Cuina | Revista 4906/09/2012
Cuina / Gastronomia
A hores d’ara és difÃcil parlar de cuina o més enllà , de gastronomia.
La gastronomia és tot allò que envolta el menjar quant a rituals, maneres de fer, productes. És una sublimació de l’acte de menjar, portada al terreny únicament del plaer que, com sabem, és un dels vessants que ens aporta la cuina. La gastronomia deixa de banda l’alimentació sana i, sobretot, l’economia, senzillament perquè no entren en el seu interés.
Més enllà de la crisi econòmica en solitari, en aquest moment, allò que vivim és un replantejament de models socials, vist que els que hi havia, han acabat el seu regnat i han fet fallida.
Per això, ara mateix, el que ens hem de replantejar a nivell domèstic també és allò que comprem i allò que cuinem. Cada vegada més, quan xafardegem els carros dels altres als supermercats, veiem un munt de productes absolutament innecessaris i que sumen força a la caixa. Per exemple tots els derivats lactis de formes, colors i gustos (quÃmics) diferents o les mil i una bosses-brossa de patates fregides i tots els seus succedanis o la quantitat de begudes tipus refresc o per què no, les verdures sense gust ni identitat, arrenglerades a les plà teres de cartró, perfectament col•locades. Per no dir la quantitat de plats cuinats o semicuinats que ja ens arriben amb gust inclòs, un gust que és el de la fà brica on s’han produït i en el qual no hi posem res nostre.
Ha arribat el moment de posar-se el davantal, arromangar-se i fer feina. Comprant des de zero s’ha de manipular més, és clar. Però, per exemple, què hi guanyem fent una bona salsa de tomaca amb producte del paÃs, en lloc de comprar-ne un pot de feta? Per un cantó un gust nostre diferent del de la casa del costat, per un altre, que ingerim un producte de bona qualitat alimentà ria i encara, que gastem o invertim en un sector que hem de mantenir entre tots. O trobem millor dipositar els dinerons en la fà brica del senyor S..., que al tros del senyor Pepet?
Hem de tornar a l’humilitat i conviure-hi feliçment com quan érem petits en què dins del forn de la cuina econòmica hi havia, permanentment, una llauna amb rosegons de pa, uns de més torrats, els altres no tant. Pa que anava directe a les sopes de tardor i d’hivern.
La que us recomano, us semblarà una recepta ben banal, sobretot, a la gent més gran, però, permeteu-me que en aquest cas la dediquem als més joves que no en tenen cap memòria perquè els grans la vam posar al sac de la cuina de misèria i creieu-me que això sà que és gastronomia i cuina tot alhora, una delÃcia que les meves filles em demanen o fan cada tardor el primer dia que fa una mica de fred.
SOPA D'ALL I FARIGOLA
Temps de realització: 30 minuts
Ingredients per a 4 persones:
6 alls, oli, 1 l i ½ d'aigua, 150 g de pa torrat, una bona branca de farigola fresca, sal.
Productes:
Aquestes sopes es poden elaborar tant amb pa torrat com amb pa blanc. Si s’opta per la primera possibilitat, el pa s’ha de torrar al forn per tal que quedi cruixent de manera uniforme. La diferència rau a la textura final de la sopa, el pa blanc la deixa més gelatinosa i gruixuda i el torrat més fina i gustosa.
Procediment:
Sofregiu els alls, trossejats, en oli, sense que agafin un color excessiu. Poseu-hi l'aigua i el pa i feu-ho bullir 20 minuts. Aneu-ho batent amb les varetes manuals per desfer el pa i que s’integri amb l’aigua. Al final, poseu-hi la farigola, apagueu el foc, tapeu l’olla i deixeu-la reposar de 10 a 15 minuts en infusió i ja es pot servir.
Comentaris:
En força ocasions quan s’elabora aquesta sopa es fa amb els alls bullits amb pell, al mateix temps que el pa. Si es fregeix, no s’ha de fer en excés perquè sinó predomina el gust fort d'all cremat que no és ben bé el que es pretén.
Si es vol fer amb hores d’antelació, és millor de deixar-la una mica clareta, ja que el pa, amb l'estona, s'infla i s'espesseix.
Mariona Quadrada Monteverde
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinà mic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, aixà que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les NotÃcies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Grà cies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de và lua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessà ria i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Grà cies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: MagnÃfic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar aixà en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sà que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessà ria, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
14/05/2023Passatemps
05/02/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
Defuncions 2022
Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer
Jesús Marín...
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Casaments 2022
Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
Naixements 2022
Cel Boqué Cabré (1 de maig)
Teix Franch Valls (19 de...
05/02/2023Recerca, Natura, Portada
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Autor foto: Josep M. Toset
05/02/2023Què passa, NotÃcies, Portada
Puja
Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
05/02/2023Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
05/02/2023Entitats, Jubilats, Portada
El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
05/02/2023Què passa, Activitats, Portada
L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
07/01/2023Recerca, Cuina, Portada
Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
07/01/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
És una de les cases situades en la renglera de...
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
07/01/2023Què passa, Activitats, Portada
07/01/2023La nostra gent, Què passa, Efemèrides, NotÃcies, Portada
Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
10/12/2022Opinió, Editorial, Portada
Nota de record per a aquestes festes:
S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
08/12/2022Recerca, Natura, Portada
L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
08/12/2022La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada
(PRIMERA PART)
ET IN ARC511ADIA EGO... (I)
(A l’amic O. Huguet, Premi de...
08/12/2022Literatura, Assaig, LingüÃstica, Portada
La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
08/12/2022Recerca, De cinema, Portada
VA DE CINE
Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
08/12/2022Què passa, Esports, Portada
Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
08/12/2022La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada
CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH
Ens complau felicitar l’aniversari de...