Vilaplanencs exteriors | Revista 2616/11/2006
Anna Gallisà Mestre, enòloga
Vilaplana és bressol de gent compromesa amb el seu poble. Gent sovint prou important, perquè ens facin partícips del seu bagatge. És el cas de la nostra convidada, que gairebé és innecessari presentar.
“A mi m’agrada molt la terra i el treball del tros. El pare, tant a l’Enric com a mi, va fer que ens l’estiméssim i jo tenia clar que volia estudiar una cosa que hi estigués relacionada.”
Ets nascuda a Reus, casa teva és a Reus i per tant, sobre el paper, ets una ‘Vilaplanenca Exterior’. Però, tan aviat ets a la teva ciutat com a la teva Vilaplana. Quin sentiment, de pertànyer aquí o allà, et domina?
La veritat que en aquesta definició no m’hi trobo molt a gust. La majoria dels Vilaplanencs són nascuts a Reus i pel fet de dormir cada nit al poble des de petits, encara que no hagin anat mai a l’escola del poble, que no hagin participat en cap entitat ni en la vida social, encara que es facin grans i no hi tornin més, encara que no s’hi sentin, són del poble. Aquells que hi estem empadronats, ens sentim de Vilaplana, hem participat en les entitats, pugem cada divendres sens falta i que quan ens pregunten d’on som, contestem: “de Vilaplana!”, a nosaltres ens consideren de fora. Jo sóc de Vilaplana, en tot cas a Reus hi dormo.
Crec que sóc una
Vilaplanenca exterior perquè exporto sovint el nom de Vilaplana i explico arreu de l’existència del meu poble.
Vas estudiar enologia i elaborar vins és la teva professió. Com va ser que et vas decantar per aquesta carrera?
A mi m’agrada molt la terra i el treball del tros. El pare, tant a l’Enric com a mi, va fer que ens l’estiméssim i jo tenia clar que volia estudiar una cosa que hi estigués relacionada. I la veritat és que després dels primers mesos de carrera i de la primera verema, vaig tenir molt clar que allò era el què volia fer.
Exactament, què fa un enòleg?
L’enòleg és la persona que fa vi. Abans aquesta definició era literal, estava al celler, li portaven el raïm i feia el vi. Ara, la formació que reben els enòlegs va molt més lluny, va des de la plantació de la vinya, el cultiu, el treball al celler, fins a la comercialització del vi.
Quant es llegeix la crítica del tast d’un bon vi, l’especialista explica, per exemple, que té color de robí, aroma de fruites vermelles i sabor d’espècies... Com s’aconsegueixen aquests matisos tan difícils?
Això és l’art de fer vi. Com un pintor que té tipus de colors i tipus de teles i fa tot un procés fins arribar a crear l’obra, nosaltres també.
Sabem que els ceps d’una mateixa varietat, en funció de com els fem treballar, de la terra on estan plantats i del clima del tros, ens donaran uns raïms que quan siguin vi, poden tenir característiques molt diferents. A més a més, una mateixa varietat, si la culls al punt, una mica més madura o sobre madurada, fa que les aromes de la pell, que en alguns casos ens poden recordar les maduixes, poden passar a tenir les aromes de les móres negres o fins i tot de les figues, per exemple. La maceració de les pells, el treball a les tines i la criança, tot dibuixa el nostre vi.
Ara treballes en un dels cellers punters del Priorat, a Mas Martinet, un dels responsables d’haver aconseguit portar aquesta nova cultura del vi a la comarca.
Sí, en Josep Lluís Pérez, el meu
jefe, és un dels quatre pioners del Priorat, és un enòleg reconegut mundialment per la seva feina. La veritat és que ho van tenir molt difícil; van començar anant a vendre amb la botella a la mà, porta a porta, quan ningú no creia en el Priorat. Els va costar tenir les ampolles desades als cellers 2 o 3 anys fins que van poder tirar endavant. Gràcies al seu esforç, bon treball i en creure en el que feien, van aixecar una comarca i van fer reviure els pobles.
