Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Cuina | Revista 46

Cuina: Nadal i Sant Esteve 2011

Ja tornem a ser a Nadal!, i ens preguntem: Què farem per dinar? Potser se’ns torna tot una mica enfarragós, ja que anem tots bastant tips de menjar de tot. Voldria explicar-vos que, en el moment que passem en totes les cases, potser ens cal una mica de memòria sobre la cuina tradicional...
Més...

Cuina | Revista 44

Absurda sofisticació

De tant en tant, no massa sovint gràcies a Déu, amb l’excusa d’un aniversari o cosa per l’estil, m’agafa un rampell i em dóna per gastar-me “una pasta” fent una menjada en un restaurant de suposat cert nivell. Per altre banda, és necessari per la meva feina, assabentar-me de com...
Més...

Cuina | Revista 44

La Coca amb cireres

A les comarques del sud del nostre país, existeix una tradició molt important de dolços, de vegades poc coneguda perquè ha transcendit poc el seu àmbit territorial. Entre aquestes joies gastronòmiques hi destaquen les coques, que van canviant segons el lloc i l’època de l’any....
Més...

Cuina | Revista 43

"Pambtomaca"

El primer cop que vaig quedar amb el Joan Maria de la Peirona, ens vam veure a un bar de Reus aprofitant l’hora de l’esmorzar per parlar de la possible futura feina. La segona entrevista va ser al mateix bar tres o quatre dies després, i, aquesta vegada, va venir també la Maria Mercè. Les...
Més...

Cuina | Revista 42

Reflexions sobre la metabolització dels aliments

Anys enrere, quan jo era més petit, recordo que les famílies discutien sobre la conveniència de donar els regals de Nadal per mà dels Reis Mags o bé del Papa Noel. Cadascú deia la seva…que si controlàvem els nens durant totes les festes amb el xantatge del carbó, que si podien fer...
Més...

Cuina | Revista 42

Els canelons de Sant Esteve

Tots sabem que un dels plats clàssics d’aquestes festes son els canelons de Sant Esteve. Sabem també que estan fets amb les sobralles del dinar del dia anterior, la no menys tradicional carn d’olla...
Més...

Cuina | Revista 41

Oli d’oliva: com si fóssim estrangers o dedicat als joves

Quan passes temps fora de casa o, millor dit, en altres països de costums culinaris diferents als habituals, és inevitable acabar enyorant certs productes o certs gustos. Aquest estiu he enyorat l’oli, el d’oliva, és clar, i n’he parlat amb persones, que en altres llocs del món, el...
Més...

Cuina | Revista 38

Cuines del món: Menú Marroquí

Recepta marroquina 1 pollastre 1 ceba grossa 3 dents d’all Safrà 12 culleradeta de pebre negre 12 culleradeta de gingebre 6 cullerades d’oli 2 o 3 gots d’aigua Sal, llimona Es farceix un pollastre sencer i net de vÍsceres amb la meitat de la ceba i els alls tallats ben...
Més...

Cuina | Revista 37

Cuines del Món: Un menú romanès

Lo Pedrís , en el seu constant afany d’arribar a totes les cases del poble i a tota la gent que les habita, ja siguin autòctons, nouvinguts, estrangers, itinerants.... ha cregut interessant, per apropar més la realitat multicultural d’avui en dia al nostre poble, encetar una nova...
Més...

Cuina | Revista 37

Més enllà de menjar i cuinar

Si furguem allò que es cou a la cuina més enllà del rostit immediat o la cassola, n’entreveurem dues accions principals de les quals una -menjar- té l’origen abans que l’altra -cuinar- i, per tant, no en depèn en la seva totalitat. Analitzem aquests dos termes no tant des de la seva...
Més...

Cuina | Revista 36

Més enllà de la cassola

Durant els vint-i-cinc anys d’experiència en l’àmbit de la docència culinària, he viscut i he après dels meus alumnes, les seves inquietuds, els canvis en l’alimentació i, també, la continuïtat en l’alimentació tradicional. Actualment, ens preocupen tant a ells/elles com a mi,...
Més...

Cuina | Revista 34

Cuina per les festes de Nadal

Per Nadal: Consomé de llagostins amb quenelles Caldo : 400 g de llagostins, 1 kg de galeres, 3 porros, 2 cebes, 1 tomaqueta, 50 cc de conyac, 1 culleradeta de pebre vermell dolç, 2-3 l. d’aigua, sal, oli, pebre blanc. Quenelles : les cues dels llagostins, dues cullerades de conyac,...
Més...

Cuina | Revista 33

Per la Festa Major, canelons de bacallà i musclos amb crema de marisc i beixamel de fonoll

Ingredients per a quatre persones: 150 gr. de bacallà, 50 gr. de musclos, 1 patata i 1 rajet de llet Per la crema de marisc: 1 porro, 150 gr. de closca de gambes, pebre vermell dolç, brandi, fumet i farina Per la beixamel de fonoll (per 1 litre de fumet): 80 gr. de mantega i 100...
Més...

