Entrevistes | Revista 1004/01/2003
Carme Guarch Michavilla, la Carme del bar
“Hem passat les mil i una”
Carme Guarch (1919), coneguda més popularment com la Carme del Bar, és originària del Forcall, província de Castelló, i viu al poble des de fa 54 anys. A Vilaplana va regentar, amb mestratge junt amb el seu espòs Juanito, un Bar Fonda durant més de dues dècades. Com moltes dones de la seva generació, que van patir els estralls de la guerra i la cruesa de la postguerra, ha fet front amb valentia totes les adversitats que se li han presentat i ha treballat d’allò més per poder tirar endavant la seva família. Des dels seus primers passos laborals a l’hospital Sant Pau de Barcelona, quan era quasi be una nena, fins arribar a la vellesa per guanyar-se una més que merescuda jubilació, la infatigable Carme ha fet un ardu camí que volem descobrir en la present entrevista.
Encara que la Carme porta nombrosos anys a Vilaplana, notem que no ha perdut aquell accent característic de les terres frontereres del sud de Catalunya. Per això, la primera pregunta que li fem fa referència al seu lloc de procedència.
On vas néixer, Carme?
Vaig néixer al Forcall, al costat de Morella.
I del teu Forcall natal, ja vas venir cap a Vilaplana a treballar?
No, no, molt abans vaig anar a treballar a l’hospital de Sant Pau de Barcelona quan només tenia 13 anys. Com que era molt menuda, en principi em van posar a la cuina a pelar patates. Quan vaig ser més “grandeta” i gràcies a la mediació del meu oncle que era “Hermano” d’aquell hospital, em van posar d’infermera a una sala de malaltes, després amb canalla i per últim amb grans. Però amb la guerra van matar l’oncle i vaig tenir que marxar d’allà.
I després de l’experiència a l’hospital de Sant Pau, on vas anar i què va passar?
Llavors me’n vaig anar a València i em vaig haver de posar a servir. I vaig conèixer el Juanito el meu futur marit que feia el soldat allà. Després el van portar a Tarragona i jo vaig tornar a Barcelona, pensant-me que estaríem els dos més a prop. I un dia el Juanito va venir i em va dir: “Vinc a prendre’t que ens hem de casar”. Em vaig espantar.
Però, com va ser que vau fer cap al poble?
Doncs mireu, resulta que el Juanito treballava de jornaler per un tal Miquelet de Vinebre que era guarnicioner. El Juanito tenia una germana que anava a Riudoms a collir bajoques amb dues dones de Vilaplana que eren de cal Mano (l’Assumpció i l’Agneta). Van ser elles que li van dir a la germana del meu marit el següent: - No tens un germà que és guarnicioner ? Doncs, ja li buscarem feina a Vilaplana. I així va ser com, casualitats de la vida, vam arribar fins aquí.
I en quina casa us vau instal·lar en primer lloc i de quin any parles?
Vam quedar-nos a dormir a casa de les Manes, a cal Baldomero, la casa que fa cantonada quasi be arribant a la plaça de la riba. Vam arribar l’any 48, que va ser quan em vaig casar.
Abans feies referència a l’ofici de guarnicioner que feia el teu home i el Miquelet, en què consistia exactament?
Eren les persones encarregades de fer o d’arreglar els collars o altres arreus que es posaven als cavalls, muls o altres animals per anar ben guarnits.
Però a més de guarnicioner, molts encara recordem al Juanito com aquell sabater que tan aviat t’arreglava unes sabates o et cosia una pilota de cuiro punxada. No és veritat ?
Sí, sí hi tant. Ell ho va tocar tot, perquè no va tenir més remei ja que no hi havia ningú més al poble que ho fes. El Miquelet ja ho feia i li ho va ensenyar.
En aquells temps tan difícils, des de molts punts de vista, però sobretot de veritables dificultats econòmiques i més encara per l’emigrant que acaba d’arribar, com va ser que vau ser tan valents de muntar un bar al poble amb la feinada que ja teníeu?
Perquè el Miquelet va dir-li al meu home de comprar-lo i jo entenia que era, encara que difícil i dura, una bona opció de futur. En aquells temps, no teníem ni cinc cèntims, estaven pelat com a rates. Llavors vaig agafar el Pepet i la Tereseta, i a canvi de tenir cura d’ells ens van donar la casa i un tros petit de terra. Així vam poder estalviar. Mentrestant, el Juanito es va dedicar a arreglar i fer sabates, i els basts dels animals. Jo també treballava al bar i anava a buscar llenya per aquests boscos per una estufa que teníem al bar i amb la qual es podien escalfar els vellets. A més, la llenya també em servia per cuinar. Portava uns feixos tan grans que quan arribava al pont del Mallafrè deixava el sac i li deia al Juanito que anés a pujar el sac i ell em deia:- Ja hi aniré jo. I jo li deia: - Tu deixa-ho per mi que has de guanyar un duro fent trastos d’estos. Treballavem igual que locos. Però gràcies a tots aquells esforços, els meus dos fills van poder cursar una carrera que els ha obert moltes portes al món laboral.
