Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Recerca - Cuina | Revista 85

Coses de cuina fàcil i entretinguda: pizza i paatís de formatge

Tot aprofitant que “Lo Pedrís” surt per la Festa Major d’octubre, avui us porto dues receptes que fan Festa, la pizza i el pastís de formatge, i ja tenim un àpat complet. Ben cert que n'hi ha moltes, moltíssimes de receptes i variants. Jo us...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 84

Receptes fàcils, per menjars d'estiu

Avui en dia, gairebé podem menjar de tot, independentment de l’època de l’any, en la que estem, entre importacions, modificacions genètiques, vivers que recreen climatologies d’altres estacions..., no hi ha gaires productes, que trobem a faltar....
Més...

Recerca - Cuina | Revista 84

Brownie

Aquesta recepta ens la fa arribar la Isabel Mas Gil, col·laboradora assídua de Lo Pedrís, des de fa tres anys. La cuina és una de les seves aficions. A la Residència d'Avis "El Vilar", de La Selva del Camp, va ser companya de la Maria Castellana, i...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 84

Crema catalana

Aquesta recepta de la M. Remei de Cal Ritu, la fa cada any per Sant Josep. És una tradició familiar, segurament com a moltes cases. La Mei ha tingut la gentilesa de compartir la recepta de la Crema catalana de sa mare amb tots els lectors de Lo Pedrís. Ingredients:...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 83

Mus de Xocolata

Aquesta recepta la comparteix amb naltros, la Isabel Mas Gil, una àvia de Vinyols, que actualment viu a la Selva del Camp, a la Residència “El Vilar”. Ingredients: - 225 g de xocolata a la pedra - 2 cullerades d’aigua - 4 ous - ¼ litre nata...
Més...

Recerca - Tradicions - Cuina | Revista 83

Faves a la catalana

Ingredients: (per a 6 persones) - 1,5 kg de faves desgranades. - 1 manat alls tendres. - 3 cebes tendres, grossetes. - 1 botifarró negre. - 250 g de llangonissa primeta. - 150 g de cansalada viada. - un brotet petit d'herba de Santa Maria. - una rameta de julivert....
Més...

Recerca - Cuina | Revista 83

El món de la sobrassada, Xesc Reina i Can Company

El món virtual, Internet, les xarxes socials i tot plegat, ha fet que descobrim coses que potser en un altre context i moment no haguéssim descobert mai. El món de la sobrassada per a mi era un món desconegut, com a molt, per menjar-ne algun cop, com embotit, i poc,...
Més...

Recerca - Tradicions - Cuina | Revista 82

FRICANDÓ DE VEDELLA

Ingredients: (per a sis persones) 12 talls prims de vedella de la garreta (podem demanar que sigui per fer fricandó) Rovellons (o els bolets que tinguem) Farina 2 fulles de llorer, un manadet de farigola i orenga Vi ranci (o conyac) Pebre negre, nou moscada, oli...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 82

FEM ARRÒS!: ARRÒS AMB BACALLÀ I ESPÀRRECS

Al número 81 del Pedrís us vaig parlar de l'arròs que es fa al Delta de l'Ebre. Ara us porto una recepta molt senzilla, però gustosa, d'arròs amb bacallà. Ingredients: (per a 3 persones) 300 g de bacallà esqueixat...
Més...

Recerca - Tradicions - Cuina | Revista 81

Receptes de les àvies de Vilaplana: Croquetes de Rostit

Un matí, conversant amb la Maria Júlia, explicava convençuda, que a ella els menjars moderns no li fan el pes i que prefereix seguir preparant les receptes tradicionals. Ho fa de manera planificada, de manera que no hagi de cuinar cada dia. Entre d’altres, em va...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 81

AVUI PARLAREM D’ARRÒS

Segons la Viquipèdia, l'arròs és una planta herbàcia i semi aquàtica del gènere Oryza, de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat, inclòs a la dieta del 70% de la població...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 80

CUINA DE CONFINAMENT, CUINA DE SUPERVIVÈNCIA, CUINA DE MERCAT, AL CAPDAVALL CUINA PER MENJAR

Han estat un mesos, des del 15 de març aproximadament, que les nostres vides han assumit diferents reptes que hem anat solventant com bonament hem pogut arran aquesta pandèmia provocada pel Covid 19. Nosaltres, els vilaplanencs, hem tingut una gran sort i molts avantatges i...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 80

CUINA UN PLAT MARROQUÍ: BSTILA

INGREDIENTS Tres cebes grosses, dos pebrots verds, 2 calamars mitjans, 2 filets de peix sense espina ni pell, 100 gr. de gambes pelades, 10 fulls de pasta fil·lo, mig paquet de fideus de soja (Vermicelle de LongKou), oli, mantega i sal. Espècies: cúrcuma, comí,...
Més...

