Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Entrevistes | Revista 53

Entrevista a Roser Mestre Salvat

Entrevista a la Tieta Roser:

Si hagués de demanar alguna anècdota sobre Vilaplana o informar-me d'alguna novetat, segurament aniria a veure la Tieta Roser, com la coneixem els de la família, o la Roser de cal Bruno o Queralt, com la coneix tot el poble.

La Tieta Roser és una dona riallera, curiosa i que sovint es fa preguntes, que ha viscut molt i que sempre té alguna cosa per explicar. Va néixer l'any 1933 a cal Bruno, a Vilaplana. Sempre ha viscut al poble, a excepció de quan es va casar que va viure 3 anys a Vilallonga del Camp.

Ens reunim un matí de finals d'estiu a casa seva i repassem la seva trajectòria vital. M'explica moltes curiositats de les diferents èpoques que ha viscut.



Què recordes dels primers anys de la teva vida?

Jo vaig néixer 3 anys abans de la guerra civil i per tant vaig tenir molt poca noció del que passava, però recordo que hi havia molt de moviment pel poble, tot i que no ens movíem de casa. Quan es retiraven els republicans recordo que van passar per davant de casa uns nois ferits i un d'ells tenia la cama destrossada! També recordo que va caure un avió per aquí dalt de la muntanya, cap a les Valls. Aquell dia jo estava asseguda a la carena que dóna a baix de l'hort de Cal Bruno i sentia la gent dient "cau un avió, cau un avió!!!!". Després es va comentar que havien trobat el pilot. Un dels altres records que tinc és que la tieta Dolores em va dir si volia anar a veure el pont que havia caigut durant els bombardejos, en una de les primeres excursions pel poble que vaig fer, ja que durant la guerra, com he dit, no sortia de casa.


Anys més tard, quan la guerra civil finalitza l'any 1939 i s'entra a la postguerra, amb un règim dictatorial que dura més de 30 anys, com vivia i es divertia la gent de Vilaplana?

La diversió màxima durant la postguerra era anar a ballar a la sala petita de cal Ritu els diumenges. Allà el Ritu posava la gramola i la gent ballava. També feien sardanes a la sala parroquial.

Lo que esperàvem amb més il·lusió era la festa major d'octubre; durant tot l'estiu ja ens preparàvem perquè allò era la bomba! Venia una orquestra i de vegades algunes noies vocalistes.

Recordo que cap els anys 40 i 50 durant la festa major d'octubre i de gener era l'única època de l'any en què podies menjar carn de bou. Llavors es matava el bou que pujaven de Reus a la placeta de davant de cal Teodoro. Una vegada se'ls va escapar malferit. A l'entrada de la Carme, mare de la Carme de cal Teodoro, s'hi resguardaven un munt de gent i criatures, ja que es tractava de tot un esdeveniment. Aquell dia el meu pare anava cap al tros i va donar la casualitat que era allí, va agafar el mall i va fotre un cop al bou que el va matar! Si no, hagués entrat directe a la casa i hagués matat una canallada!

També m'agradava molt que vingués la quaresma perquè llavors el ball era prohibit però feien cinema. Jo disfrutava molt, amb el cine! Recordo descobrir-lo un dia que vaig anar a conèixer un dels Fabians que havia nascut i em vaig escapar a ca la Narra, on hi ha ara la sala parroquial, i vaig quedar meravellada perquè vaig veure a la pantalla unes dones amb unes joies, collarets, vestits!!! Aquí tothom vestia tan senzill... Va ser la primera vegada que vaig veure una imatge de cine.


Com recordes la teva infància?

Quan érem petites i feia bon temps ens passàvem el dia jugant pel carrer i durant l'estiu passàvem tot el dia pescant peixets, granotes, aquí al riu. Ens sabíem tots els tolls! Durant aquesta època de l'any ens divertíem fent berenades, anàvem a la font i menjàvem anissos. A l'hivern ens quedàvem a casa jugant amb coses pròpies.

També anàvem als Oms, on ara hi ha cal Masdéu, i allí ens gronxàvem amb els troncs tallats que els grans deixaven preparats per baixar-los cap a Reus.

En aquella època més aviat jugàvem les nenes amb les nenes; naltros érem la Mariana Ritu, la Maria Castellana i jo. Érem unes tremendes! Esperàvem que arribessin els carros de Reus plens d'encàrrecs, amb els homes morts de fred després de 3 o 4 hores de viatge, ens amagàvem i els hi frenàvem el carro perquè no poguessin arrancar. Com s'enfadaven i ens donaven sorriacades!!!


Durant els anys de la postguerra, de què us alimentàveu?

