Opinió on line22/12/2002
Una fondue a la Vilaplanenca.
El que coneixem per Fondue, és el conjunt d’objectes format per un bol o marmita, mitja dotzena de salseres i forquilles, i un fornet d’alcohol, que si ens ho regalen, ho tenim com un conjunt decoratiu més i que no ha arrelat encara com una costum importada entre els catalans com és la de menjar pizzes.
L’origen de la Fondue sembla que ve dels suïssos, del cantó francès, i el seu nom també d’origen francès vol dir fosa i que prové del verb fondre (desfer, fondre). Tradicionalment s’han fet amb formatge, encara que es poden fer d’oli, brou, xocolata, o el que la nostra imaginació ens dicti.
Aquí el que proposo és una Fondue d’oli, o Fondue a la bourguignonne. Aquest estil de fer Fondeges la van exportar els Suïssos després de la II Guerra Mundial, i que consistia en submergir carn en oli calent. El seu nom; a la bourguignonne, es deu que a la Suïssa de parla francesa son els legítims descendents dels burgudins.
I per què una Fondue? És una forma diferent i divertida de menjar, podem fer moltes combinacions de sabors sobre una mateixa taula, i sobre tot, com que són menjades que es prolonguen durant temps, dóna peu a conversar i crear caliu al voltant de la taula. No oblidem que els nostres avantpassats es reunien al voltant d’una olla per menjar, per tant, és com si recuperéssim una forma de menjar molt antiga. Una manera de contribuir a aquest caliu és organitzar la taula, en la que hi ha d'haver un desordre controlat: disposar de molts ingredients i estris distribuits per tota la taula, però col·locats estratègicament, on s’arribi a gairebé tot.. En aquestes entaulades sempre s’està que si passa’m el pa, que si dóna’m el vi, que si acosta’m l’oli...
Feta aquesta petita introducció passaré a descriure com preparar la fondue.
A les salseres:
Una amb salsa de calçots.
Una altra amb salsa de fetge de conill.
25 gr. d’ametlles torrades, 4 alls escalivats, 1 tomàquet escalivat, 1 fetge de conill rostit.
Ho trinxem tot afegint una mica d’aigua.
Una altra amb salsa de fesols.
200 gr. de fesols cuits, foie-gras al gust, una dent all tallada a trossets, sal.
Ho trinxem tot afegint una mica d’aigua.
Una amltra amb salsa de cigrons.
200 gr. de cigrons, 1 iogurt natural, una punta d’all i un polset de sal.
Ho trinxem tot.
Una altra amb salsa d’esbergínia.
2 esbergínies escalivades, una dent d’all, sal i un rajet d’oli.
Ho trinxem tot.
I a l’última, salsa o crema de rovellons.
1 porro petit, 1 pot de rovellons en conserva, 50 gr. de farina d’arròs, 25 grams de mantega, 50 cc de crema de llet, brou de pollastre.
En una olla s’hi posa la mantega i el porro tallat petit. Quant el porro s’ha esmorteït, i abans de que agafi color, s’hi afegeix la farina d’arròs. A continuació s´hi tira poc a poc el brou i és va remenant, perquè no es grumolli la farina. Quan arrenca el bull es deixa a foc viu durant 15 minuts. Es remena de tant en tant. Transcorregut el temps s’hi tira el pot de bolets amb el suc de mig pot. Es deixa bullir cinc minut més i s’apaga el foc. Es passa per la batedora, es cola per un colador de malla i per últim s´hi tira la crema de llet.
Per submergir a l’oli:
A la taula posarem la part més tendra dels calçots tallats en dos o tres trossos i un petit bol amb una barreja feta d’ou, farina, llevat i una miqueta de sal. La preparació que farem serà la següent: punxem amb la forquilla del fondue un tros de calçot, l’untem amb la pasta d’arrebossar i el submergim a l’oli. Una vegada fet el bunyol, només cal submergir-lo en la salsa dels calçots.
