Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Cuina | Revista 55

Ja sé que vull ser quan sigui gran...

Fa molts anys que “flirtejo” amb la cuina i he arribat a estar-ne molt enamorat. És cert que he tingut altres “affaires”, alguns com l'arquitectura, prou importants, ja que em va tenir a les portes de la vicaria. Però sempre havia tingut clar que no...
Més...

Cuina | Revista 53

Noves sensacions

M’assabento de que a Barcelona s’acaba d’obrir un hotel amb look d’entre terminal d’aeroport i d’avió, una iniciativa inaudita i exitosa car, només la primera setmana, ha estat sol•licitada amb més de mil reserves i, a més, segons diuen, la gent hi fa cua. L’ambient és...
Més...

Cuina | Revista 53

El retorn de Leo

Després d'un temps apartat dels fogons, Leo hi ha tornat. A Vilallonga, al centre del Camp i a un cop de pedra de la sortida de l'autopista Tarragona-Valls, just davant la casa on nasqué el metge militar Pere Virgili, a la mateixa plaça al mig del poble, on hi ha...
Més...

Cuina | Revista 51

Petit d’Kastro

A algú li deurà sonar el restaurant d’Kastro a Tarragona, que va obrir farà, exactament, 22 anys el maig que ve. El que no recordo amb tanta precisió és en quin moment va tancar. Doncs bé, el Leo, propietari i cuiner del restaurant, s’ha llençat una altra vegada als fogons (el Leo...
Més...

Cuina | Revista 49

EN DIRECTE

M’agrada la música en viu i en directe, m’agrada molt més que la que surt d’un disc gravat en uns estudis de tecnologia ultra moderna, encara que la escolti amb un “portentós” aparell d’altíssima fidelitat. És veritat que té el risc de la imperfecció (la perfecció sempre...
Més...

Cuina | Revista 49

Cuina / Gastronomia

A hores d’ara és difícil parlar de cuina o més enllà, de gastronomia. La gastronomia és tot allò que envolta el menjar quant a rituals, maneres de fer, productes. És una sublimació de l’acte de menjar, portada al terreny únicament del plaer que, com sabem, és un dels vessants que...
Més...

Cuina | Revista 48

De cuina i sentiments per Vilaplana, amb afecte

Aviat farà tres mesos... o potser ja els ha fet, segons quan surti aquest Pedrís, que ja no treballo a Vilaplana. Ho vaig fer, ho he fet, des de l’Octubre de 2009 fins l’Abril de 2012, i puc dir que, en aquestos dos anys i mig, he remenat les cassoles de tots els restaurants que, ara per...
Més...

Cuina | Revista 47

Temps de calçotades ...

Tot i que molts restaurants són capaços d’oferir calçotades en ple estiu, el dia de Tots Sants o si convé per Sant Esteve, realment és ara, a finals d’hivern i començaments de primavera, l’època de l'extraordinari “ceballot”. Quan jo era petit, recordo que anàvem sempre...
Més...

Cuina | Revista 47

Menjar que no hauries de guardar a la nevera

Una de les grans obsessions del nostre temps és la de ficar tots els aliments a la nevera. Ens és igual que sigui necessari o no, o que alguns d'ells degenerin en termes de gust en sotmetre'ls al fred: per si de cas, els enviem tots a Sibèria com si fóssim Stalin en plena purga soviètica....
Més...

Cuina | Revista 47

Bunyols de Setmana Santa

Ingredients: • 6 ous • 1 copa de vi ranci • 1 copa d’anís • 400 g de sucre • 1 litre d’aigua bullida • 100 g de matafaluga • 1 pell de llimona ratllada • Pastilla de fer pa (el pastisser us donarà la quantitat necessària segons el volum de farina que compreu) • 3...
Més...

Cuina | Revista 46

Cuina: Nadal i Sant Esteve 2011

Ja tornem a ser a Nadal!, i ens preguntem: Què farem per dinar? Potser se’ns torna tot una mica enfarragós, ja que anem tots bastant tips de menjar de tot. Voldria explicar-vos que, en el moment que passem en totes les cases, potser ens cal una mica de memòria sobre la cuina tradicional...
Més...

