Cuina | Revista 1031/12/2002
Dinar de Nadal
Per a 6 persones
SOPA DE MANDONGUILLES
Es fa un bon brou amb la següen vianda:
- Pollastre o gallina (1/2) 0 totes les restes que es tinguin
- 4 ossos (2 de porc i 2 de vedella), que portin carn.
- Una orella de porc
- Botifarra blanca i negra
- Un tall de cansalada virada i ja salada
- Alguna que altra resta de carn que tinguem.
I la següen verdura:
- 2 fulles grosses de col
- Una xirivia
- 2 pastanagues
- 1 “pataca” grossa
- 200 grs de cigrons remullats
- Api
Es fa bullir tot a foc lent, amb força aigua, durant 2 hores (la 1a hora la carn i després la resta).
Al mateix temps, farem les mandonguilles:
- 150 grs de trinxat de vedella
- 150 grs de trinxat de porc
- 1 o 2 ous
- Pa torrat ratllat
- Sal i pebre negre
Es barreja tot i s’hi va afegint el pa fins que quedi bé per treballar. Es fan unes pilotetes ben petites, s’arrobossen amb el pa i se’ls dóna un tomb per la paella.
Una vegada el brou fet, el colem i el reservem en una olla a part, on tirem les
mandonguilles, i tot el pollastre o gallina, desossat i esmicolat ben petit, i hi tirem pa torrat ratllat fins que ens quedi espès al nostre gust (només cal que arrenqui el bull durant 10 minuts). Ho rectifiquem de sal.
Presentació: Si pot ser, amb la sopera de la vaixella bona o de l’àvia.
CAPÓ ROSTIT
Ingredients:
- Un capó ben maco (o pollastre)
- 3 cebes
- 1 cabeça d’alls
- Llorer i alguna altra herba (farigola, romaní, etc…)
- Panses i prunes seques, conyac, vi ranci, sal i pebre.
Tallaren el capó de la manera que més ens agradi, el posarem en una cassola, juntament amb la ceba, tallada en quatre trossos, i els alls, la major part amb la pell, oli (un dit a la cassola), un raig d’aigua o brou, les herbes, sal i pebre. Es deixa coure a poc a poc.
Per altra banda, posarem en un caçó les panses i les prunes, quasi cobertes del vi ranci i ho fem bullir ben a poc a poc, fins que ens quedi el suc espès i ho reservem.
Quan veiem que el capó és tou i la ceba també, destapem la cassola, hi tirem un petit raig de conyac, deixem que redueixi i que agafi tot un color marró i ja estarà. Rectifiquem sempre de sal i pebre.
Presentació: Posarem el capó en una plàtera i, a banda, la fruita confitada, perquè se serveixi cadascú al seu gust.
Postres
TORRONS D’AVELLANA
Per 150 gr D’avellana:
- una cullerada de mel
- dues d’aigua
- dues d’oli
Es posa tot junt, en una cassola de terra i es cou, tot donant-li una remenadeta. Abans que es prengui , es posa en un motlle i es deixa refredar.
TORRONS D’AMETLLA
Per 1 kg d’ametlla, 150 gr de sucre.
Es posa una cassola al foc: amb una tassa de cafè, plena d’aigua, una pell de llimona ratllada, una mica de canyella.
Deixem que el sucre es fongui. Quan el sucre comença a tenir color s’hi posa
l’ametlla i tres rovells d’ou desfets, es remena bé, després el traiem de la cassola i el posem en un motlle. Un cop dins del motlle s’hi poden afegir fruites confitades a trossos.
El deixem refredar i ja es pot menjar.
I és clar, neules.
Acompanyat tot, no cal dir-ho, d’un bon vi negre i un bon xampany. Vi ranci, moscatell, …
Teresa Serra
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, Lingüística, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...