Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
La nostra gent - Literatura - Records - Poemes | Revista 90

Un poema dedicat a l'amic Oleguer Huguet

(PRIMERA PART)

ET IN ARC511ADIA EGO... (I)


(A l’amic O. Huguet, Premi de poesia «Ciutat de Barcelona»)

Vilaplana, Vilaplana,
Vila tan bella no n'hi ha;
És la perla comarcana
Entre la serra i el pla.

Menuda i formosa vila
Allunyada del brogit,
La seva vida tranquil·la
És bàlsam per l'esperit.

Al matí quan m'aixecava
Per la finestra a aguaitar
A la Mussara em semblava
Poder-la tocar amb la mà.

De muntanya descendia
Un airet tan sa i tan fi
I un goig de viure en venia
Com sol he trobat allí.

Uns encisadors camins
Van a indrets meravellosos
On els perfums deliciosos
Penetren ànima endins.

Hi ha una fonteta amagada
Al bell mig de la verdor,
D'aigua fresca i regalada
En el temps de més calor.

¡Quina profonda enyorança
De la meva joventut
Sento avui amb la recança
D?aquell paradís perdut!

Vilaplana, Vilaplana,
—¡Vila tan plana no ho és!
—Però jo, quan hi anava
No en volia tornar més.

ENC.


En el número extraordinari de Nadal de 1962, el setmanari Antorcha de Flix (Ribera d'Ebre) va publicar aqueixa poesia on l'autor, que signa amb el pseudònim ENC., descriu Vilaplana com un poble enyorat on hi havia anat en la seua joventut. El poema està dedicat a l'amic Oleguer Huguet, poeta vilaplanenc que acabava de rebre el Premi de poesia Ciutat de Barcelona 1961 pel llibre Ales d'argila (2) i que l'any següent guanyaria la Viola dels primers Jocs Florals de Flix de l'any 1963 amb un poema titulat «Assumpta». (3)

Amb el mateix pseudònim (ENC. o EnC.), l'autor va publicar, com a mínim, set poemes més a Antorcha entre els anys 1962 i 1965. (4) En un d'aquests, «A la Plaça de Catalunya, de Reus», l'autor recorda una plaça de Reus on jugava durant la infantesa: “Antiga plaça, esplai de ma infantesa...”. El cas és que Oleguer Huguet, recordem-ho, va néixer a Vilaplana, però des de ben jove va residir a Reus, i per tant, tot fa pensar que tots dos es coneixien de petits.

Qui s’amagava rere el pseudònim? Gràcies al blog de Pere Muñoz, de Flix, professor i polític que va ser alcalde de Flix i senador per Tarragona, (5) hem sabut que es tracta del senyor Ricard Ferrater, de Flix, bon amic també de l'escriptor Artur Bladé Desumvila, de Benissanet, amb qui mantenia correspondència. (6)

El senyor Ferrater, com era conegut a Flix, era una persona culta, catalanista i molt discreta. Fins la seva jubilació va viure a la Colònia de la Fàbrica i va treballar a les oficines de la Fàbrica Electroquímica de Flix, segurament des de poc abans del 1936. (7) Havia nascut a Reus l’any 1914, on va morir el dia 4 de juny de 1995. (8)

Estava casat amb la filla més petita de la família Gasset, una família de Flix molt religiosa i franquista que tenia un estanc al carrer Major. (9) El seu pare Alfonso Gasset Llop (Flix, 1873 - Marçà, 1936) i el seu germà mossèn Manuel Gasset Llecha (Flix, 1913 - l’Ordal, 1936) van ser assassinats per milicians anarcosindicalistes. (10) La seva dona, que es deia Maria del Carmen Gasset Llecha, va morir a Barcelona el dia 28-06-2015 als 94 anys. (11) El matrimoni no va tindre fills.

Segons una necrològica publicada a Antorcha, el seu nom complet era Ricard Ferrater Mestre, tenia dues germanes, Josefina i Marina, (12) i la mare, que es deia Marina Mestre Bigorra, va morir a Reus el dia 28 de juliol de 1966. (13)

Amb uns cognoms com aquests, tan freqüents a Vilaplana, eh que no seria gens estrany que la mare fos d'origen vilaplanenc?