Opinió - Articles - Recerca - Cuina | Revista 80

Cap a un sistema alimentari universal

D’on venim Durant la dècada dels 60 als 70 es va començar amb l’agricultura i la ramaderia extensives, com a mínim als PPCC. La producció va augmentar i ja podíem menjar pollastre cada dia en lloc de només per festes. No vam trigar a...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 79

Pataco: una recepta molt antiga

INGREDIENTS   Tonyina, patata, ceba, carbassó, oli   PREPARACIÓ   Es posa la tonyina en remull i quan estigui dessalada es talla a trossos petits. Es pelen les patates i es trenquen a bocins. Es talla la ceba a trossos petits i el...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 79

Cuina de temporada o temporada de cuina (amb molt d'unami)

Estàvem acostumats a fer cuina de temporada; és a dir, cada estació de l’any té les seves fruites i verdures... però el temps evoluciona i, com tot, les plantacions evolucionen, els transports milloren... i arribem a un punt en què hi ha de tot...
Més...

Recerca - Entitats - Cuina - Escola | Revista 79

Saps què són els pancakes?

La tortita, pancake és un pa pla rodó. La massa conté usualment llet, mantega, ous, farina, llevat, sucre i sal. Hi ha moltes variants en diferents cultures i països; per exemple, als Estats Units se serveixen amb xarop d'auró i mantega. Se solen...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 78

TEMPS DE CAÇA, TEMPS DE CUINA, TEMPS DE TAULA

Estem en plena campanya de caça i, tot i que cada cop queden menys caçadors, partidaris i detractors de la mateixa... la caça a les nostres contrades hi ha estat sempre present. Jo recordo que, fa 50 anys, esperàvem el pare que arribés per veure...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 77

Estofat de porc senglar

INGREDIENTS Porc senglar, ceba, tomàquet, tomacons, pebrots de romesco, alls, pa fregit, julivert, llorer, avellanes, sal, oli i vi negre.   PER FER LA PICADA S’escaliven els alls i els tomacons i es pelen. Escaldem el pebrot de romesco i trèiem la polpa. Es...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 77

LA CUINA ESTÀ DE MODA I EL SOFREGIT N’ÉS EL REI

Està clar que per viure necessitem menjar; n'hi ha qui ho fa senzillament per subsistència, n'hi ha qui en fa un plaer i en gaudeix, i n'hi ha qui ho eleva a la màxima potència per fer-ne un Art i gaudir-ne! Això ha derivat en grans...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 76

Mussarafood: La cuina de casa

En lloc de parlar de grans plats, avui us parlaré de vi. I no perquè en sigui una entesa, ans el contrari: jo soc de les que diu "aquest vi m’agrada, aquest no m’agrada..." i poca cosa més... perquè quant més en vols saber, ben cert que...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 75

Receptes de Cuina amb Isabel Mas

Rodó de corder farcit   Ingredients:           - una cuixa de corder.           - ceba           - oli...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 74

Mussarafood. La cuina de casa

Posar-se davant dels fogons és cosa fàcil. Ara, que en surtin coses bones, ja no ho és tant. Si comencem per coses senzilles, sempre és més probable que surtin bé. Si a més a més hi posem una mica de ganes, encara sortirà molt...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 74

Cuina amb Isabel Mas. Menú de Nadal

D’ENTRANT: LLAMÀNTOL INGREDIENTS: Llamàntol SALSA INGREDIENTS Ceba, mantega, cava, crema de llet, julivert, remolatxa vermella. PROCEDIMENT Agafem una olla gran que hi càpiga molta aigua i posem sal abundant. Quan bulli l’aigua i tirem el...
Més...

Recerca - Cuina | Revista 73

Cuina amb Isabel Mas: galtes de porc

INGREDIENTS PER QUATRE PERSONES 8 galtes de porc 2 cebes un grapat d’avellanes torrades 1 pebrot de romesco 3 dents d’all escalivades 1 tomàquet escalivat 2 llesques petites de pa fregit dos pastilles d’estarlux de carn oli, sal i pebre...
Més...


