Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Opinió on line

Una fondue a la Vilaplanenca.

El que coneixem per Fondue, és el conjunt d’objectes format per un bol o marmita, mitja dotzena de salseres i forquilles, i un fornet d’alcohol, que si ens ho regalen, ho tenim com un conjunt decoratiu més i que no ha arrelat encara com una costum importada entre els catalans com és la de menjar pizzes.
L’origen de la Fondue sembla que ve dels suïssos, del cantó francès, i el seu nom també d’origen francès vol dir fosa i que prové del verb fondre (desfer, fondre). Tradicionalment s’han fet amb formatge, encara que es poden fer d’oli, brou, xocolata, o el que la nostra imaginació ens dicti.
Aquí el que proposo és una Fondue d’oli, o Fondue a la bourguignonne. Aquest estil de fer Fondeges la van exportar els Suïssos després de la II Guerra Mundial, i que consistia en submergir carn en oli calent. El seu nom; a la bourguignonne, es deu que a la Suïssa de parla francesa son els legítims descendents dels burgudins.
I per què una Fondue? És una forma diferent i divertida de menjar, podem fer moltes combinacions de sabors sobre una mateixa taula, i sobre tot, com que són menjades que es prolonguen durant temps, dóna peu a conversar i crear caliu al voltant de la taula. No oblidem que els nostres avantpassats es reunien al voltant d’una olla per menjar, per tant, és com si recuperéssim una forma de menjar molt antiga. Una manera de contribuir a aquest caliu és organitzar la taula, en la que hi ha d'haver un desordre controlat: disposar de molts ingredients i estris distribuits per tota la taula, però col·locats estratègicament, on s’arribi a gairebé tot.. En aquestes entaulades sempre s’està que si passa’m el pa, que si dóna’m el vi, que si acosta’m l’oli...

Feta aquesta petita introducció passaré a descriure com preparar la fondue.

A les salseres:
Una amb salsa de calçots.
Una altra amb salsa de fetge de conill.
25 gr. d’ametlles torrades, 4 alls escalivats, 1 tomàquet escalivat, 1 fetge de conill rostit.
Ho trinxem tot afegint una mica d’aigua.
Una altra amb salsa de fesols.
200 gr. de fesols cuits, foie-gras al gust, una dent all tallada a trossets, sal.
Ho trinxem tot afegint una mica d’aigua.
Una amltra amb salsa de cigrons.
200 gr. de cigrons, 1 iogurt natural, una punta d’all i un polset de sal.
Ho trinxem tot.
Una altra amb salsa d’esbergínia.
2 esbergínies escalivades, una dent d’all, sal i un rajet d’oli.
Ho trinxem tot.
I a l’última, salsa o crema de rovellons.
1 porro petit, 1 pot de rovellons en conserva, 50 gr. de farina d’arròs, 25 grams de mantega, 50 cc de crema de llet, brou de pollastre.
En una olla s’hi posa la mantega i el porro tallat petit. Quant el porro s’ha esmorteït, i abans de que agafi color, s’hi afegeix la farina d’arròs. A continuació s´hi tira poc a poc el brou i és va remenant, perquè no es grumolli la farina. Quan arrenca el bull es deixa a foc viu durant 15 minuts. Es remena de tant en tant. Transcorregut el temps s’hi tira el pot de bolets amb el suc de mig pot. Es deixa bullir cinc minut més i s’apaga el foc. Es passa per la batedora, es cola per un colador de malla i per últim s´hi tira la crema de llet.

Per submergir a l’oli:
A la taula posarem la part més tendra dels calçots tallats en dos o tres trossos i un petit bol amb una barreja feta d’ou, farina, llevat i una miqueta de sal. La preparació que farem serà la següent: punxem amb la forquilla del fondue un tros de calçot, l’untem amb la pasta d’arrebossar i el submergim a l’oli. Una vegada fet el bunyol, només cal submergir-lo en la salsa dels calçots.
També i podem posar trossos de llonganissa, que l'acompanyarem amb la salsa de fesols, La carn d’una cuixa de pollastre desossada, que lligarà molt bé amb la salsa o crema de rovellons, un llom de conill desossat que combina amb la salsa de fetge de conill, be sense os, etc. També hi podem afegir a taula un morter amb allioli, unes plàteres amb pebrot escalivat, pa torrat... o el que la nostra imaginació ens digui, això si, les carns no han d’estar adobades amb herbes, perquè aquestes es cremarien dins l’oli.

