Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Cuina | Revista 26

Dinar de Nadal

Per a 8 persones


L'aperitiu

DELÍCIA DE POMA I BOTIFARRA

Un paquet de pa de motlle sense vores, 2 botifarres culanes negres, 4 o 5 pomes golden.

Es talla el pa a rodonetes de la mida de la botifarra que també es talla a talls prims; de la poma se’n fan llesques d’un mig cm. Es clava amb un palet la botifarra i la poma damunt del pa i es posa al forn a 200º de 5 a 10 minuts.


El primer plat

SOPA DE GALETS AMB LLUÇ I GAMBES

Caldo de peix: 1’5 kg de pelut, uns quants crancs i galeres, uns 4 l. d’aigua, 2 cebes, 2 porros, 4 pastanagues, una branqueta d’api (poc), sal, pebre, gotes de xerès sec.

Farcit: 650 gr de lluç sense pell ni espines (1 kg i ¼ brut), 8 gambes, 4 clares d’ou, 400 cc de crema de llet, sal, pebre, 80 galets (6 galets per persona, se’n trenca algun).

Caldo: Es passen les hortalisses del caldo per una mica d’oli sense que agafin color. S’hi afegeixen el peix i l’aigua i es fa bullir lentament durant ¾ h. Es cola i es condimenta. A part, es bullen els galets amb aigua de 15 a 20 minuts i es reserven.

Farcit: Es trinxen les gambes i el lluç (han d’estar ben freds de la nevera) juntament amb les clares i la crema de llet fins que quedi una pasta fina, sense trossos, i espessa. Es posa aquesta pasta dins d’una màniga i se n’omplen els galets. Es tiren dins el caldo tebi i s’acaben de coure escalfats (procurant que el caldo no bulli perquè sortiria el farcit) uns 5-7 minuts.


El plat fort

LLOM FARCIT AMB SALSA DE CEPS I ROSSINYOLS

1 kg i mig de llom una mica ample, 2 pits de pollastre desossats, 100 gr de pernil dolç (a talls gruixuts), 20 gr de ceps o rossinyols secs o 150 gr de frescos o en conserva, 2 ous, pebre, sal, 50 cc de xerès sec.

Salsa: 40 gr de ceps o rossinyols secs o ½ kg de frescos, 50 cc de xerès sec, mantega, oli, un pols de farina, el suc de coure el llom.

Es buida el llom en rodó (que hi quedi un forat al mig, com si fos un tub). Es trinxa la carn que se’n treu d’un dels pits de pollastre. Es pasta amb els ous, sal, pebre, el xerès i els bolets. Es col·loca una capa d’aquesta pasta dins el llom i a sobre s’hi posen tires de pollastre i pernil. Es cobreix amb més pasta i s’emboteix bé dins del llom. Se sala i s’empebra i es cou al forn a 250º amb un bon raig d’oli i una mica de mantega uns 20 minuts. S’abaixa la temperatura a 190º, s’hi afegeix el xerès i una mica d’aigua (si tenim la del remull dels bolets secs, l’aprofitem), i es continua coent fins arribar a una hora de cocció total. Es treu del forn i s’embolica amb paper d’alumini perquè conservi els sucs i es reserva.

Salsa: En una paella s’hi posa una mica de mantega i s’hi salten els bolets, s’hi afegeix un pols de farina, el xerès i el suc de la cocció del llom (el que fa el llom embolicat i el de la llauna del forn) i es cou fins que queda lligada.


Les postres

TULIPA AMB CREMA I FRUITETES

8 cassoletes de neula, ¼ de maduixes, ¼ de cireres, 4 kiwis, 2 peres, pomes, figues, mandarines, o les fruites que es vulguin.
Crema de canyella: 8 rovells d’ou, 8 cullerades de sucre, 4 cullerades de midó, 1 l. de llet, 2 canonets de canyella, canyella en pols.

Es fa la crema amb la llet bullida, la canyella i tots els altres ingredients ben barrejats. Quan és freda, i a l’últim moment (perquè no s’estovi), se n’omplen les cassoletes, s’hi posen les fruites talladetes de les formes que vulguem i s’espolsa tot amb més canyella.







Mercè Navarro




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps

Passatemps 91: Autodefinit

Passatemps

Passatemps 90: Més entrevistes a Lo Pedrís (4)

Passatemps

Passatemps 89: Més entrevistes a Lo Pedrís (3)

Passatemps

Passatemps 88: Més entrevistes a Lo Pedrís (2)

Passatemps

Passatemps 87: Entrevistes a Lo Pedrís (1)

Passatemps

Passatemps 86: Cognoms d'onze líders polítics mundials

Passatemps

Passatemps 85: Bona música a Radio 3

Passatemps

Passatemps 84: Literatura catalana

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Demografia Necrològiques 2022

Defuncions 2022 Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer Jesús Marín...
Què passa, Notícies, Portada

Demografia Casaments 2022

Casaments 2022 Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
Què passa, Activitats, Portada

Demografia Naixements 2022

Naixements 2022 Cel Boqué Cabré (1 de maig) Teix Franch Valls (19 de...
Recerca, Natura, Portada

Contraportada: Els moixons del terme, PINS€

Pinsà comú (Fringilla coelebs) Autor foto: Josep M. Toset
Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre

Puja Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Vall-de-roures

El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
Què passa, Activitats, Portada

Lo Pedrís pel Món

L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
Recerca, Cuina, Portada

Per Nadal, receptes fàcils

Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estudiant

SITUACIÓ És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estevenet

SITUACIÓ És una de les cases situades en la renglera de...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Festa Major en imatges - 3

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Festa Major en imatges - 2

Què passa, Activitats, Portada

La Festa Major en imatges - 1

La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada

Pregó de la Festa Major de Vilaplana 2022

Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedris 90 (desembre 2022)

Nota de record per a aquestes festes: S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
Recerca, Natura, Portada

Educació canina

L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada

Un poema dedicat a l'amic Oleguer Huguet

(PRIMERA PART) ET IN ARC511ADIA EGO... (I) (A l’amic O. Huguet, Premi de...
Literatura, Assaig, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
Recerca, De cinema, Portada

REC22

VA DE CINE Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
Què passa, Esports, Portada

Els pobles de la Serra de l'Argentera - Pradell

Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada

La Quimeta fa cent anys

CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH Ens complau felicitar l’aniversari de...