26 al 50 de 132
123456
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 99: LES PARAULES MÉS NOVES

Cada any l’Institut d’Estudis Catalans incorpora una sèrie de...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 99

PUJA La recentment estrenada Sala de Vetlles, amb el nou entorn exterior i la resta...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

La Brigit, el Jaume, el Bruno i la Clara han viatjat a Londres, amb Lo Pedrís...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes de Setmana Santa

Clotxa amb arengades I ngredients (per a dues persones): – 2 arengades...
Què passa, Entitats, Activitats, Portada, Ajuntament

Mural dedicat al Dia de la Dona

Finalment, hem acabat el mural de l'entrada del poble dedicat al Dia de la Dona, del 8 de...
Entitats, Ampa escola, Portada

Vint anys de las reobertura de l'Escola

Hola a tothom. Aquest any publicarem articles sobre el paper de l’AFA i la seva...
Recerca, Tradicions, Portada

Curiositats: fer la figa, fer la V amb els dits, alvat per la campana i salvat pels pèls

Avui explicarem l’origen de “fer la figa” (fer la peineta, en...
Entitats, Jubilats, Portada

Sortida Cultural de primavera i Caragolada

El dia 20 de març, vint-i-set jubilats de Vilaplana vam poder participar en la Sortida...
Entitats, Portada, Ajuntament

Inauguració de l€Espai Oleguer Huguet: Un homenatge a la poesia i a la terra

El passat diumenge 19 de gener es va inaugurar l’Espai Oleguer Huguet, un indret...
Entitats, Portada, Ajuntament

Actuacions de l'Ajuntament

Iniciat el procés de contractació de les obres de restauració de les...
Què passa, Activitats, Portada

PARELLES LINGÜÍSTIQUES

Des de la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilaplana s'ha impulsat la...
Entitats, Jubilats, Portada

Activitats per a la Gent Gran

TALLERS DE LA CREU ROJA A la tardor, ens vam interessar pels Tallers de la Creu Roja i ens...
Què passa, Recerca, Entitats, De cinema, Portada, Ajuntament

Sis dones de cine

1. Elena Jordi Va néixer a Cercs (Berguedà), l'any 1882 i va morir a...
Què passa, Activitats, Portada

Celebració del 8M del 2025, a Vilaplana

Dissabte, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Amb la façana de...
Opinió, Entitats, Articles, Jubilats, Portada

La fi dels mites en la vellesa i la gent gran

La majoria de les persones tendeix a tancar el concepte de vellesa pel que fa al nombre...
Literatura, Contes, Portada

ES MEU COMPANY PARKINSON Presentació d€un conte per a infants

El passat dia 20 de març es va presentar a Reus el conte «Es meu company...
Literatura, Narrativa, Portada

Presentació del llibre €Quan ningú no ens recordi€

Què té un llibre que pot arribar a atraure’ns tant? Si acudim a la...
La nostra gent, Records, Portada

IN MEMORIAM A JAUME MARINÉ I FERRÉ

SI ET DIUEN QUE M’HE MORT Si et diuen que m’he mort, no te’ls...
Opinió, Articles, Portada

QUIN ÉS EL POBLE QUE VOLEM?

Amb el pas dels anys, Vilaplana ha anat canviant. És inevitable que el temps modeli el...
Què passa, Notícies, Portada

MISSATGE DELS REIS MAGS

Perdoneu, no he portat las gafas de cerca. Llegirà el meu company Baltasar....
Què passa, Notícies, Portada

Per Nadal recitem i cantem

Per cinquè any consecutiu, abans de la Missa del Gall, a la plaça de la Vila,...
Què passa, Activitats, Portada, Ajuntament

Mercat de Nadal 2024

El Mercat de Nadal, enguany, s'ha fet el dia 15 de desembre. Hi han participat...
Què passa, Recerca, Activitats, Natura, Portada

Visita comentada a dos espais recuperats vora el Riu de les Tosques

Després d’una temporadeta de silenci, vam tornar a sortir del cau per presentar,...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: Empalagós

Quan sortirà aquest número ja hauran passat dies des del 8 de març, dia...
Què passa, Recerca, Activitats, De cinema, Portada

DOCUMENTAL €GANADO O DESIERTO€

El diumenge 23 de març ha tornat la productora Metàfora Visual a les nostres...
Recerca, Natura, Portada

El món rural: La catifa dels projectes €d'interès públic€

L’Associació La Vall SoStenible continua defensant el territori davant les amenaces...
Recerca, De cinema, Portada

Lliurament de premis

El 2024 ha estat un any esplèndid pel cinema català, no només...
Recerca, Natura, Portada

LES MOLETES D€ARANY

Aquest cop ens desplaçarem fins a la comarca del Matarranya, concretament a Beseit....
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a... Jordi López €El águila del Norte€

Fa uns anys la meva professora de ioga em va comentar que anava a fer una cerimònia...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedrís 99 (març 2025)

És un orgull pertànyer al grup de persones que han fet possible Lo...