Per donar-hi un gust més peculiar, podem fer una preparació amb l'oli que utilitzarem. El dia abans o quan convingui, submergirem una braseta de fusta de pi dins l’oli i la deixarem refredar. Una vegada fred, filtrarem aquest oli, i ja el podem utilitzar, fins hi tot pel seu ús diari.
Per últim indicar que la salsa de fetge de conill és de la Provi Mariné, i forma part del plat “Llom de conill farcit”, que va presentar el 1er. Concurs Vilaplanenc de gastronomia boletaire, el qual va obtenir el 3er. Premi. També, la salsa de rovellons, és de Marta Rodón, presentat en aquest mateix concurs en la seva tercera edició, i que també va obtenir el tercer premi.
Que gaudiu d’una bona taula i bon profit.

Jordi Fernàndez.


Jordi Fernàndez




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Història, Masos, Portada

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos, Portada

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps, Portada

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina, Portada

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola, Portada

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies, Portada

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Jornada de Neteja de l'Entorn de la Mussara

Podem observar diferents elements que indiquen que la consciència de la importància...
Què passa, Notícies, Portada

ACTIVITATS D'IGUALTAT, a Vilaplana

Hem pogut materialitzar un parell d'activitats que teníem pendents de feia temps:...
Què passa, Notícies, Portada

PULS'METRE

PUJA Pugen els enllaços matrimonials. Acabem aquest 2023 com un dels anys on...
Entitats, Jubilats, Portada

Dinar de l'Associació dels Jubilats de Vilaplana

L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 26 de novembre, vam...
La nostra gent, Homenatges, Portada

DIA DE LA GENT MÉS GRAN

Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys Enguany, la Festa de la...
Què passa, Notícies, Portada

Dia Internacional per a l€Eliminació de la Violència vers les Dones

Avui, 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència...
Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (4)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (3)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (2)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (1)

La nostra gent, Efemèrides, Portada

EL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR 2023: Genís Torres Aymamí

Genís Torres Aymamí 6 d'octubre de 2023 Bona nit a tothom,...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

DEFUNCIONS 2023

2022 Jordi Mariné Anguera 90 anys           ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

CASAMENTS 2023

Meritxell Miracle Gibert & Maurici Montané Gil         ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

NAIXEMENTS 2023

Jordi Olivan Torralba                   ...
Què passa, Recerca, Música, Medicina, Portada

Els beneficis de la Música durant l'envelliment

La música és una excel·lent medicina per a l'ànima,...
Opinió, Articles, Portada

L'actualitat del macrosistema econòmic i les seves conseqüències en el petit comerç

La situació de la COVID-19 va permetre albirar una crisi emergent d'un sistema que ha...
Recerca, De cinema, Portada

VA DE CINE: Seminci i Rec 23

La contadora de películas , de la directora danesa Lone Scherfig i guió...
La nostra gent, Records, Portada

ALBERT €DAMO€, et recordem amb estima

Fa poc més de mig any ens deixava l'Albert Ferré Huguet, conegut com...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

Es veu que, anys enrere, una dona del poble era coneguda com la fea (fèia) . Deixant de...
Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada

Trescant entre la Riba i Vilaverd

Tot i que a prop de Vilaplana no ens falta calcària ni passos interessants, aquest cop us...
Recerca, Casos i coses, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 93, va sortir el pany d'una porta de les Darreres. Era el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Daniel Giraldo i Andrea Klinkert, pastors

Hem quedat amb el Dani Giraldo i l’Andrea Klinkert per tal que ens expliquin com va ser...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 94 (desembre 2023)

NO A LA GUERRA Escoltant la Cançó del soldade t (Manel, 10 milles per...
Passatemps

Passatemps 93: Minimots