Cuinaves tu sola, o t’ajudava algú?
Sí, sí, el menjar el cuinava jo sola. Un dia el Ricardo Plana em va dir: - Carme cada vegada que em passes aquestes truites pel davant me les menjaria jo, o - Quina olor que fan! I una vegada el jaio Carletes em va dir: - Carme treballes molt, però seràs milionària. Jo vaig pensar, si m’he de fer milionària anant a buscar llenya estic salvada!
Quines altres anècdotes recordes?
Per exemple que venia gent de tot arreu, com ara de Suïssa. Alguns d’ells eren capellans i es quedaven a dormir i a menjar perquè també oferíem un servei de fonda. Els capellans suïssos dormien a dalt del nostre pis. Als vespres, després de sopar al bar, tocaven la guitarra i cantaven cançons amb altra gent del poble. Jo sortia a fora i deia: Vostè segui aquí, i vostè passi cap allà, etc. Venien uns i deien: - Queremos cenar. Y que volen? Salchichón, deien. Me’n recordo que un dia els hi vaig fer truites amb patata i ceba. Hi havia molta feina però s’ho passaven molt bé.
A alguns encara ens ve a la memòria aquelles antigues i boniques taules de marbre blanc que trèieu al carrer quan arribava la Festa Major d’octubre a Vilaplana.
Sí trèiem les taules al carrer, posaven sardanes, teníem un tocadiscs que ja havia comprat el Miquelet. Nosaltres guarníem el carrer amb cintes per la festa major i la gent feia el vermut fora. També recordo un any que vam posar el servei de bar a un envelat que es muntar per la Festa Major a les darreres de l’hort de la senyora Lola.
El Bar Fonda que portaveu tenia algun nom?
No li vam posar nom, però tothom li deia el Bar del Juanito.
Com ho sabia la gent que feies dinars, i que a més era una fonda?
Pel boca a boca, tant els soldats com els estrangers un ho deia a l’altre.
Va ser amb la implantació del campament dels Castillejos quan vau notar que aquí baix al poble hi havia més moviment econòmic?
No del tot ja que els soldats només podien baixar els diumenges. El període de més bonança econòmica va venir més tard.
També tenim entès que albergaves plegadors/es?
I tant que sí. Després em va agafar per tenir a casa tots els plegadors d’Andalusia, i els tenia a dalt amb lliteres. I molta gent em va donar llits, el Pep Fum per exemple. Vaig agafar i li vaig dir al Juanito que comprés borra per fer els bardons, que en comprés més i jo faria els matalassos i jo mateixa els vaig fer. Vaig anar a ca la Maria Francisca a comprar retalls de roba de tota manera, i cap a la golfa a fer matalassos.
En quin època vau tenir més gent a dispesa?
Era l’època que anaven bé les avellanes i venien molts plegadors de fora. Eren els anys 70 i 80. N’hi havia que eren pobrets com jo i els amos no els volien gaire a casa, la qüestió és que venien cap a casa meva. I jo el que vaig fer va ser anar a parlar amb els amos i els hi vaig dir que jo agafaria els plegadors però que fossin els amos els que em paguessin el dissabte perquè n’hi havia uns que eren uns “vivales”. Igual al matí, marxaven, tu et pensaves que havien anat al tros, i ja no els veies més. El Juanito deia: Sort que estic jo al calaix i sé el que fem, perquè no m’ho creuria mai. Entre la feina i el xivarri de baix dels estrangers, dels plegadors, dels clients, de cultivar la mica de terra... no sé com donàvem l’abast . El Juanito deia: Com pot ser que fem tant? També he de dir que els nostres fills el Joan Anton i L’Amparin ens ajudaven a tirar endavant tota aquella feinada que se’ns presentava.
O sigui que abans de que arribes la moda del turisme rural avui tan en boga, vosaltres ja el vau posar en pràctica a la vostre manera. En total, quants anys vau tenir obert aquest establiment que tan bons serveis va donar al públic ?
Un total de 21 anys, just un any abans de morir-se el Juanito.. Ell era un sant, era molt bona persona, però no tenia caràcter per la gent, i jo li deia: Tu posa’t darrera el taulell. Ell de comptes en sabia molt, jo no. El meu era el tracte amb la gent i portar la cuina.
Què se’n ha fet de tot el mobiliari del bar?
Uns estrangers ens van comprar les taules i l’Antonio paleta, que va viure un anys a ca la Serafina, es va quedar el congelador i la barra.