També i podem posar trossos de llonganissa, que l'acompanyarem amb la salsa de fesols, La carn d’una cuixa de pollastre desossada, que lligarà molt bé amb la salsa o crema de rovellons, un llom de conill desossat que combina amb la salsa de fetge de conill, be sense os, etc. També hi podem afegir a taula un morter amb allioli, unes plàteres amb pebrot escalivat, pa torrat... o el que la nostra imaginació ens digui, això si, les carns no han d’estar adobades amb herbes, perquè aquestes es cremarien dins l’oli.
Per donar-hi un gust més peculiar, podem fer una preparació amb l'oli que utilitzarem. El dia abans o quan convingui, submergirem una braseta de fusta de pi dins l’oli i la deixarem refredar. Una vegada fred, filtrarem aquest oli, i ja el podem utilitzar, fins hi tot pel seu ús diari.
Per últim indicar que la salsa de fetge de conill és de la Provi Mariné, i forma part del plat “Llom de conill farcit”, que va presentar el 1er. Concurs Vilaplanenc de gastronomia boletaire, el qual va obtenir el 3er. Premi. També, la salsa de rovellons, és de Marta Rodón, presentat en aquest mateix concurs en la seva tercera edició, i que també va obtenir el tercer premi.
Que gaudiu d’una bona taula i bon profit.
Jordi Fernàndez.
Jordi Fernàndez
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
23/01/2024Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
23/01/2024Història, Masos, Portada
ALTRES NOMS
La casa també era coneguda com a Ca la Roja.
SITUACIÓ...
20/01/2024Passatemps, Portada
PA I DROGUES
El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
17/01/2024Recerca, Cuina, Portada
És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
17/01/2024Entitats, Escola, Portada
Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
17/01/2024La nostra gent, Notícies, Portada
Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...
17/01/2024Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Podem observar diferents elements que indiquen que la consciència de la importància...
17/01/2024Què passa, Notícies, Portada
Hem pogut materialitzar un parell d'activitats que teníem pendents de feia temps:...
17/01/2024Què passa, Notícies, Portada
PUJA
Pugen els enllaços matrimonials.
Acabem aquest 2023 com un dels anys on...
17/01/2024Entitats, Jubilats, Portada
L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 26 de novembre, vam...
17/01/2024La nostra gent, Homenatges, Portada
Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys
Enguany, la Festa de la...
17/01/2024Què passa, Notícies, Portada
Avui, 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència...
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
Genís Torres Aymamí
6 d'octubre de 2023
Bona nit a tothom,...
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
2022
Jordi Mariné Anguera 90 anys ...
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
Meritxell Miracle Gibert & Maurici Montané Gil ...
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
Jordi Olivan Torralba ...
17/01/2024Què passa, Recerca, Música, Medicina, Portada
La música és una excel·lent medicina per a l'ànima,...
17/01/2024Opinió, Articles, Portada
La situació de la COVID-19 va permetre albirar una crisi emergent d'un sistema que ha...
17/01/2024Recerca, De cinema, Portada
La contadora de películas , de la directora danesa Lone Scherfig i guió...
17/01/2024La nostra gent, Records, Portada
Fa poc més de mig any ens deixava l'Albert Ferré Huguet, conegut com...
17/01/2024Literatura, Lingüística, Portada
Es veu que, anys enrere, una dona del poble era coneguda com la fea (fèia) . Deixant de...
17/01/2024Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada
Tot i que a prop de Vilaplana no ens falta calcària ni passos interessants, aquest cop us...
17/01/2024Recerca, Casos i coses, Portada
A Lo Pedrís núm. 93, va sortir el pany d'una porta de les Darreres.
Era el...
17/01/2024La nostra gent, Entrevistes, Portada
Hem quedat amb el Dani Giraldo i l’Andrea Klinkert per tal que ens expliquin com va ser...
17/01/2024Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
NO A LA GUERRA
Escoltant la Cançó del soldade t (Manel, 10 milles per...
12/11/2023Passatemps