Cuina | Revista 44

Absurda sofisticació

De tant en tant, no massa sovint gràcies a Déu, amb l’excusa d’un aniversari o cosa per l’estil, m’agafa un rampell i em dóna per gastar-me “una pasta” fent una menjada en un restaurant de suposat cert nivell. Per altre banda, és necessari per la meva feina, assabentar-me de com...
Més...

Cuina | Revista 44

La Coca amb cireres

A les comarques del sud del nostre país, existeix una tradició molt important de dolços, de vegades poc coneguda perquè ha transcendit poc el seu àmbit territorial. Entre aquestes joies gastronòmiques hi destaquen les coques, que van canviant segons el lloc i l’època de l’any....
Més...

Cuina | Revista 43

"Pambtomaca"

El primer cop que vaig quedar amb el Joan Maria de la Peirona, ens vam veure a un bar de Reus aprofitant l’hora de l’esmorzar per parlar de la possible futura feina. La segona entrevista va ser al mateix bar tres o quatre dies després, i, aquesta vegada, va venir també la Maria Mercè. Les...
Més...

Cuina | Revista 42

Reflexions sobre la metabolització dels aliments

Anys enrere, quan jo era més petit, recordo que les famílies discutien sobre la conveniència de donar els regals de Nadal per mà dels Reis Mags o bé del Papa Noel. Cadascú deia la seva…que si controlàvem els nens durant totes les festes amb el xantatge del carbó, que si podien fer...
Més...

Cuina | Revista 42

Els canelons de Sant Esteve

Tots sabem que un dels plats clàssics d’aquestes festes son els canelons de Sant Esteve. Sabem també que estan fets amb les sobralles del dinar del dia anterior, la no menys tradicional carn d’olla...
Més...

Cuina | Revista 41

Oli d’oliva: com si fóssim estrangers o dedicat als joves

Quan passes temps fora de casa o, millor dit, en altres països de costums culinaris diferents als habituals, és inevitable acabar enyorant certs productes o certs gustos. Aquest estiu he enyorat l’oli, el d’oliva, és clar, i n’he parlat amb persones, que en altres llocs del món, el...
Més...

Cuina | Revista 38

Cuines del món: Menú Marroquí

Recepta marroquina 1 pollastre 1 ceba grossa 3 dents d’all Safrà 12 culleradeta de pebre negre 12 culleradeta de gingebre 6 cullerades d’oli 2 o 3 gots d’aigua Sal, llimona Es farceix un pollastre sencer i net de vÍsceres amb la meitat de la ceba i els alls tallats ben...
Més...

Cuina | Revista 37

Cuines del Món: Un menú romanès

Lo Pedrís , en el seu constant afany d’arribar a totes les cases del poble i a tota la gent que les habita, ja siguin autòctons, nouvinguts, estrangers, itinerants.... ha cregut interessant, per apropar més la realitat multicultural d’avui en dia al nostre poble, encetar una nova...
Més...

Cuina | Revista 37

Més enllà de menjar i cuinar

Si furguem allò que es cou a la cuina més enllà del rostit immediat o la cassola, n’entreveurem dues accions principals de les quals una -menjar- té l’origen abans que l’altra -cuinar- i, per tant, no en depèn en la seva totalitat. Analitzem aquests dos termes no tant des de la seva...
Més...

Cuina | Revista 36

Més enllà de la cassola

Durant els vint-i-cinc anys d’experiència en l’àmbit de la docència culinària, he viscut i he après dels meus alumnes, les seves inquietuds, els canvis en l’alimentació i, també, la continuïtat en l’alimentació tradicional. Actualment, ens preocupen tant a ells/elles com a mi,...
Més...

Cuina | Revista 34

Cuina per les festes de Nadal

Per Nadal: Consomé de llagostins amb quenelles Caldo : 400 g de llagostins, 1 kg de galeres, 3 porros, 2 cebes, 1 tomaqueta, 50 cc de conyac, 1 culleradeta de pebre vermell dolç, 2-3 l. d’aigua, sal, oli, pebre blanc. Quenelles : les cues dels llagostins, dues cullerades de conyac,...
Més...

