Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Recerca - Cuina | Revista 83

El món de la sobrassada, Xesc Reina i Can Company

El món virtual, Internet, les xarxes socials i tot plegat, ha fet que descobrim coses que potser en un altre context i moment no haguéssim descobert mai. El món de la sobrassada per a mi era un món desconegut, com a molt, per menjar-ne algun cop, com embotit, i poc, per fer servir a la cuina. En una Fira a Barcelona, al Fòrum Gastronòmic de l’any 2019, vaig veure un estand amb una sobrassada immensa, no sé, igual feia 20 kg i no exagero, i em van dir: - És del Xesc Reina. No el coneixes? És un mestre en l’art d’embotir i d'experimentar. Està a Mallorca, a Can Company.

Jo vaig contestar: - Doncs, no!

I em van respondre: - Això ho has de tastar! No té res a veure amb les sobrassades que hauràs tastat fins ara.

I vaig voler saber-ne una mica més i vaig mirar què era Can Company, i tal com expliquen ells...

Can Company és una empresa que va néixer l’any 1960, de família d’agricultors mallorquins que han practicat la cultura de la dieta Mediterrània del pa, l’oli, el vi i el porc.

La seva producció original era bàsicament la producció i comercialització de cereals i farines que explota a Mallorca, les quals han servit per alimentar els seus ramats que tenen, actualment, a la seva explotació a Inca, un poble de l’interior de Mallorca. Uns ramats amb una particularitat, una raça de porc autòctona, el porc negre, molt característica, amb uns trets destacats que són:

- Coll curt, ample i musculat, i a la part de baix hi té un parell de mamelles grans.
- Potons de coloració negra.

Aquests porcs privilegiats viuen en semillibertat i campen pels camps a la seva.

Per això ha llançat un projecte denominat “de la granja a la taula”.

Can Company té interioritzada aquesta estratègia sostenible i treballa per aconseguir un model agroalimentari en sintonia amb els objectius abans assenyalats, la producció d’aliments sans i de qualitat que possibiliten viabilitat econòmica, obtinguts a través d’una gestió sostenible dels recursos naturals i d’una millora de les activitats per a mitigar el canvi climàtic.

El seu obrador és un obrador totalment artesanal, amb la mentalitat de com es feien les coses abans, però amb mentalitat d’ara i aconseguir els mateixos resultats, però amb tècniques d’avui.
I aquí entra la funció del Xesc Reina que és “l’ànima mater” d’aquest projecte: un hilarienc, establert a les Illes, un mestre xarcuter que dóna vida al món de la sobrassada i embotits.

Les seves paraules són: “Amb molta cura i dedicació, deixant-les reposar el temps que cada una demana, aconseguim una sobrassada extraordinària. Un sabor de sobrassada vella, artesanal, que arriba al paladar, sense rascar ni enganxar. Un producte de màxima excel·lència: El súmmum!

També, incorporant tots els coneixements adquirits a l'escola de xarcuteria. Resultat: Parir sobrassades molt personals.

Parir sobrassades per cuidar-les en el seu creixement, cada forma, cada mida. Com no gaudir triant-ne els ingredients, les millors carns, els millors pebres, estar pendent dels autòctons i descobrir els matisos, colors i utilitzar-los. Gaudir de l’espectacle visual, viure els canvis dia a dia fins a l’arribada de l’edat adequada. Cada sobrassada és una escultura en moviment. Lent, molt lent, gaudir de l’inconfusible aroma d'una sobrassada equilibrada en el seu temps i, per descomptat, gaudir en boca d'un ésser viu, per a mi. Lent, molt lent, però intens i llarg al paladar i al record. Apassionant! Per apassionar-se!”

I, l’octubre del 2020, en una escapada que vaig poder fer a Mallorca, vàrem poder gaudir d’una classe magistral, de visita a l’obrador i explotació per poder contemplar la passió que posa en la elaboració, transformació i posada en escena de les sobrassades, carns i embotits que allí es generen.

Per això, avui us deixaré una recepta que, des de fa ja més de dos anys, sempre faig amb sobrassada.

LLENTIES AMB VERDURES I SOBRASSADA

Ingredients:

- 2 fulles de llorer
- 50 ml de vi ranci
- 1 ceba mitjana
- 1 gra d’all
- ½ porro
- 1 pastanaga
- 1 tomàquet madur
- 2 tires de pebrot vermell
- 1 tallet petit d’api
- Oli d’oliva, sal i pebre blanc
- 1 patata
- Aigua
- 150 g de sobrassada de Can Company
- 250 g de llenties

Preparació:

Agafem totes les verdures, excepte la patata, les tallem a dauets molt petitons, les posem en una cassola alta i les sofregim amb oli, sal pebre blanc i les fulles de llorer, durant uns 30 minuts. Hi afegim el vi ranci i esperem que s'evapori. A continuació, hi afegim les llenties i la patata tallada a daus. Ho sofregim amb la resta uns 5 minuts més i a continuació, hi afegim un litre i mig d’aigua calenta (sempre n'hi podrem afegir, si les volem més caldoses), i les deixem que facin xup-xup uns 35 minuts - llentia ràpida, (si no és de cocció ràpida, seguirem les instruccions que ens diguin a l’envàs) i llavors hi afegim la sobrassada, una mica desfeta. Deixarem coure uns 10 minuts més, 5 minuts de repòs i ja les tindrem llestes per servir.