(SEGONA PART)

La mare de Ricard Ferrater, efectivament, era de Vilaplana. Ho confirma Josep Olesti en una breu biografia dedicada a la seva germana gran, Josefina (14).

Josefina Ferrater Mestre (Reus, 1910-2006) va estudiar batxillerat i tenia la titulació de mestra, però no va exercir-ne mai. Va entrar a treballar de telefonista a l’Ajuntament de Reus als disset anys i va continuar treballant-hi a la caixa després de la guerra. Va col·laborar com a periodista al Diario Español de Tarragona i al diari barceloní Solidaridad Nacional, dels quals fou corresponsal a Reus, i va col·laborar també al setmanari Reus i a la revista Urbs.

Quan el pare va morir, va cuidar la mare fins al final de la seva vida, i quan es va jubilar, va estudiar Filologia Semítica a la Universitat de Barcelona. La traducció del Ritual de pregràries jueves, la seva tesina de llicenciatura dirigida pel doctor Josep Ribera-Florit, la van donar a conèixer com una de les millors hebraistes catalanes. (15)

En una conversa amb la periodista Gisela Alcón, (16) la seva germana Marina, que llavors “té cent anys i una memòria extraordinària”, explica que Josefina era la gran de quatre germans (17) i que abans de la guerra vivien al Raval Santa Anna 36, a tocar de la plaça de Catalunya.

En un poema de Ricard Ferrater titulat «L'Època feliç» i dedicat precisament A Josefina, el seu germà recorda aquella primera casa de Reus, on va viure setze anys. La primera estrofa del poema, amb perfectes alexandrins, diu:
 
“He vist enderrocar aquella casa antiga
que fou la nostra llar, la vella casa amiga
en la que un jorn vaig néixer i on vaig viure setze anys.
Els cops que l'abatien sordament ressonaven
i en la meva memòria poc a poc desvetllaven
entranyables records de joies i d'afanys.-” (18)

En el mateix poema evoca un cinema que ben bé podria ser la Sala Reus, la primera sala de cinema estable de la ciutat, situada al mateix Raval de Santa Anna 46: (19)
 
“... i a la nit obrir un xic la sortida al terrat
per a poder adormir-me escoltant encisat
l'orquestrina que toca al cinema veí.-”

Marina Ferrater continua el seu relat i explica que durant la guerra civil vivien a una casa al Raval Robuster 42, que va ser afectada per un bombardeig de l’exèrcit franquista:

“En un dels bombardejos no van tenir temps de sortir del portal de casa. La bomba va entrar pel terrat, però, afortunadament, no va matar ningú. Van quedar-se sense llar”.

Recordem que durant la guerra civil els bombardejos sobre Reus portats a terme per l’aviació legionària italiana, procedent de Mallorca, però també, en la darrera etapa de la guerra, a càrrec de la Legió Còndor alemanya, procedent de les bases peninsulars, destruïren, com a mínim, 330 cases i unes altres 646 restaren malmeses en major o menor mesura. Alguns dels bombardeigs foren particularment greus quant a persones mortes, com ara el del 17 de setembre de 1937 o bé els del gener de 1938, especialment els dels dies 21 i 24. (20)

Per últim, Marina Ferrater explica que tenia una tieta a Vilaplana i que es van refugiar a les golfes de casa seva:

“El pare va llogar mula i tartana i es van instal·lar a les golfes de casa d’una tieta a Vilaplana, on només hi havia unes borrasses i palla de moresc. Al cap del temps, van tornar a Reus, i es van instal·lar al Raval Martí Folguera 21, on van viure molts anys”. 

Qui devia ser la tieta?



