junta de Museus de Reus, concretament la número 33. El document original es conserva a l’Arxiu Històric de Reus. Transcric d’entrada la primera part de la instància, tot senyalant en cursiva la part hològrafa de Llagostera (les negretes són a l’original imprès):

El abajo firmado Antonio Llagostera Iborra, de 60 años, de profesión sacerdote, vecino de Vilaplana, con cédula de clase [en blanc], tarifa [en blanc], nº [en blanc], expedida en [en blanc] de [en blanc] de [en blanc], obrando en calidad de Cura-Ecónomo, declaro y juro por mi honor que son propiedad de la Iglesia parroquial los objetos que detallo a continuación, los cuales fueron sustraídos por los rojos y recuperados posteriormente por la Junta de Museos de Reus, figurando en la Exposición que ésta tiene instalada actualmente:
Un cáliz de plata clasificado con el Nº 2022.
Un copón de idem » » » 2023.
Una custodia de idem » » » 2024.
Una naveta de idem » » » 2025.
Una cruz procesional de idem » » » 2026.
Un pie de la cruz dicha de idem Nº 2027.
Un incensario de plata Nº 2029.
Un reliquiario de idem Nº 2100.
Una imagen de la Virgen “de la Llet” que sin poder precisar el número de clasificación aparece en la pared, suspendida, en el fondo de la sala, sentada, y de vivos colores, cuya autenticidad asimismo declaro.
En su virtud, solicito la reivindicación de los expresados objetos, esperando que una vez justificada la legalidad de esta demanda, se proceda a la entrega de los mismos al solicitante./ Reus 5 de Enero de 1940 – Año de la Victoria.

Aquesta instància fou examinada per la Junta de Museus de Reus tot just una setmana després, el 12 de gener de 1940, tal com figura al corresponent llibre d’actes:

[… ] Previo examen, son aprobadas las instancias de recuperación n.os 29, 33, 34 y 35, acordándose devolver a sus propietarios los respectivos objetos reclamados […].

La decisió favorable també consta a la instància citada (igualment, hi senyalo amb cursives les parts manuscrites):

Comprobados los extremos de la precedente demanda, se acuerda la devolución de los objetos reseñados. / Reus 12 de Enero de 1940 – Año de la Victoria. / Por la Junta de Museos de Reus / El Presidente, E. Aguadé [signatura] = El Director, S. Vilaseca [signatura] = El Delegado del Servicio de Recuperación, P. Fransoy [signatura]

La repetidament citada instància inclou, com a part final, la referència al lliurament dels objectes:

El infrascrito, obrando en la calidad al principio alegada, declaro haber recibido en esta fecha de la Junta de Museos de Reus, los objetos que en mi instancia se detallan, entregando como donativo voluntario para coadyuvar a los gastos que importó su recuperación, la cantidad de 50 a cuenta. / Reus 18 de enero de 1940 – Año de la Victoria. / Antonio Llagostera Prev. [?] / Cura-Ecónomo de Vilaplana [signatura]

Desconec els detalls de la recollida i del retorn.
Reus, juny de 2009Jaume Massó
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Literatura, Narrativa

El carro

Volia parlar-vos del carro de casa. D'aquell carro que vam comprar venturer i que hem tingut...
Recerca, De cinema, Portada

REC18

XVIII Festival Internacional de Cinema de Tarragona Després d’una setmana...
Recerca, De cinema, Portada

De cinema: El llarg camí cap a una casa (II)

  Passats uns mesos i unes eleccions –del llarg reguitzell que properament...
Què passa, Activitats, Portada

Hallowen: Truco o Trato

El text de la carta el podeu llegir a la foto de la carta que ens han fet arribar un grup de...
Recerca, Cuina, Portada

Mussarafood. La cuina de casa

Posar-se davant dels fogons és cosa fàcil. Ara, que en surtin coses bones, ja no...
Què passa, Notícies, Portada

Festa dels 50 anys de l'ordenació de Josep Bofarull i Veciana

Festa dels 50 anys de l'ordenació de Josep Bofarull i Veciana.   Des del 23...
Recerca, Casos i coses, Portada

El fang de Julio Antonio

Julio Antonio va morir molt jove, en el cim d'una incipient carrera d'èxit i en...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Salvador Juanpere - "Procés de creació. De les idees a la producció."

