Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història - Història local | Revista 66

El cinema a Vilaplana (anys 1932-1933)

Extret del treball de recerca “ Vilaplana-Marroc. Units per 74 cartes” de Roger Just.

A Vilaplana l’any 1932, convivien tres grups o societats que eren els que organitzaven activitats socials, lúdiques i benèfiques. Aquestes eren Ca la Narra, el Sindicat, i La Bona Llavor. La tendència política era el que les diferenciava.

Una de les activitats que organitzaven les dues primeres, era el cinema.

En aquesta època, segons el testimoni de la Mercè Huguet Robert, l’encarregat de llogar les pel·lícules, d’anar-les a buscar a Reus o Tarragona, de cobrar les entrades del cinema a la guixeta del Sindicat, era el germà mitjà del meu besavi Emili: en Lluís Bigorra Martí. Pel que es veu a les cartes era un gran coneixedor de la cinematografia, dels actors i actrius i un gran amant de cinema. Fins al punt de fer comentaris despectius de l’interès i actitud d’alguns vilaplanencs vers aquest art. En les cartes, en Lluís Bigorra sempre parla en primera persona del plural quan es refereix al lloguer, projecció o problemes que tenien amb les pel·lícules. Però només he trobat un comentari sobre aquesta tasca que exercia dins del Sindicat, en la carta escrita pel seu amic, Juan Argilaga el 10 de desembre de 1932 a Vila-seca on diu: “...vinieron  a Reus para cuestion del gran negocio de...cine...”

Se suposa que les pel·lícules les llogaven a Antoni Martra Badia, representant de l’agència Fox,  i que estava situat a l’Arrabal Alt de Jesús, número 42, de Reus. Ja que junt amb aquestes cartes vaig trobar un catàleg de la temporada 1932-1933 on hi  figuren moltes de les pel·lícules que es van projectar a Vilaplana durant aquests anys. Antoni Martra i Badia (1874-1939) es va dedicar a filmar i retratar la ciutat, els seus esdeveniments i la seva gent i a aconseguir pel·lícules d’altres autors per la seva exhibició.

Pels comentaris trobats a les cartes, hi havia una gran  competitivitat entre el Sindicat i Ca la Narra.
Les pel·lícules en aquests anys, eren ja sonores però la qualitat de la cinta no era massa bona. Per aquest motiu no hi ha una bona conservació i he trobat poques gravacions.

PEL.LÍCULES QUE ES VAN PROJECTAR A VILAPLANA

(Els comentaris fets "entre cometes" han estat extrets textualment de les cartes escrites pel Lluís Bigorra)

Per la festa major d’octubre

La llama sagrada
La van projectar el 4 d’octubre a Ca la Narra. És una pel·lícula que es va rodar el 30 de gener de l’any 1931 a USA.
“ Van fer llenu.”

La muchacha de la Habana
Es va projectar el 9 d’octubre. El seu nom anglès és “The girl from Habana”. Els seus actors principals eren: Lola Lana i Paul Page. Aquesta pel·lícula  d’acció es va rodar el 22 de setembre de l’any 1929 a USA. Dura 65 minuts.
“És una pel·lícula muda classificada com a Film Gegant.”

El código penal
El seu títol anglès és “The criminal code”. Els seus actors més importants són: María Alba, Carlos Villarias i Barry Norton. Es va projectar el 13 d’octubre. Aquesta pel·lícula es va fer el 19 de febrer de l’any 1931 a Mèxic. Dura 108 minuts.
 “El públic vilaplanenc no sabe apreciar aquesta gran obra mestra de la pantalla sonora [...], el public no respongue, nusaltros alveure que al dia abans vam fe provas y ana moltisim be, pansavam que tindriam llenu, i no sigue aysi, nada menus que em pardut 250 ptas. Taniam un aparatu de la marca Onion, que anava mol be, atiral va puysar, no se si el cuneisas, que es diu Enric Escoda.”