NOTES
 
(1) Publicat a Antorcha. Semanario de informació local y comarcal (Flix), núm. 218 (24/12/1962), p. 27. Normalitzo la puntuació, modernitzo l'ortografia, però mantic la forma antiga sol ‘sols’ i el semicultisme profonda ‘profunda’.
(2) Publicat més tard (Barcelona: Barcino, 1965), amb un pròleg d’Albert Manent.
(3) Publicat a Antorcha, 247 (9-10-1963), p. 3: Lema: En la Festa Major de Flix. El premi era de 2.000 ptes., “ofrecidas por la Compañía «Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S. A.», a la mejor poesía que exalte la FE”. Veg. la convocatòria a Antorcha, 242 (3-8-1963), p. 1. L’església parroquial de Flix està consagrada a la Mare de Déu de l'Assumpció.
(4) «A Laura» (23-1-1963), p. 2; «Nunc dimittis...» (30-3-1963), p. 6; «Primer amor» (28-11-1964), p. 6; «A la Plaça de Catalunya, de Reus» (18-1-1965), p. 3; «A Balaguer» (13-3-1965), p. 7; «Passeig nocturn» (15-5-1965), p. 5; «Miratge» (17-7-1965), p. 7.
(5) «1986, Festa de l'1 de Maig. L?any del centenari de la Festa del Treball». Bloc de Pere Muñoz (1-5-2013). http://blogdepere.blogspot.com/2013/05/1986-festa-de-l1-de-maig-lany-del.html
«Recordant Artur Bladé i Desumvila (1907-1995)». Bloc de Pere Muñoz (12-12-2020). http://blogdepere.blogspot.com/2020/12/recordant-artur-blade-i-desumvila-1907.html
(6) Artur Bladé i Desumvila. Viure a Tarragona (Fulls d'un Dietari 1975-1976). Tarragona: Diputació de Tarragona, 1991, p. 84. Segons m’ha explicat Pere Muñoz, durant anys l'anava a visitar a Benissanet i feien llargues xerrades.
(7) Informació facilitada per Pere Muñoz.
(8) Ricardo Ferrater Mestre. Genealogy.com. https://www.genealogy.com/ftm/g/i/m/Luis-I-Gimeno-loo/WEBSITE-0001/UHP-0285.html. En una carta de Ricard Ferrater a Pere Muñoz (Flix, 1-1-1995), sis mesos abans de morir, li explica que la seva salut “actualment, m’obliga a limitar al mínim l’activitat, sobretot la –diguem-ne–, intel·lectual”.
(9) Alfonso Gasset Llop. Genealogy.com. https://www.genealogy.com/ftm/g/i/m/Luis-I-Gimeno-loo/WEBSITE-0001/UHP-0267.html
(10) Veg. la ressenya de l’opuscle de Salvador Nonell Bru. Padre e hijo: Alfonso Gasset Llop. Mn. Manuel Gasset Llecha. Martires de Cristo. [Barcelona]: 1989, publicada a «Padre e hijo / Martires de Flix - Alfonso Gasset i Manuel Gasset». Bloc de Pere Muñoz (13 de gener de 2019). http://blogdepere.blogspot.com/2019/01/padre-e-hijo-martires-de-flix-alfonso.html
(11) Maria del Carmen Gasset Llecha. Rememori (s. d.).
https://www.rememori.com/779342:maria_del_carmen_gasset_llecha
(12) En realitat, eren quatre i no tres germans. Ramona-Angelina, “aquejada desde hace algún tiempo de grave enfermedad”, havia mort abans que la mare als 42 anys. Veg. la necrològica publicada a Reus. Semanario de la Ciudad (28-2-1959), p. 12.
(13) Veg. Antorcha (13-8-1966), p. 3.
(14) Josep Olesti Trilles. Diccionari biogràfic de reusencs, 1. Reus: Ajuntament de Reus, 1991, p. 250. El segon cognom de Josefina aquí és Mestres. Veg. també «Josefina Ferrater Mestre». Viquipèdia. https://ca.wikipedia.org/wiki/Josefina_Ferrater_Mestre
(15) Séder D'Amram Gaó. Ritual de pregàries jueves. Introducció, traducció i notas de Josefina Ferrater i Mestre. Girona: Ajuntament de Girona ; Barcelona Universitat de Barcelona, 1995. Col. Biblioteca Judaico-Catalana, 2. ISBN: 84-477-0463-7.
(16) Gisela Alcón. «Lletraferides. Josefina Ferrater Mestre (1910-2006): Una dona que desafià el pas del temps». NW. La Revista de Reus, 113 (març 2022), p. 42-43.
(17) Veg. nota 12.
(18) Publicat a La Veu de Flix (1980), signat amb el pseudònim Enc. Informació facilitada per Pere Muñoz.
(19) Veg. Pedro Nogales Cárdenas. Cinema amateur i història local de Reus. Tesis doctoral dirigida per Pere Anguera Nolla. Tarragona: Universitat Rovira i Virgili, 2006. http://hdl.handle.net/10803/8609
(20) Veg. «Els bombardeigs sobre la població durant la Guerra Civil». Els refugis antiaeris de la Guerra Civil a Reus. http://www.migdia.cat/refugis/article_els_bombardeigs.ph