  Dins dels diferents actes de la Festa Major, en Salvador Juanpere va fer un...
Què passa, Notícies, Portada

Comiat de Mossèn Manel Fuentes

El Mossèn Manel Fuentes va canviar de parròquia. Ha estat destinant a la Selva i a...
Literatura, Contes, Portada

Momi a Montsat cercant els tions perduts

Aquest és el conte que han escrit en Maurici Montané i...
La nostra gent, Records, Portada

Demografia 2018: Defuncions

    NECROLÒGIQUES ANY 2018   Joan Cabré...
Història, Història local, Portada

La re-descoberta de l€església medieval de La Mussara

Un sinònim d’edifici és immoble i, de fet, generalment considerem...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedrís 74 (desembre 2018)

Ara que s’acosta el Nadal i arriba la fi d’aquest any, és un bon moment per...
Què passa, Activitats, Portada

IV Campionat de botifarra, Memorial Mossèn Josep M. Musté

El dissabte 1 de desembre vam celebrar el quart campionat de botifarra de Vilaplana en...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevista amb Agustí Ferré Vergés

Plovisqueja mentre enfilo carrer Major amunt per anar a ca l’Agustí. Ell...
Opinió, Articles, Portada

Agenda llatinoamericana 2019 o allò que s'ha de fer

L’any 1992 va ser el commemoratiu de l’invasió d’ Amèrica....
Literatura, Poemes, Portada

Felicitació de Nadal

Quan arribem al desembre i fa un fred que déu-n’hi-do, prepararem el pessebre en...
Literatura, Ressenyes literèries, Portada

El carro, d'Oleguer Huguet

Volia parlar-vos del carro de casa. D'aquell carro que vam comprar venturer i que hem tingut...
Literatura, Ressenyes literèries, Portada

Animalades

El proppassat divendres, 23 de novembre, al Palau Bofarull de Reus, es va presentar un llibre...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Demografia 2018: Naixements

ANY 2018 Foto 1: Bet Ciurana Pujals, 20 de juliol  Foto 2: Jana Anguera Julian, 15 de...
Què passa, Activitats, Esports, Portada

IV Crono urbana Vilaplana 2018-11-27

Sembla que anem consolidant aquesta cursa amb bicicleta per la festa major. Enguany s’ha...
Què passa, Activitats, Ampa escola, Portada

Castaween

És un terme inventat, si, però això del HALLOWEEN també s’ho...
La nostra gent, Entitats, Entrevistes, Escola, Portada

L€entrevista: històries de Vilaplana€

Els nens i nenes de la classe del Bosc Màgic volem saber coses de Vilaplana i hem...
Recerca, Cuina, Portada

Cuina amb Isabel Mas. Menú de Nadal

D’ENTRANT: LLAMÀNTOL INGREDIENTS: Llamàntol SALSA INGREDIENTS...
Literatura, Contes, Portada

Petits fours: Bitllet

Estic veient un bitllet a terra, allà al davant. És un d’aquells bitllets...
Recerca, Natura, Portada

Descoberta botànico-medicinal per la Mussara (capítol 5)

- Hi ha alguna planta més per aquí que sigui per netejar ferides? - Doncs...
Entitats, Escola, Portada

Rimes de paraules

Els alumnes de cicle inicial hem treballat les rimes de paraules. Dues paraules rimen si les...
Recerca, Tradicions, Escola, Portada

Halloween

Nowadays, Halloween is one of the most common festive days in the whole world. People get...
Què passa, Activitats, Escola, Portada

Ens divertim fent psico!

Els nens i nenes d'Educació Infantil gaudim molt a psicomotricitat. Cada setmana fem...
Recerca, Natura, Escola, Portada

Rotació i translació!!!

Aquesta mes a la classe de Medi hem estat parlant sobre els moviments que fa el nostre...