Recerca - Cuina | Revista 83
El món de la sobrassada, Xesc Reina i Can Company
El món virtual, Internet, les xarxes socials i tot plegat, ha fet que descobrim coses que potser en un altre context i moment no haguéssim descobert mai. El món de la sobrassada per a mi era un món desconegut, com a molt, per menjar-ne algun cop, com embotit, i poc, per fer servir a la cuina. En una Fira a Barcelona, al Fòrum Gastronòmic de l’any 2019, vaig veure un estand amb una sobrassada immensa, no sé, igual feia 20 kg i no exagero, i em van dir: - És del Xesc Reina. No el coneixes? És un mestre en l’art d’embotir i d'experimentar. Està a Mallorca, a Can Company.
Jo vaig contestar: - Doncs, no!
I em van respondre: - Això ho has de tastar! No té res a veure amb les sobrassades que hauràs tastat fins ara.
I vaig voler saber-ne una mica més i vaig mirar què era Can Company, i tal com expliquen ells...
Can Company és una empresa que va néixer l’any 1960, de família d’agricultors mallorquins que han practicat la cultura de la dieta Mediterrània del pa, l’oli, el vi i el porc.
La seva producció original era bàsicament la producció i comercialització de cereals i farines que explota a Mallorca, les quals han servit per alimentar els seus ramats que tenen, actualment, a la seva explotació a Inca, un poble de l’interior de Mallorca. Uns ramats amb una particularitat, una raça de porc autòctona, el porc negre, molt característica, amb uns trets destacats que són:
- Coll curt, ample i musculat, i a la part de baix hi té un parell de mamelles grans.
- Potons de coloració negra.
Aquests porcs privilegiats viuen en semillibertat i campen pels camps a la seva.
Per això ha llançat un projecte denominat “de la granja a la taula”.
Can Company té interioritzada aquesta estratègia sostenible i treballa per aconseguir un model agroalimentari en sintonia amb els objectius abans assenyalats, la producció d’aliments sans i de qualitat que possibiliten viabilitat econòmica, obtinguts a través d’una gestió sostenible dels recursos naturals i d’una millora de les activitats per a mitigar el canvi climàtic.
El seu obrador és un obrador totalment artesanal, amb la mentalitat de com es feien les coses abans, però amb mentalitat d’ara i aconseguir els mateixos resultats, però amb tècniques d’avui.
I aquí entra la funció del Xesc Reina que és “l’ànima mater” d’aquest projecte: un hilarienc, establert a les Illes, un mestre xarcuter que dóna vida al món de la sobrassada i embotits.
Les seves paraules són: “Amb molta cura i dedicació, deixant-les reposar el temps que cada una demana, aconseguim una sobrassada extraordinària. Un sabor de sobrassada vella, artesanal, que arriba al paladar, sense rascar ni enganxar. Un producte de màxima excel·lència: El súmmum!
També, incorporant tots els coneixements adquirits a l'escola de xarcuteria. Resultat: Parir sobrassades molt personals.
Parir sobrassades per cuidar-les en el seu creixement, cada forma, cada mida. Com no gaudir triant-ne els ingredients, les millors carns, els millors pebres, estar pendent dels autòctons i descobrir els matisos, colors i utilitzar-los. Gaudir de l’espectacle visual, viure els canvis dia a dia fins a l’arribada de l’edat adequada. Cada sobrassada és una escultura en moviment. Lent, molt lent, gaudir de l’inconfusible aroma d'una sobrassada equilibrada en el seu temps i, per descomptat, gaudir en boca d'un ésser viu, per a mi. Lent, molt lent, però intens i llarg al paladar i al record. Apassionant! Per apassionar-se!”
I, l’octubre del 2020, en una escapada que vaig poder fer a Mallorca, vàrem poder gaudir d’una classe magistral, de visita a l’obrador i explotació per poder contemplar la passió que posa en la elaboració, transformació i posada en escena de les sobrassades, carns i embotits que allí es generen.
Per això, avui us deixaré una recepta que, des de fa ja més de dos anys, sempre faig amb sobrassada.
LLENTIES AMB VERDURES I SOBRASSADA
Ingredients:
- 2 fulles de llorer
- 50 ml de vi ranci
- 1 ceba mitjana
- 1 gra d’all
- ½ porro
- 1 pastanaga
- 1 tomàquet madur
- 2 tires de pebrot vermell
- 1 tallet petit d’api
- Oli d’oliva, sal i pebre blanc
- 1 patata
- Aigua
- 150 g de sobrassada de Can Company
- 250 g de llenties
Preparació:
Agafem totes les verdures, excepte la patata, les tallem a dauets molt petitons, les posem en una cassola alta i les sofregim amb oli, sal pebre blanc i les fulles de llorer, durant uns 30 minuts. Hi afegim el vi ranci i esperem que s'evapori. A continuació, hi afegim les llenties i la patata tallada a daus. Ho sofregim amb la resta uns 5 minuts més i a continuació, hi afegim un litre i mig d’aigua calenta (sempre n'hi podrem afegir, si les volem més caldoses), i les deixem que facin xup-xup uns 35 minuts - llentia ràpida, (si no és de cocció ràpida, seguirem les instruccions que ens diguin a l’envàs) i llavors hi afegim la sobrassada, una mica desfeta. Deixarem coure uns 10 minuts més, 5 minuts de repòs i ja les tindrem llestes per servir.
Si necessiteu qualsevol aclariment, podeu contactar a través de l'Instagram @mussarafood_mtllaurado
M. Teresa Llauradó Anguera
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinà mic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, aixà que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les NotÃcies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Grà cies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de và lua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessà ria i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Grà cies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: MagnÃfic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar aixà en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sà que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessà ria, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
05/02/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, NotÃcies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, LingüÃstica, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...
06/12/2022Opinió, Articles, Portada
Bum, Bum, la Marató sempre batega. Batega per ajudar cada any unes persones diferents, uns...
05/12/2022Què passa, NotÃcies, Portada
El dia 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència...
04/12/2022Opinió, Articles, Portada
Què se n’ha fet d'aquells metges, infermeres i sanitaris que tant vàrem...
04/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Portada
Al llarg d’aquest any hem celebrat el 50è aniversari del Grup de Colònies...
04/12/2022Què passa, Activitats, Portada
Egrave;xit rotund del Taller de Cistelleria que vam fer a Vilaplana!!!!
Tot va...
26/11/2022Opinió, Articles, Portada
No sé si us ha passat a molts de vosaltres, però a mi, darrerament, quan llegeixo...
22/11/2022Entitats, Escola, Portada
Aquest curs, per segon cop, els alumnes de l’escola de Vilaplana reservem una tarda a la...
22/11/2022Història, Història local, Portada, Fem memòria
Aproximadament, cap als anys 1949-1950, un bon grup de persones de Vilaplana van anar a fer una...