Cuina | Revista 4811/06/2012
De cuina i sentiments per Vilaplana, amb afecte
Aviat farà tres mesos... o potser ja els ha fet, segons quan surti aquest Pedrís, que ja no treballo a Vilaplana. Ho vaig fer, ho he fet, des de l’Octubre de 2009 fins l’Abril de 2012, i puc dir que, en aquestos dos anys i mig, he remenat les cassoles de tots els restaurants que, ara per ara, hi ha oberts al poble.
M’agrada força la meva feina. Sempre he anat a treballar de “bon rotllo”, sense aquella idea tan “cristiana” de guanyar-me el pa amb la suor del meu front, sinó més aviat amb una sensació lúdica i amb ganes d’arribar-hi i donar-li “canya” als ganivets, despullar unes quantes cebes i esmicolar-les fins fer-les plorar. Aquesta època a Vilaplana, ha sigut particularment agradable, m’hi he trobat molt a gust entre vosaltres.
Els companys de feina, començant per l’Antonieta (sempre fent-me la punyeta), després l’Anna (segrestadora de julivert picat), la Lucia, la Nicolina, el Jordi (còmplice de les meves escabetxines hortalisseres), la Mercè de baix, la Montse i les “pinxes de luxe capsetmaneres”: la Marta, la Mercè petita i la Carme. Els jefes: la Teresa Maria, l’Eduard (si això és la guerra, que no vingui la pau), el Joan Maria i la Mercè grans, sempre preocupats per la meva evident desnutrició (ja has menjat alguna cosa?) i el Joan Maria (petit?) l’únic suport a una cuina farcida de sexe dèbil (feble?) pels quatre costats, lluny de la paritat, que només s’equilibrava una mica quan cada dia, vora quarts d’una, arribava el Josep Serres (víctima com jo, d’un món dominat sense pietat per les dones) a fer-me costat. I com no, l’avia Maria, sempre atrafegada, llenya amunt i l llenya avall, sempre disposada a col•laborar i donar un cop de mà.
Després tots els clients, tota la gent del carrer, fent-me arribar el seu sincer afecte, fent-me sentir com un més del poble. Des del primer dia em vaig trobar molt i molt bé. De tots tindré bons records, i a tots us vull fer arribar una fortíssima abraçada.
Els cuiners som “culs de mal asiento”, necessitem tombar, cercar altres olles, trobar i engegar nous fogons i jugar-nos-la de tant en tant. M`ha costat una barbaritat fer aquest pas, però tard o d’hora l’havia de donar-lo, malgrat que em suposés abandonar una situació prou còmoda.
Tot i que no sóc masa de donar receptes, crec amb la llibertat i personalitat del cuiner, per altra banda em sona a farmàcia. Avui us en deixaré una de ben senzilla, plena de trucs que de ben segur us faran quedar bé:
QUALSEVOL COSA AMB QUALSEVOL ALTRA
INGREDIENTS:
Escolliu un producte senzill i de qualitat,
(millor un bon cap de llom que un cabrit de Nova Zelanda,
un bon verat acabat de pescar que un llenguado “viatjat”).
Trobeu un acompanyament de temporada i també de qualitat,
(uns bons pèsols a la primavera, unes carxofes a l’hivern.
Si no són frescos, millor congelats que de llauna).
Si voleu salsa, fiqueu molta ceba i poca tomaca,
(la tomaca es menja massa els altres sabors).
L’oli, d’oliva, el vi el millor possible i les espècies poques i controlades.
ELABORACIÓ:
Feu el que sabeu fer, no vulgueu fer meravelles.
Doneu-vos temps, no aneu amb pressa.
Respecteu els gustos de l’ingredient principal i l’acompanyament
(un conill amb rossinyols, ha de tenir gust de conill i de rossinyols)
I sobretot aboqueu-li tot l’afecte i l’estima del món.
Espero seguir escrivint, si l’amic Pitxi ho creu oportú, alguna cosa de tant en tant a la vostra revista.
Gràcies Vilaplana!!!
Leo D’kastro. Vilallonga del Camp
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, Notícies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Notícies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, Lingüística, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...