Si necessiteu qualsevol aclariment, podeu contactar a través de l'Instagram @mussarafood_mtllaurado


M. Teresa Llauradó Anguera




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Comiat

Despedir-se d'algú mai és fàcil i més encara si és una...
Què passa, Recerca, Entitats, Notícies, Portada

8M Dia de la Dona

A Vilaplana hem celebrat el Dia Internacional de les Dones. Al migdia, als Rentadors, hem...
Què passa, Activitats, Portada

HIST'RIES DE MUSSAGATS 3

Quina peresa de tornar-me a posar a recordar i explicar coses, ara que ja fa tant de fred i...
Recerca, De cinema, Portada

Catifes vermelles

Després de la quietud pandèmica sembla que es reprenen amb normalitat les...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

ENTREVISTA a Josep M. Puche Fontanilles, arqueòleg.

“Amb les excavacions de la Mussara, van poder més les ganes i el sentiment que la...
Què passa, Història, Notícies, Portada, Fem memòria

Presentació del llibre de la Núria Aragonès Maigí: EL FOT'GRAF TORTOSÍ DE MAUTHAUSEN

Lo Pedrís va organitzar la presentació del llibre El fotògraf...
La nostra gent, Efemèrides, Records, Portada

Entre bambolines

Àvia... avui vull dir coses que poden ser difícils d'entendre......
Recerca, Cuina, Portada

Magnòlia

Magnòlia Ingredients: 1 litre d'Anís 1 Canutet petit de...
Recerca, Cuina, Portada

Porc senglar al vi negre

El juliol de 1996, la Maria Rufina, la Nati i la Mei, amb motiu de la Primera Setmana Cultural i...
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Gràcies, Maria!

Vist amb la perspectiva del temps... quin goig aquell grup de veïns i veïnes del que la...
Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre

PUJA: La renovació de la Font del Carrer Major. Cal valorar i destacar...
Què passa, Activitats, Portada

Berenar benèfic per Ucraïna

Què passa, Notícies, Portada

Viatge a Ucraïna

Tot va començar amb un missatge de WhatsApp “Open Europe a Reus necessita mans per...
Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada

Montsant aeri

Només és casualitat que en aquesta excursió se surti, precisament, de...
Què passa, Notícies, Portada

Finalitzen les obres de consolidació de l€església de Sant Salvador de la Mussara

A mitjans de març, van finalitzar les obres de consolidació de...
Què passa, Notícies, Portada

L€Ajuntament de Vilaplana presenta als veïns i veïnes l€informe de mig mandat

El passat divendres, 21 de gener, l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilaplana va...
Opinió, Cartes a Lo Pedrís, Portada

Dissort o negligència

Avui, vigília de Nadal, hem passat per l’hospital. Transport amb ambulància,...
Què passa, Notícies, Portada

Sant Sebastià: Vermut

Què passa, Notícies, Portada

Sant Sebastià: Glaw Mag Albert

Què passa, Notícies, Portada

Sant Sebastià: Esmorzar i Bitlles

Què passa, Notícies, Portada

Sant Sebastià: Titelles

Què passa, Notícies, Portada

Vilaplana solidària: La Marató 2021

Enguany, hem tornat a recaptar diners per la Marató amb les entrades solidàries...
Què passa, Activitats, Portada

Tardes nadalenques

La nostra gent, Records, Portada

Obrint pas

Corria la primavera del 2000, quan va sorgir la iniciativa d’impulsar una nova revista pel...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedrís 87 (abril 2022)

Al segle XX, els anys 20, els van anomenar “Els Feliços Vint”, i ho van ser...
La nostra gent, Què passa, Recerca, Notícies, Natura, Portada

El futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades

L'espai natural de les Muntanyes de Prades és un extens espai protegit, amb una...
La nostra gent, Què passa, Literatura, Efemèrides, Activitats, Notícies, Música, Poemes, Portada

Per Nadal, recitem i cantem (Segona Edició)

Encara que la data, l’hora i el temps no hi ajuden massa, hem de dir que la Segona...
Què passa, Notícies, Portada

Trenta anys fent de metge a Vilaplana

Ja han passat dos mesos i mig des que vaig deixar de fer de metge a Vilaplana. De fet, ni a...
Què passa, Notícies, Portada

Paraules del regidor de Sanitat, Jordi Sànchez Benet, adreçades al metge

Bon dia. Benvingudes i benvinguts. Gràcies per venir. Avui ens hem aplegat...
La nostra gent, Què passa, Homenatges, Notícies, Portada

Comiat a Josep Sabaté Mestre, metge de Vilaplana

Vilaplana ha volgut acomiadar el seu metge, en un acte destacat de la Festa Major de Sant...