Cuina | Revista 32

Bacallà amb puré de cigrons, tomàquet “concassé” i espinacs

Ingredients: 600 gr. de bacallà 4 escalunyes “cebes petites de color lila” 1/2 litre d’oli 350 gr. de tomàquet 150 gr. de cigrons cuits 6 alls 1 fulla de llorer 150 gr. d’espinacs 1 cibolet Brou de verduretes Elaboració: Dessalar el bacallà durant...
Més...

Cuina | Revista 30

Farcit de Vedella

Ingredients per a 6 persones: Una peça sencera del tall que es pela de la vedella Pernil salat o “bacon”, al gust ½ quilo de trinxat Un tall de llonganissa de la mida del tall 2 o 3 ous durs Un...
Més...

Cuina | Revista 29

Rap al forn amb bolets

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES 1kg. de cua de rap tallada en quatre rodanxes, 1/2 kg. de patates, 400 gírgoles de bruc, 150 gr. de tomàquets madurs, 4 grans d'all. un gotet de vi blanc, oli , sal. PREPARACIÓ Col·loqueu en una plàtera per anar al forn dos alls picadets...
Més...

Cuina | Revista 28

Plats d'estiu: Préssec amb salsa de menta

INGREDIENTS (per a quatre persones) 8 préssecs 250 gr. de sucre ½ litre d’aigua Un manat de menta fresca El suc de mitja llimona RECEPTA Es prepara una infusió amb l’aigua i la menta. Es retira la menta de l’aigua i amb aquesta aigua i el sucre es prepara un almívar...
Més...

Cuina | Revista 28

Pastís de patata amb sobrassada

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES: - 1 kg de patates - 250g de sobrassada - 1 got de crema de llet - 20 g de formatge emmental - 20 g de mantega - 4 ous - 50 g de formatge de Maó sec - sal - pebre PREPARACIÓ Pinteu amb mantega l'interior del motlle. Feu-hi una capa al fons...
Més...

Cuina | Revista 28

Plats d'estiu: Patates amb tomàquets escalivats i arengada

INGREDIENTS (per a quatre persones) 5 patates mitjanes 5 tomàquets mitjans 5 dents d’all 2 arengades Julivert 3 cullerades soperes d’oli RECEPTA Es bullen les patates senceres i amb pell, uns 30 minuts. Es treuen del foc i es deixen refredar. Es pelen i es tallen a...
Més...

Cuina | Revista 27

Canelons de llagostins i salmó

INGREDIENTS PER A 6 PERSONES - Un quilo i quart de salmó - 300 gr. de llagostins o bé si preferiu gambes - 2 cebes mitjanes - 6 alls - 3 fulles de llorer - Un gotet d'oli i una mica de sal - Un litre de llet i dues cullerades de farina per fer la beixamel - 150 gr. de formatge...
Més...

Cuina | Revista 26

Dinar de Nadal

Per a 8 persones L'aperitiu DELÍCIA DE POMA I BOTIFARRA Un paquet de pa de motlle sense vores, 2 botifarres culanes negres, 4 o 5 pomes golden. Es talla el pa a rodonetes de la mida de la botifarra que també es talla a talls prims; de la poma se’n fan llesques d’un mig cm....
Més...

Cuina | Revista 22

A l’inici foren els canelons i el pollastre

Em poso a escriure per a Lo Pedrís que surt per Nadal. Insistentment em vénen al cap els canelons i el pollastre. Aquesta insistència només la puc relacionar amb una cosa que em va explicar fa molt poc la meva mare: la primera vegada que va anar a dinar a casa de la que seria la seva sogra,...
Més...

Cuina | Revista 5

La nostra cuina

SOPA DE BOLETS I CASTANYES Prepareu un sofregit de ceba i tomaca. Afegiu-hi els bolets (si són frescos, cal pensar que minven molt). També s'hi pot posar all i una fulla de llorer. Quan ja han minvat, afegiu-hi brou de verdures (abundant) i castanyes pelades. En lloc de castanyes s'hi pot...
Més...

Cuina | Revista 20

Conill amb salsa de cargols

INGREDIENTS 1 Conill d’un kg. 1 Ceba 4 o 5 Alls 2 Fulles de llorer 2 Tomàquets 1 Got de vi Sal i pebre al gust PER LA PICADA Ametlles Avellanes 3 o 4 carquinyolis 1 Bitxo Farina torrada La ceba, els alls i el tomàquet de rostir el conill 1 Cullerada de sucre...
Més...

Cuina | Revista 20

Dues receptes tailandeses

Avui la Yoi ens ha explicat com fer plats tailandesos. Mentre anàvem desgranant les receptes, la boca se li feia aigua. L’olor i el gust del menjar són, potser, una de les coses que més recordem de quan érem petits, dels nostres llocs d’origen. Explicar com cal cuinar-los és una manera...
Més...


