Cuina | Revista 2617/11/2006
Dinar de Nadal
Per a 8 persones
L'aperitiu
DELÍCIA DE POMA I BOTIFARRA
Un paquet de pa de motlle sense vores, 2 botifarres culanes negres, 4 o 5 pomes golden.
Es talla el pa a rodonetes de la mida de la botifarra que també es talla a talls prims; de la poma se’n fan llesques d’un mig cm. Es clava amb un palet la botifarra i la poma damunt del pa i es posa al forn a 200º de 5 a 10 minuts.
El primer plat
SOPA DE GALETS AMB LLUÇ I GAMBES
Caldo de peix: 1’5 kg de pelut, uns quants crancs i galeres, uns 4 l. d’aigua, 2 cebes, 2 porros, 4 pastanagues, una branqueta d’api (poc), sal, pebre, gotes de xerès sec.
Farcit: 650 gr de lluç sense pell ni espines (1 kg i ¼ brut), 8 gambes, 4 clares d’ou, 400 cc de crema de llet, sal, pebre, 80 galets (6 galets per persona, se’n trenca algun).
Caldo: Es passen les hortalisses del caldo per una mica d’oli sense que agafin color. S’hi afegeixen el peix i l’aigua i es fa bullir lentament durant ¾ h. Es cola i es condimenta. A part, es bullen els galets amb aigua de 15 a 20 minuts i es reserven.
Farcit: Es trinxen les gambes i el lluç (han d’estar ben freds de la nevera) juntament amb les clares i la crema de llet fins que quedi una pasta fina, sense trossos, i espessa. Es posa aquesta pasta dins d’una màniga i se n’omplen els galets. Es tiren dins el caldo tebi i s’acaben de coure escalfats (procurant que el caldo no bulli perquè sortiria el farcit) uns 5-7 minuts.
El plat fort
LLOM FARCIT AMB SALSA DE CEPS I ROSSINYOLS
1 kg i mig de llom una mica ample, 2 pits de pollastre desossats, 100 gr de pernil dolç (a talls gruixuts), 20 gr de ceps o rossinyols secs o 150 gr de frescos o en conserva, 2 ous, pebre, sal, 50 cc de xerès sec.
Salsa: 40 gr de ceps o rossinyols secs o ½ kg de frescos, 50 cc de xerès sec, mantega, oli, un pols de farina, el suc de coure el llom.
Es buida el llom en rodó (que hi quedi un forat al mig, com si fos un tub). Es trinxa la carn que se’n treu d’un dels pits de pollastre. Es pasta amb els ous, sal, pebre, el xerès i els bolets. Es col·loca una capa d’aquesta pasta dins el llom i a sobre s’hi posen tires de pollastre i pernil. Es cobreix amb més pasta i s’emboteix bé dins del llom. Se sala i s’empebra i es cou al forn a 250º amb un bon raig d’oli i una mica de mantega uns 20 minuts. S’abaixa la temperatura a 190º, s’hi afegeix el xerès i una mica d’aigua (si tenim la del remull dels bolets secs, l’aprofitem), i es continua coent fins arribar a una hora de cocció total. Es treu del forn i s’embolica amb paper d’alumini perquè conservi els sucs i es reserva.
Salsa: En una paella s’hi posa una mica de mantega i s’hi salten els bolets, s’hi afegeix un pols de farina, el xerès i el suc de la cocció del llom (el que fa el llom embolicat i el de la llauna del forn) i es cou fins que queda lligada.
Les postres
TULIPA AMB CREMA I FRUITETES
8 cassoletes de neula, ¼ de maduixes, ¼ de cireres, 4 kiwis, 2 peres, pomes, figues, mandarines, o les fruites que es vulguin.
Crema de canyella: 8 rovells d’ou, 8 cullerades de sucre, 4 cullerades de midó, 1 l. de llet, 2 canonets de canyella, canyella en pols.
Es fa la crema amb la llet bullida, la canyella i tots els altres ingredients ben barrejats. Quan és freda, i a l’últim moment (perquè no s’estovi), se n’omplen les cassoletes, s’hi posen les fruites talladetes de les formes que vulguem i s’espolsa tot amb més canyella.
Mercè Navarro
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, Lingüística, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...