Hay que casar el  príncipe
Pel·lícula protagonitzada per José Mojica i Conchita Montenegro. Es va projectar el 13 d’octubre. Es va fer el 24 de gener de l’any 1931 a Finlàndia. La seva durada era de 73 minuts.
“Totalment  cantada y anrraunada en español”

Pacto secreto
La van projectar el 16 d’octubre

Mes de novembre

Mandrágora
Es va projectar el dia 1 de novembre, festivitat de Tots Sants. El seu títol original és “Alraune”. Els seus protagonistes van ser: Brigitte Helm, Paul Wegener i Iván Petrovich. La seva durada era de 108 minuts. Era un drama filmat el 1928.
“Era una pel·lícula de la casa Goumont.”

Marea alta
Es va projectar el dia 6 de novembre. Els seus actors principals són Milton Sils i Claire Luce.
“És un film gegant de la casa Fox.”

Gente de guantes
Es va projectar el dia 13 de novembre. El seu títol original és “Is zat so?”. Els seus protagonistes foren Edmund Lowe i George O’Brien. Es va gravar l’any 1927 a USA. És una comèdia que té una durada de 70 minuts. Aquesta pel·lícula és de la llista del Material Titan de la casa Fox.

Robin de los bosques
Es va projectar el dia 20 de novembre. El seu títol original és “Robin Hood”. Es va gravar l’any 1922 a USA i era de la casa Artistes Associats. El seu escriptor fou Douglas Fairbanks i els seus protagonistes principals van ser Wallace Beery, Sam De Grasse, Enid Bennett. Era un film d’aventures que durava 143 minuts.

Sangre en las Olas
La van projectar el dia 20 de novembre a Ca la Narra. El seu títol original és Scarlet Seas. Es va gravar l’any 1928 a EUA. És un drama amb una durada de 70 minuts. Els protagonistes principals van ser: Richard Barthelmess, Betty Compson, Loretta Young.

Renegados  //  ¿Hombres o diablos?
És la mateixa pel·lícula, la primera en versió sonora i la segona en versió muda. La versió muda es va projectar el 24 de novembre. El seu títol original era Renegades. És una pel·lícula gravada l’any 1930 a USA amb una duració de 84 minuts. És una pel·lícula d’acció i aventures. Els seus protagonistes principals  van ser: Warner Baxter, Myrna Loy i Noah Beer.

Mes de desembre

Vieja Hidalguia
Es va projectar el dia 18 de desembre. El seu títol original es “Romance of the Rio Grande”. Es va gravar el 17 de novembre de 1929 a USA i era de la casa Fox. Els protagonistes principals van ser: Warner Baxter, Mona Maris, Antonio Moreno, Mary Duncan.

Rasputin o el diablo sagrado
Va ser una exclusiva de Fabrer i Blay. Es va projectar al Nadal.
“El dia de Nadal vam fer Rasputin que va se una cosa desastrosa, y totom deya: turneu lus cuartos, turneu lus cuartos!, perque la sinta astava feta a trosos pero vam pasar i els cuartos no els vam tornar. Y ens costava 50 ptas i en vam fe 70”

El amor de Sonia
Es va projectar el dia de Sant Esteve. El seu títol original és “The love of Sunya”. És un drama de 78 minuts que es va rodar l’onze de març de 1927. Els actors principals van ser: Gloria Swanson, John Boles i Pauline Garon.

El hombre malo
Es va  fer per Nadal a Ca la Narra. És una pel·lícula de l’oest de 69 minuts rodada al setembre de 1930 a USA. Els seus actors principals eren: Antonio Moreno, Rosita Ballesteros i Andrés de Segurola.
“El dia mateix a Ca la Narra feyan “ El Hombre Malo” i sa nen reien que a nosaltrus  ens hagues passat aquell fracàs, però a la nit ells van fer aquesta cinta sunora i van haver de tornar els cuartos parque no sa sentia res.”

Mes de gener de 1933

Fatal dominio
Es va projectar el dia 1 de gener. Els seus actors principals van ser: Joaquina Almarche, Gabriel Barrios i Francisco Casares. Va ser una pel·lícula que es va rodar l’any 1927.

Els pastorets a Betlem
És del grup Tarraco Films de Tarragona i es va projectar el dia de Reis.

La Virgen loca
És del grup Gaumont i es va projectar el dia 8 de gener.

Noche de misterio
Es va projectar el dia 11 de gener al Sindicat. El seu títol original és “A night of mystery”. La pel·lícula és un drama de 60 minuts del grup Paramount que es va rodar el 7 d’abril de 1928 a USA. Els seus actors principals foren Adolphe Menjou i Nora Lane.
“Va queda un mica fosca pel mal tems que feya.”