No us heu plantejat tu o els teus fills llogar els baixos on vau regentar el bar?
No, ara, no. I això que fa poc un estranger m’ho volia llogar.
Després, de tants i tants anys de treballs, de lluita costant, de suors, d’alegries, de tristeses, en definitiva, de quasi be tota una vida dedicada al servei hostaler de Vilaplana, tu, Carme, guardes un bon record d’aquest poble on vas decidir un dia venir a viure i on vas créixer junt amb els teus?
Si, molt. Encara que hem treballat de valent i hem passat les mil i una per tirar endavant, tinc en general un bon record. La gent m’han ajudat venint al bar i alguns d’ells m’han donat suport afectiu quan més el necessitava . I del veïnat n’estic contenta de tots.
Dolors Joanpere i Pitxi
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
30/11/2024Passatemps, Portada
Fa poc vaig trobar un article en un diari que parlava de les 3 paraules més...
04/11/2024Recerca, Cuina, Portada
A la cuina es poden fer plats molt elaborats o plats més simples, però molt...
04/11/2024Què passa, Notícies, Portada
L'associació “La Vall SoStenible” es va formar la primavera del 2021....
04/11/2024Entitats, Escola, Portada
En els municipis amb baixa densitat de població, amb un nombre d'infants d'entre...
04/11/2024Entitats, Escola, Portada
Començar en una escola nova sempre és una aventura emocionant plena...
04/11/2024Entitats, Escola, Portada
Aquest curs hem començat en una escola que sembla nova. Han canviat moltes coses: la...
04/11/2024Entitats, Escola, Portada
Escrit elaborat a partir dels escrits dels 22 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de...
04/11/2024Entitats, Portada, Mussagats
Al número 82 de Lo Pedrís explicàvem que s’havia constituït...
04/11/2024Què passa, Notícies, Portada
PUJA
Puja la implantació del primer cicle d’educació infantil a...
04/11/2024Què passa, Activitats, Música, Teatre, Portada, Mussart Festival
Formar part d’un projecte de dansa comunitària és tot un repte, sobretot...
04/11/2024Què passa, Portada, Mussart Festival
Un bosc de pins, encara verds -desafiant la sequera dels darrers anys-, ens acull com l'any...
04/11/2024Què passa, Música, Portada
La meva recomanació musical del cap de setmana. Vaig conèixer el grup Balmes...
04/11/2024Què passa, Activitats, Portada
Vilaplana ha viscut un estiu molt especial gràcies al Bibliocarro, una iniciativa de la...
04/11/2024Què passa, Activitats, Música, Teatre, Portada
El dissabte 6 de juliol, Vilaplana va viure una nit màgica amb la celebració de...
04/11/2024Recerca, Tradicions, Portada
El 13 de juliol de 2024, jo, Xavier Martí Ramon, estava amb 90 forjadors al cul del...
04/11/2024Literatura, Lingüística, Portada
Hem triat, intencionalment, cabossa [k?’βos?] com a paraula d’aquest...
04/11/2024Què passa, Activitats, Portada
L’equip de redacció de Lo Pedrís ha decidit celebrar els 25 anys de la...
04/11/2024Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Aquest estiu, i per cinquè any consecutiu, Vilaplana ha acollit un Camp de Treball de...
04/11/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
El 26 d’abril de 2024, l’abat de Montserrat, Manel Gasch, anuncia: «La...
04/11/2024Què passa, Activitats, Esports, Portada
A mig d'agost hem fet les sessions d'Escacs a la Fresca als 4 pobles.
A Vilaplana,...
04/11/2024Què passa, Activitats, Portada
Mulla't per l'Esclerosi múltiple (21 de juliol de 2024)
Diumenge al...
04/11/2024Recerca, De cinema, Portada
L'estiu del 2020, Lo Pedrís vam iniciar la projecció de Curts, que vam batejar...
04/11/2024Entitats, Jubilats, Portada
Aquest estiu, ha estat el quart any que hem tornat a fer les sessions de moviment i estiraments...
04/11/2024Recerca, De cinema, Portada
Probablement siguin dèries personals, però el tren sempre m'ha semblat un...
04/11/2024Història, Masos, Portada
Arribem a les últimes entregues d'aquesta Secció de Lo Pedrís,...
04/11/2024Què passa, Esports, Portada
Aquesta excursió es pot començar des del nucli mateix de la Pobla de Segur o...
04/11/2024La nostra gent, Entrevistes, Portada
“Que vinguin els anys! Aquí em té la calma...” (Criticarem les noves...
04/11/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
Puntual a la cita, Lo Pedrís vol retrobar-se (un any més!) amb tots vosaltres per...
03/11/2024Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
100 números / 25 anys
El Poeta ens diu que quan surts per fer un viatge has de...
07/09/2024Passatemps
El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...