Doncs menjàvem tot el que la terra ens donava, bàsicament productes del camp. La gent que tenia terres rai! Naltros i altres famílies teníem cabres. Hi havia cabrers, com a cal Canet, Cal Ramiro.. Qui tenia corrals també tenia gallines i conills. A les botigues venien productes que pujaven amb carros des de Reus com bacallà, sucre, sal, espardenyes, escombres, lleixiu,... anys més tard també portaven pasta, xocolata, arròs, rams de plàtans, llaunes grosses, gambetes seques, arengades... De botigues recordo Cal Gori, Cal Ritu (antic sindicat), Cal Teodoro, una dona que es deia Maria Robert...

En aquesta època la gent també es feia el sabó a casa seva amb morca (restes de l'oli brut), aigua i sosa. Posàvem la caldera al foc i amb uns molls agafàvem la sosa i la resta i anàvem remenant amb un bastó gros.


Quina relació hi havia entre els pobles del voltant i Vilaplana?

Entre l'Aleixar i Vilaplana sempre hi havia rivalitat, a naltros ens deien los teiosos (per la teia del bosc) i ells els naps, no sé ben bé perquè. Llavors Alforja quedava més lluny. Quan era la festa major arribava gent caminant des d'Alforja que venia pel ball i també de l'Aleixar. Suposo que els nois que tenien bicicleta arribaven també fins a les Borges. Amb la Mussara també hi havia bona relació, per la seva festa major d'estiu de Sant Salvador, molta gent de Vilaplana hi pujava i recordo que tocaven la guitarra i l'acordió. Quan ja hi va haver cotxe de línia, molts d'ells baixaven amb la mula des de la Mussara i la Febró per anar a Reus a comprar.


Com es vivia la repressió durant la postguerra i dictadura?

Jo no me n'adonava de la repressió, era com un costum. Per a mi era normal, per exemple, quan anàvem a missa portar les mànigues més avall del colze, ja que sinó et posaven uns manguitos per tapar-te. A l'estiu estava prohibit anar a missa sense mitges. Tots els diumenges tocava anar a missa perquè sinó era pecat. La gent en aquella època ho trobava normal perquè suposo que no havia viscut res més, però aquells que havien viscut la república els hi devia sentar com una patada!

Fins als anys 50 al Cine de cal Ritu era el capellà qui tenia el poder absolut per decidir qui podia veure què, era ell qui graduava les pel•lícules i les qualificava de diferents colors al cancell: el color grana era pecat molt gros, després venia el color rosa, el blau.. i no recordo si n'hi havia de blanc. Al final només podies anar a veure les pel•lícules blaves! Recordo quan van fer la pel•lícula "Que el cielo la juzgue", en què una dona decidia avortar i el capellà va dir que qui l'anés a veure quedaria excomulgat!! També quan van fer "Lo que el viento se llevó" la van considerar "rechazable". Jo l'havia vist anteriorment a Barcelona amb la meva mare al Cine Windsor i quan la van fer aquí 4 anys més tard no me la va deixar anar a veure perquè el capellà feia molt la punyeta. Quanta hipocresia! També era pecat anar al ball i ballar agafat, tot i que tothom ho feia!

També vull destacar la prohibició de parlar en català. Durant els anys 40 a l'escola teníem una mestra que si parlàvem en català ens feia pagar 5 cèntims, a mi em deien Rosario i havíem de parlar "en cristiano" o sinó fins i tot ens fotia mastegots!


Com es vivia el dol en aquella època?

Quan jo tenia 22 o 23 anys i la gent es moria, la majoria ho feia a Vilaplana. Si es moria un pare, mare, fill o la parella, la persona havia d'anar 4 anys vestit de negre; els dos primers de negre absolut i els 2 següents blanc i negre. Les dones, a més, havien de portar mocador negre i un manto de dalt a baix. Si es moria un avi, els nens els posaven blancs i negres. Si se't moria la sogra, les dones s'havien de quedar a casa mentre els homes podien anar al cafè. Hi havia gent que es passava la vida de negre! A més, tampoc podies anar al ball o al cinema durant un any.


Creus que tot això ha passat factura a la vostra generació?

Jo he tingut la sort de sacudir-m'ho; de seguida me'n vaig donar compte. El tema de la sexualitat, per exemple, tot era pecat. No t'explicava ningú res i pobra de tu si feies alguna pregunta! Et feien veure el mal on no n'hi havia! Però entre les amigues sí que en parlàvem...


Com a gran lectora que ets, recordes especialment algun llibre que vas poder llegir quan va començar la democràcia i que suposés un gran canvi en la teva manera de veure les coses?

Sí, i tant, la Regenta de Leopoldo Alas Clarín. El vaig poder llegir quan el meu fill Anton ja feia el batxillerat i em va marcar molt. Jo ja tenia gairebé 40 anys i ja feia molt de temps que em feia moltes preguntes, però aquest llibre em va permetre obrir una mica més els ulls. També els meus fills van ajudar-me a obrir la ment.


A nivell d'infraestructures al poble, deus haver notat molts canvis entre la manera de viure durant la dictadura i l'actualitat. Què destacaries?