El legionario de 67-82
Va ser projectada el dia 11 de gener a Ca la Narra.  El seu títol original és "Flucht in die Fremdenlegion". Va ser una pel·lícula rodada a Alemanya el dia 30 de juliol del 1929. Els seus actors principals van ser: Hans Stüwe, Alexander Murski, Eva von Berne.
“ Va se bonica y estava basada en el Terci de Ceuta.”

Los enemigos de la mujer
El van fer el dia del gos1 de la festa major de Sant Sebastià a Ca la Narra.
El seu títol original és Enemies of Women. Va ser un drama de 105 minuts rodada a Estats Units el 15 d’abril de 1923. Els actors principals van ser:  Lionel Barrymore, Alma Rubens, Pedro de Cordoba 

Un proceso complicado
El van fer el dia del gos de la festa major de Sant Sebastià al Sindicat.

Por que se hunde el Marino
El van fer el dia del gos de la festa major de Sant Sebastià al Sindicat.

Mes de febrer

Montecristo
Es va projectar el dia 5 de febrer. Va tenir un gran èxit. És una pel·lícula d’aventures rodada a Alemanya l’any 1929. Els seus actors principals van ser: Jean Angelo, Lil Dagover i Gaston Modot.
“La vam cumansa en un gran ecsit, aixo que els Narros al dia de la Candelera van cumansa Los Tres Mosqueteros per fernos la punyeta, pero es van ave de musaga las unglas parque vase una llauna”

Los tres mosqueteros
Es va projectar el 2 de febrer a Ca la Narra. El seu títol original era “The three musketeers”. Va ser una pel·lícula d’aventures i romanç amb una durada de 119 minuts que es va rodar el 28 d’agost de 1921 a USA. Els actors principals foren Adolphe Menjou, Mary MacLaren i Nigel de Brulier.


* El dia de gos és el tercer dia de festa en la festa Major de Vilaplana

Webgrafiawww.imdb.com


Roger Just
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps

Passatemps 91: Autodefinit

Passatemps

Passatemps 90: Més entrevistes a Lo Pedrís (4)

Passatemps

Passatemps 89: Més entrevistes a Lo Pedrís (3)

Passatemps

Passatemps 88: Més entrevistes a Lo Pedrís (2)

Passatemps

Passatemps 87: Entrevistes a Lo Pedrís (1)

Passatemps

Passatemps 86: Cognoms d'onze líders polítics mundials

Passatemps

Passatemps 85: Bona música a Radio 3

Passatemps

Passatemps 84: Literatura catalana

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Demografia Necrològiques 2022

Defuncions 2022 Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer Jesús Marín...
Què passa, Notícies, Portada

Demografia Casaments 2022

Casaments 2022 Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
Què passa, Activitats, Portada

Demografia Naixements 2022

Naixements 2022 Cel Boqué Cabré (1 de maig) Teix Franch Valls (19 de...
Recerca, Natura, Portada

Contraportada: Els moixons del terme, PINS€

Pinsà comú (Fringilla coelebs) Autor foto: Josep M. Toset
Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre

Puja Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Vall-de-roures

El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
Què passa, Activitats, Portada

Lo Pedrís pel Món

L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
Recerca, Cuina, Portada

Per Nadal, receptes fàcils

Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estudiant

SITUACIÓ És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estevenet

SITUACIÓ És una de les cases situades en la renglera de...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Festa Major en imatges - 3

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Festa Major en imatges - 2

Què passa, Activitats, Portada

La Festa Major en imatges - 1

La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada

Pregó de la Festa Major de Vilaplana 2022

Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedris 90 (desembre 2022)

Nota de record per a aquestes festes: S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
Recerca, Natura, Portada

Educació canina

L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada

Un poema dedicat a l'amic Oleguer Huguet

(PRIMERA PART) ET IN ARC511ADIA EGO... (I) (A l’amic O. Huguet, Premi de...
Literatura, Assaig, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
Recerca, De cinema, Portada

REC22

VA DE CINE Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
Què passa, Esports, Portada

Els pobles de la Serra de l'Argentera - Pradell

Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada

La Quimeta fa cent anys

CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH Ens complau felicitar l’aniversari de...