Com especialista que ets en el tractament del vi, t’has preparat a fons treballant en diferents zones de Denominacions d’Origen, tant al celler com a les vinyes.
Sí, abans de treballar al Priorat, vaig fer-ho a la Conca de Barberà i a l’Alt Camp. Ara, com que la meva feina és elaborar projectes i vins per altres empreses, això m’ha portat a treballar a l’Empordà, Penedès, Priorat, València, la Manxa, Mallorca... Des d’aquest any també portem un projecte molt interessant a Egipte. Sí, encara que sembli mentida a Egipte hi ha ceps, molts ceps, i això em porta a visitar aquell país dos dies al mes.
A part d’això, per tal d’aprendre tècniques noves i ampliar coneixements, aprofitant que la verema a l’hemisferi sud és el febrer, he treballat a Argentina i Sud-Àfrica.
Què té el Priorat que atrau a inversors tan coneguts? Llach, Serrat, Depardieu... Tots hi tenen importants cellers.
El Priorat té un magnetisme estrany. El “
terroire”, és molt especial: la conjunció del terreny i el clima el fan un lloc únic al món. Després, tothom hi vol fer el millor vi; és real que el grau d’exigència i de treball són molt alts. Al Priorat, els nivells de referència són de molta qualitat i tots els crítics i consumidors estan a punt per, de seguida, tallar colls. Està molt bé que hi hagi inversors coneguts, donen feina i renom i, en definitiva, o bé ho fan molt bé o ni el nom els salvarà, exactament igual que als altres cellers.
No fa massa vas sortir als diaris amb motiu de la presentació a Barcelona, amb tota mena d’èxit, d’un nou vi en el qual hi vas treballar...
És el vi de l’Ajuntament de Barcelona, un projecte molt interessant que va dissenyar i crear Josep Lluís Pérez. A Barcelona, com a capital de la cultura i del món Mediterrani li faltava un vi que representés aquest Mediterrani, no d’aquí o d’allà, sinó com a conjunt. Vam plantar cinc varietats (de Grècia, d’Itàlia, de França i de casa) que es poguessin traslladar aquí pel clima, temperatura i terra. La veritat és que la idea d’un vi que representa la nostra cultura, és un compromís molt gran i un repte molt engrescador.
La teva feina t’absorbeix. Però hi va haver un moment de la teva vida que vas voler dedicar part del teu temps a treballar per Vilaplana, entrant a formar part del govern municipal. Quin record tens d’aquells dies?
Sé perquè m’hi vaig posar. Crec que quan una cosa no t’agrada o creus que pot ser diferent i hi pots aportar coses, no es val criticar: cal arromangar-te i treballar.
Tinc molt bon record de l’equip de govern, de la plaça de la Riba, del treball amb els infants... Però em queda un regust amargant i trist; vaig comprovar i patir una cosa que no havia previst ni imaginat que passés (segurament per il·lusa): indiferència al meu treball, tota mena d’entrebancs per portar a terme les activitats del meu càrrec, arribant a l’atac personal i a les mentides. Poques vegades l’oposició va trobar alguna cosa ben feta, tot i que passats quatre anys, d’allò que criticaven més i pel què més vam sortir al diari, encara no han canviat res.
Tornaràs algun dia a la política municipal?
De fet no ho he deixat mai, però estant a l’oposició i sense ser regidora, el meu treball és poc visible. Si allò que em preguntes és si tornaré a l’Ajuntament, continuo pensant que hi ha molta feina a fer i jo estic disposada a arromangar-me un altre cop.
Quins són els teus propers projectes?
Els immediats, són que torno a marxar a Sud-Àfrica per encàrrec d’una de les empreses que assessorem. Després d’això començaré a preparar els projectes per a la verema del 2007; el nostre cicle comença amb la poda dels ceps i la preparació de les finques i això arriba amb l’any nou.