 

Albert Aragonès Salvat




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Història, Masos, Portada

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos, Portada

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps, Portada

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina, Portada

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola, Portada

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies, Portada

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Jornada de Neteja de l'Entorn de la Mussara

Podem observar diferents elements que indiquen que la consciència de la importància...
Què passa, Notícies, Portada

ACTIVITATS D'IGUALTAT, a Vilaplana

Hem pogut materialitzar un parell d'activitats que teníem pendents de feia temps:...
Què passa, Notícies, Portada

PULS'METRE

PUJA Pugen els enllaços matrimonials. Acabem aquest 2023 com un dels anys on...
Entitats, Jubilats, Portada

Dinar de l'Associació dels Jubilats de Vilaplana

L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 26 de novembre, vam...
La nostra gent, Homenatges, Portada

DIA DE LA GENT MÉS GRAN

Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys Enguany, la Festa de la...
Què passa, Notícies, Portada

Dia Internacional per a l€Eliminació de la Violència vers les Dones

Avui, 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència...
Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (4)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (3)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (2)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (1)

La nostra gent, Efemèrides, Portada

EL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR 2023: Genís Torres Aymamí

Genís Torres Aymamí 6 d'octubre de 2023 Bona nit a tothom,...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

DEFUNCIONS 2023

2022 Jordi Mariné Anguera 90 anys           ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

CASAMENTS 2023

Meritxell Miracle Gibert & Maurici Montané Gil         ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

NAIXEMENTS 2023

Jordi Olivan Torralba                   ...
Què passa, Recerca, Música, Medicina, Portada

Els beneficis de la Música durant l'envelliment

La música és una excel·lent medicina per a l'ànima,...
Opinió, Articles, Portada

L'actualitat del macrosistema econòmic i les seves conseqüències en el petit comerç

La situació de la COVID-19 va permetre albirar una crisi emergent d'un sistema que ha...
Recerca, De cinema, Portada

VA DE CINE: Seminci i Rec 23

La contadora de películas , de la directora danesa Lone Scherfig i guió...
La nostra gent, Records, Portada

ALBERT €DAMO€, et recordem amb estima

Fa poc més de mig any ens deixava l'Albert Ferré Huguet, conegut com...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

Es veu que, anys enrere, una dona del poble era coneguda com la fea (fèia) . Deixant de...
Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada

Trescant entre la Riba i Vilaverd

Tot i que a prop de Vilaplana no ens falta calcària ni passos interessants, aquest cop us...
Recerca, Casos i coses, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 93, va sortir el pany d'una porta de les Darreres. Era el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Daniel Giraldo i Andrea Klinkert, pastors

Hem quedat amb el Dani Giraldo i l’Andrea Klinkert per tal que ens expliquin com va ser...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 94 (desembre 2023)

NO A LA GUERRA Escoltant la Cançó del soldade t (Manel, 10 milles per...
Passatemps

Passatemps 93: Minimots