Abans no hi havia ni cotxes ni motos, només ruquets, mules i carros. Cap als anys 50 van posar el telèfon, les clavegueres i l'aigua corrent no van arribar fins als anys 60. Fins llavors la porqueria de les cases les treien amb una cassa, anaven al dipòsit de la comuna dels baixos de les cases i ho treien i ho posaven en portadores, que lligaven a les mules o al carro. Quan ho feien recordo que el poble feia una pudor que empestava!! Normalment s'utilitzava per adobar les pataques.

També recordo quan rentàvem la roba al riu o al tros a prop del poble. A casa nostra prenien la roba en mules cap a la devesa i allí la rentàvem, fins que al ferginal s'hi van fer safarejos. La roba s'estenia damunt les pedres netes i mates i arbustos.

És clar que tot ha canviat molt i, en certs aspectes, s'ha millorat la vida dels vilaplanencs. Ara, si vas pel terme es veu la terra abandonada, veig que és un poble pràctic per anar-hi a dormir, s'ha convertit en un poble dormitori, cada dia marxen molts cotxes a treballar a fora. També s'han millorat les comunicacions per carretera i jo veig que amb això no hi ha res a fer. Què ha de fer la gent aquí?


Com t'agradaria que evolucionés Vilaplana?

Jo ara quan miro enrere ho veig com de color gris... Dona, tampoc m'agrada sortir al carrer i no trobar-me amb cap jove si no és a l'estiu. M'agradaria que hi hagués més moviment, però sóc conscient que no n'hi pot haver més perquè no hi ha cap indústria. A tot arreu i en totes les coses hi ha la part bona i la dolenta. Jo no sé pas què hi pot fer la gent jove! El que vindrà no ho sé, pinta bastant malament si no arreglen tota la qüestió de l'ecologia.


Amb aquesta classe magistral d'història del nostre poble, ens acomiadem amb la sensació que podríem seguir parlant hores i hores...


Moltes gràcies, Tieta Roser.



Sarai Martinez Anguera




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Història, Masos, Portada

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos, Portada

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps, Portada

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina, Portada

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola, Portada

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies, Portada

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Jornada de Neteja de l'Entorn de la Mussara

Podem observar diferents elements que indiquen que la consciència de la importància...
Què passa, Notícies, Portada

ACTIVITATS D'IGUALTAT, a Vilaplana

Hem pogut materialitzar un parell d'activitats que teníem pendents de feia temps:...
Què passa, Notícies, Portada

PULS'METRE

PUJA Pugen els enllaços matrimonials. Acabem aquest 2023 com un dels anys on...
Entitats, Jubilats, Portada

Dinar de l'Associació dels Jubilats de Vilaplana

L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 26 de novembre, vam...
La nostra gent, Homenatges, Portada

DIA DE LA GENT MÉS GRAN

Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys Enguany, la Festa de la...
Què passa, Notícies, Portada

Dia Internacional per a l€Eliminació de la Violència vers les Dones

Avui, 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència...
Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (4)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (3)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (2)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (1)

La nostra gent, Efemèrides, Portada

EL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR 2023: Genís Torres Aymamí

Genís Torres Aymamí 6 d'octubre de 2023 Bona nit a tothom,...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

DEFUNCIONS 2023

2022 Jordi Mariné Anguera 90 anys           ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

CASAMENTS 2023

Meritxell Miracle Gibert & Maurici Montané Gil         ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

NAIXEMENTS 2023

Jordi Olivan Torralba                   ...
Què passa, Recerca, Música, Medicina, Portada

Els beneficis de la Música durant l'envelliment

La música és una excel·lent medicina per a l'ànima,...
Opinió, Articles, Portada

L'actualitat del macrosistema econòmic i les seves conseqüències en el petit comerç

La situació de la COVID-19 va permetre albirar una crisi emergent d'un sistema que ha...
Recerca, De cinema, Portada

VA DE CINE: Seminci i Rec 23

La contadora de películas , de la directora danesa Lone Scherfig i guió...
La nostra gent, Records, Portada

ALBERT €DAMO€, et recordem amb estima

Fa poc més de mig any ens deixava l'Albert Ferré Huguet, conegut com...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

Es veu que, anys enrere, una dona del poble era coneguda com la fea (fèia) . Deixant de...
Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada

Trescant entre la Riba i Vilaverd

Tot i que a prop de Vilaplana no ens falta calcària ni passos interessants, aquest cop us...
Recerca, Casos i coses, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 93, va sortir el pany d'una porta de les Darreres. Era el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Daniel Giraldo i Andrea Klinkert, pastors

Hem quedat amb el Dani Giraldo i l’Andrea Klinkert per tal que ens expliquin com va ser...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 94 (desembre 2023)

NO A LA GUERRA Escoltant la Cançó del soldade t (Manel, 10 milles per...
Passatemps

Passatemps 93: Minimots