Cuina | Revista 2028/05/2005
Dues receptes tailandeses
Avui la Yoi ens ha explicat com fer plats tailandesos. Mentre anàvem desgranant les receptes, la boca se li feia aigua. L’olor i el gust del menjar són, potser, una de les coses que més recordem de quan érem petits, dels nostres llocs d’origen. Explicar com cal cuinar-los és una manera de fer que aquestes olors i aquests gustos puguin perdurar.
POLLASTRE AL CURRI VERMELL
Per a preparar-lo ens calen 4 cullerades d’oli, 2 grans d’all xafats, 400 ml de llet de coco (que podem comprar en tendes asiàtiques, a Tarragona n’hi ha), 6 filets de pit de pollastre tallats a trossets, 1/2 tassa de brou de pollastre, 2 cullerades de salsa de peix (també en trobarem a Tarragona), fulles de lima de Kaffir, “xiles” vermells tallats en rodanxes i “cilandre” picat.
Per a fer la pasta de curri vermell ens calen 4 “xiles” vermells secs, sense llavors, picats, 2,5 gr. d’arrel de “galanga” o de “gengibre” pelada i tallada en rodanxes, 3 branquetes de “limoncillo” picades, 1 gra d’all, 2 cullerades de pasta de “camarón”, 1 fulla de “lima kaffir” picada, 1 culleradeta de “cilandre” mòlt, 3/4 de culleradeta de comí mòlt, 1 culleradeta de “cilandre” fresc picat, 1 culleradeta de sal i 1 culleradeta de pebre negre.
Per a fer la pasta de curri ens cal piquem tot el que tenim fins que en quedi una pasta llisa.
Per a fer la resta del plat, posem una paella gran al foc i hi sofregim l’all. Hi afegim la pasta de curri, que s’ha de coure encara no 1/4 d’hora. Hi aboquem la llet de coco, remenant sense parar. Pot ser que la llet es talli, tant se val. Després hi posem el pollastre. Quan estigui quasi cuit, s’hi afegeix el brou i la salsa de peix, barrejant-ho bé i deixant-ho coure un parell de minuts. A l’hora de menjar-ho, ho podem decorar amb fulles de “lima”, amb “xile” picat i amb el “cilandre” picat. Es menja amb arròs
ARRÒS CAUNIAMUN
És un plat dolç, a base d’arròs. Ens caldrà 1/2 Kg. d’arròs cauniamun (també en podem trobar a Tarragona), 2 tasses i mitja de llet de coco, 3/4 de tassa de sucre blanc, i encara no una cullerada grossa de sal.
La nit abans rentarem dues vegades l’arròs, i el deixarem tota la nit cobert d’aigua. L’endemà el colem. A part, barregem la llet de coco, el sucre i la sal, remenant a consciència, i ho colem per a treure’n totes les impureses. Ho posem al foc sense deixar de remenar. Quan veiem que arrenca el bull, apaguem el foc.
Bullim l’arròs al vapor, a foc ràpid. A Tailàndia, la Yoi feia servir un estri especial, i embolcallava l’arròs amb un drap. Quan estigui cuit el traiem del foc, i el posem en una plata. Li afegim la llet de coco cuita que hem estat fent, ho remenem, i ho tapem a corre-cuita.
Aquest arròs es posa a la taula amb diferents acompanyaments, i cadascú s’hi barreja el que més li agrada. Poden ser trossos de mango, o quelcom més treballat. Damunt de tot s’hi pot afegir un rajolí de llet de coco. Us explicarem un parell d’acompanyaments.
Per a fer el primer només hem de posar al foc 350 gr. de sucre i 350 ml. d’aigua, esperar que el sucre es fongui, i afegir-hi una tassa de llet de coco. Ho deixem coure a foc lent fins que s’espesseixi.
Per a fer el segon acompanyament necessitarem 4 ous d’ànec, una tassa de llet de coco i 250 gr. de sucre de canya. Ho barregem i ho amassem per tal que el sucre es fongui. La Yoi ho amassava amb fulles de plàtan. Es cola amb un drap. Ho coem al vapor a foc fort durant uns 25 o 30 minuts.
Es pot menjar fred o calent.
Bon profit!
Yoi
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, Lingüística, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...