I per acabar, una pregunta facileta: què trobes que és més apassionant, elaborar vins o fer de tieta novella?
Crec que hi ha temps per tot, m’apassiona la meva feina però, si hi ha la Rut a la vora, tot em cau dels dits i només puc estar per a ella.
L’Anna és una persona d’aspecte dolç i de voluntat ferma, que de vegades deixa traspuar els seus sentiments. Com ara que, després de contestar aquesta última pregunta, li somriuen els llavis i els ulls...
Raquel Virgili
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
07/09/2024Passatemps, Portada
El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...
07/09/2024Què passa, Notícies, Portada
PUJA
La bona educació del poble de Vilaplana.
BAIXA
L’absorció...
07/09/2024La nostra gent, Records, Portada
Publiquem el text de la Carme Sabater i les fotos que ens ha fet arribar sobre aquesta font...
07/09/2024Recerca, Natura, Portada
Torna l’estiu i toca evitar la calor. Anem, doncs, altra vegada cap al Pirineu.
Al...
07/09/2024Literatura, Lingüística, Portada
La paraula d’aquest número és lejia. Lejia és, clarament, una...
20/08/2024Història, Història local, Portada
“... [Mientras] usted se paseará con su señora por el Paseo de la...
19/08/2024Recerca, Cuina, Portada
Som-hi! A preparar coses fresques que ja ens ha arribat la calor.
A qui no li agraden els...
19/08/2024Què passa, Activitats, Portada
Per Sant Jordi, enguany vam llegir cançons que per la seva repercussió, podem...
19/08/2024Entitats, Ampa escola, Portada
La jornada va començar amb la parada de llibres i roses a la plaça de la Riba a...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
El passat 5 de maig, dintre dels actes de Sant Isidre, vam poder gaudir d’una xerrada en...
19/08/2024Què passa, Activitats, Notícies, Portada
El dijous 18 d’abril vam anar amb l’Eva i l’Anabel a veure els llocs on...
19/08/2024Entitats, Escola, Portada
Aquest curs els nens i nenes de la classe d’Educació Infantil vam haver de triar...
19/08/2024Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
Entre l’església i l’Ajuntament. La façana...
19/08/2024Història, Masos, Portada
ALTRES NOMS
També anomenat ca la Vila.
SITUACIÓ
Entre...
19/08/2024Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Portada
El passat 30 de maig, l'espai inferior de la Plaça de la Riba es va omplir...
19/08/2024Entitats, Jubilats, Portada
El dia 21 de març, una quarantena de jubilats de Vilaplana vàrem fer una...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
Sabíeu que la ment és més flexible del que imaginem? Desenes...
19/08/2024Què passa, Música, Portada
L'11 de gener de 1999 s'apagava per sempre la veu de Fabrizio De André en un...
19/08/2024Editorial, Butlletins, Portada
Viatjar i... què més?
Actualment, viatjar ha esdevingut tan fàcil que...
19/08/2024Què passa, Activitats, Portada
La quarta edició de la Fira de Sant Isidre va ser el dissabte, 11 de maig, en...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
A hores d'ara suposo que tots coneixeu a Mussagats, l'Associació que...
19/08/2024Recerca, Medicina, Portada
Per molt que intentem negar o evitar, més tard o d'hora inevitablement ens trobem...
19/08/2024Recerca, De cinema, Portada
Ja abans del final de la Segona Guerra Mundial, molts veien als aliats soviètics amb...
19/08/2024Entitats, Portada, Ajuntament
El fet de generar deixalles i el seu tractament després que el producte hagi estat...
19/08/2024La nostra gent, Entrevistes, Portada
Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de...
30/04/2024Passatemps
Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
05/04/2024Història, Masos
SITUACIÓ
Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
05/04/2024Història, Masos
SITUACIÓ
És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
05/04/2024Recerca, Cuina
Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
05/04/2024Recerca, Medicina
Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...