76 al 100 de 118
12345
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Celebracions d'aniversaris

Aquest estiu, tres Collites o Quintes han celebrat l'aniversari. Les nascudes i els...
La nostra gent, Portada

Lo Pedrís pel Món

L'Abel, la Marina, l'Elna i el Pol, al Castell de Neuschwanstein, a Baviera (Alemanya)...
Recerca, Natura, Portada

Els moixons del terme: ABELLEROLA

Abellerola / Abellerol (Merops apiaster) Autor foto: Josep M. Toset
Què passa, Notícies, Portada

EL PULS'METRE

Puja 1- El Grup de Joves, que junts i cohesionats, han organitzat esdeveniments populars...
La nostra gent, Records, Portada

Llegint Lo Pedrís

Al cap de poc d'haver passat a repartir la revista número 88 de Lo Pedrís, al...
Què passa, Activitats, Portada

Sopar popular de final d'estiu

El Grup de Jóvens hem tornat a organitzar el Sopar popular de final d'estiu, a la...
Què passa, Activitats, Portada

MUSSART, 6 d'agost de 2022

En el marc d'un espai únic, a la Mussara, envoltats de natura i d'història...
La nostra gent, Homenatges, Portada

Vilaplanenca de l€any 2022. Matilde.

Enguany no hi ha hagut debat! Ni l’any passat, ni l’anterior! Com ja sabeu,...
Què passa, Recerca, Notícies, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 88, va sortir el pany de la porta del número 31 del Carrer...
Què passa, Activitats, Portada

El Camp de Treball del 2022

Aquest estiu, del 24 de juliol al 7 d'agost, hem tingut el 3r Camp de Treball de joves, que...
Recerca, Natura, Portada

Les Encantades o Montserratines

El Solsonès és una comarca que tendim a oblidar quan parlem d'excursionisme i,...
Recerca, Cuina, Portada

Caragols dolços i coents

Aquesta vegada, és un avi, el Salvador Simó, que comparteix amb Lo Padrís un...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 89 (octubre 2022)

Quo Vadis , Vilaplana? Quin projecte de futur planifiques pels teus convilatans? Vilaplana,...
Història, Història local, Masos, Portada

Ca l'Esteve

ALTRES NOMS: SITUACIÓ Formava part conjuntament amb Cal Gravat, Ca la Puça i...
Història, Història local, Masos, Portada

Cal Cassoles

ALTRES NOMS: Anteriorment, la casa s’havia conegut com: Cal Josepet, Cal Mion i Cal...
Què passa, Notícies, Portada

La Vall SoStenible: Comunitat Energètica Local (CEL)

La major part de l'energia que es consumeix a Europa prové de les energies...
Què passa, Notícies, Música, Portada

El 2 de juliol de 2022, a l'Hort del Savall

Concert de la Marina Rossell, a la tarda (reprogramat) Projecció d'Alcarràs,...
Recerca, De cinema, Portada

La Guerra Freda VI - La fi

El destí, sempre capriciós, ha volgut que aquesta sèrie que ha relacionat...
Què passa, Activitats, Música, Teatre, Portada

Les formigues continuen el seu camí estiuenc

Nova edició del cicle Camí de formiga Camí de formiga va néixer...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem al Pep Mateu, ciclista

El Pep somriu, tranquil. Enguany ha estat un bon any per a ell. Aquest juliol va participar en el...
La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Activitats, Música, Portada

Vilaplana Ressona-4

Lo Pedrís sempre ha mirat per treballar fort per la cultura. D’alguna manera o altra...
Què passa, Activitats, Portada

Cinema a la Fresca

La proposta que es vol fer del Cinema a la Fresca és molt senzilla: trobar una excusa per...
Literatura, Narrativa, Portada

El noi de la targeta

El noi de la targeta porta pantalons curts, d’aquests esportius de cotó, foscos,...
Història, Història local, Portada

Campanar, Campanes, Campaner, Campanada, Campanilles...

Etimològicament, campana ve del llatí campaña, gentilici de Campània,...
Recerca, Cuina, Portada

Un menú de Festa Major, diferent

No agrada cuinar a tothom, però tots sabem que sense menjar no podem pas viure; per tant...
Què passa, Activitats, Portada

Cinefòrum a la fresca

Tercer estiu de projeccions pel debat al Casal. L’11 d’agost vam inaugurar amb...
Què passa, Notícies, Portada

Juliol solidari, a Vilaplana

Mulla't per l'Esclerosi múltiple (17 de juliol de 2022) Diumenge al...
Literatura, Assaig, Portada

Una veta d'esperança

Ell no va ser a temps de marxar. Com molts altres de la seva mena, viu clavat a terra. Plantats...
Què passa, Activitats, Notícies, Jubilats, Portada

El Sopar de l'Associació de Jubilats de Vilaplana

El passat dia 20 d'agost, l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana va...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

La segona paraula d’aquesta secció, encampar, aparentment, contradiu la...