Cuina | Revista 33

Per la Festa Major, canelons de bacallà i musclos amb crema de marisc i beixamel de fonoll

Ingredients per a quatre persones: 150 gr. de bacallà, 50 gr. de musclos, 1 patata i 1 rajet de llet Per la crema de marisc: 1 porro, 150 gr. de closca de gambes, pebre vermell dolç, brandi, fumet i farina Per la beixamel de fonoll (per 1 litre de fumet): 80 gr. de mantega i 100...
Més...

Cuina | Revista 32

Bacallà amb puré de cigrons, tomàquet “concassé” i espinacs

Ingredients: 600 gr. de bacallà 4 escalunyes “cebes petites de color lila” 1/2 litre d’oli 350 gr. de tomàquet 150 gr. de cigrons cuits 6 alls 1 fulla de llorer 150 gr. d’espinacs 1 cibolet Brou de verduretes Elaboració: Dessalar el bacallà durant...
Més...

Cuina | Revista 30

Farcit de Vedella

Ingredients per a 6 persones: Una peça sencera del tall que es pela de la vedella Pernil salat o “bacon”, al gust ½ quilo de trinxat Un tall de llonganissa de la mida del tall 2 o 3 ous durs Un...
Més...


76 al 100 de 128
123456
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina, Portada

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina, Portada

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...
Recerca, Natura, Portada

La meva experiència amb la vespa asiàtica

Vaig començar a veure vespes asiàtiques (velutina) l'estiu de l'any 2020,...
La nostra gent, Història, Records, Història, Portada

Dones rurals. Dones del Camp de Tarragona

El dia 15 d'octubre de 2023, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí,...
Què passa, Notícies, Portada

Celebració del 8M del 2024, a Vilaplana

Divendres, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A la plaça de la Vila,...
Què passa, Notícies, Portada

Vilaplana assoleix aquest primer trimestre de 2024 el consum més baix d€aigua dels últims 15 mesos

La mitjana diària d’aigua servida des de l’ETAP s’ha situat aquest...
Què passa, Notícies, Portada

La Marató de 2023

17/12/2023: Bingo: 2.384,88 € 24/12/2023: Per Nadal, recitem, cantem:...
Què passa, Activitats, Portada

Mercat de Nadal 2023

El Mercadet o paradetes de Nadal, era habitual a Vilaplana. Enguany s'ha tornat a impulsar,...
Què passa, Música, Portada

Música per a gent exquisida

Anem de viatge a qualsevol lloc amb Iggy Pop i David Bowie Us expliquem alguns detalls...
Opinió, Articles, Portada

Manifest de l€Associació "La Vall Sostenible" en suport a la pagesia i ramaderia.

L'Associació La Vall Sostenible, volem manifestar el nostre ferm suport a la...
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Homenatge a SALVADOR SABATER

Salvador Sabater: L’últim comunista Qui va ser el Salvador? Per a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Foto 1: La família Mariné-Mariné i l'Anna Miyagi a Miyajimacho, al...
Història, Història local, Portada

Palmira Jaquetti, la força de l'esperit

Qui més qui menys, sap que la vida és una cursa d'obstacles. Podem...
Història, Portada, Fem memòria

Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis

QUAN? Recuperació d’un passat oblidat El present treball és el...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: sacatapos

La paraula d’aquest número és sacatapos. Segons la classificació que...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 95

PUJA La proposta de l’Ajuntament “Busquem fotos antigues” Ens...
Recerca, De cinema, Portada

Guardons de cinema

Comencem per la gala dels Gaudí, la primera de l’any i una mica soporífica....
Recerca, Natura, Portada

El Racó d'en Marc i la Foradada de l'Airosa

Tornem al Massís del Port per fer una clàssica, que si volem podem transformar en...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 94, va sortir el pany de la porta del número 4 del carrer...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a: Marta Rodon, en versió viatgera

La visito a casa seva. Ha encès el foc i ens acompanya el Cian, relaxat a la catifa. Li...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 95 (març 2024)

Pagesia... trajecte final? Hem sentit moltes vegades, algú, afirmar que......
Història, Masos

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...