Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Premsa on line

Caminada fins la Mussara

El Magazine de Claxon & Espais.7 publica un ampli reportatge sobre l'organització d'una nova edició de la caminada de Tarragona fins la Mussara. Encara que la notícia no ho esmenta, es portarà a terme el proper diumenge, dia 25 d'abril:


”Torreforta-La Mussara”

“Torna la Marxa”

“Des de fa set anys, l’Agrupament Escolta La Salle Torreforta organitza la Marxa Torreforta-
la Mussara, no competitiva i que transcorre per antics camins i vies de comunicació utilitzats ja des de l’antiguitat a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp.”

“Prop de 300 persones recorren cada any els 32 quilòmetres de dificultat mitjana.”

“L’agrupament escolta GELSTO celebra enguany els 15 anys d’història.”

“La Torre Forta va perdre la utilitat militat al segle passat quan diverses epidèmies, la fil·loxera i algunes oscil·lacions en el preu del vi van ser factors determinants de la situació econòmica i social de la ciutat.”



“Com cada any, des d’en fa set, amb molt d’entusiasme i voluntat, l’Agrupament Escolta La Salle Torreforta organitza la Marxa Torreforta-la Mussara, no competitiva i que transcorre per antics camins i vies de comunicació, utilitzades ja fa uns quants anys a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp. Una proposta lúdica que els organitzadors volen que els tarragonins facin seva, especialment aquells a qui els agradi l’esport i que valorin el plaer del contacte directe amb la natura.

La Marxa no ha parat de créixer

Des d’aquella primera tímida proposta, l’any 1998, la Marxa no ha parat de créixer i fidelitzar entusiastes excursionistes que any rere any no s’han volgut perdre la caminada, agafant el bo i millor d’una marxa: el paisatge, el benefici esportiu, però també el contacte amb altres persones que, com ells, es manifesten amants de la natura i la vida sana. Ha estat, precisament, la bona acollida que la Marxa ha tingut en les darreres edicions que ha encoratjat l’agrupament escolta a continuar preparant una activitat d’aquest tipus, oberta a tothom.

Un antic fortí

La Marxa, com sempre, s’inicia a la Torre Forta, antic fortí de la ciutat que va donar, finalment, nom al barri. I també, com sempre, perquè canviar un itinerari que funciona seria absurd, la marxa trepitja la meta a la Mussara, un dels indrets més preservats paisatgísticament de les nostres comarques i un autèntic pòdium des del qual es contempla una de les millors vistes del nostre territori.

Arribar a la Mussara, respirar fons i divisar la terra que ens dóna part de la nostra identitat, des de les millors panoràmiques, és el premi que la Marxa atorga a cada un dels caminadors, sense cap tipus de distinció competitiva.

Detalls i horaris

Agafeu agenda i paper, que la cosa va de debò. Us voleu apuntar a la Marxa? No hi heu anat mai? Doncs ara és el moment de provar-ho! Atenció als horaris. Se surt des de la Torre Forta, situada al carrer Francolí, número 65-67 (Serveis Socials) del barri del mateix nom, a dos quarts de vuit del matí.

Les persones interessades residents a Tarragona disposen d’un servei de transport públic. Un autocar recollirà passatgers a la plaça Imperial Tàrraco a les 7 en punt del matí, camí cap a Torreforta. El preu d’inscripció de la Marxa és pràcticament simbòlic, ja que val només 6 euros, l’import que equival al viatge de tornada en autobús (des de la Mussara), una samarreta, l’avituallament i el fulard, com a bon agrupament escolta que és, de record.

Pareu atenció i no badeu, ja que les places són limitades a 300 participants. La inscripció es pot fer efectiva mitjançant l’ingrés al compte corrent de Caixa Tarragona 2073-0029-11-0110369821, o bé en efectiu, al mateix Col·legi La Salle Torreforta tots els dies feiners de 6 a 8 del vespre, a partir del dimarts 13 d’abril i fins el dia 22 del mateix mes. L’organització recomana especialment portar cantimplora i l’esmorzar i el dinar del dia. I per cert, si sou menors de 18 anys, penseu que necessiteu una autorització signada pels pares.

El punt de partida: Torreforta

El barri de Torreforta és el primer barri de la zona de ponent de la ciutat de Tarragona. Les primeres famílies s’hi van començar a instal·lar cap al 1950, amb una població fonamentalment immigrant i procedent de l’Estat espanyol. Avui dia al barri hi viuen unes 17.000 persones, on el 60% són persones nascudes a Catalunya i el 4% són nascudes fora de l’Estat espanyol.

El nom del barri ve de lluny. A la rodalia de Tarragona es va edificar tot un seguit de torres militars de vigilància. Una d’elles és la Torre Forta, que va ser una torre estratègica. A la Torre Forta van quedar enregistrats part dels fets històrics esdevinguts des de la seva construcció. Les marques trobades a l’estructura de la porta pertanyen a l’ocupació francesa duta a terme entre els anys 1811 i 1813, quan les tropes gal·les van ocupar la torre i la guarnició de Tarragona va atacar-la diverses vegades. Una altra evidència de la seva utilitat al llarg del temps són uns espais interiors condicionats per llars de foc, que van servir de refugi i amagatall a diverses famílies durant la Guerra Civil espanyola. En aquells moments, la zona que envoltava la torre no tenia cap nom específic i per als tarragonins no era més que un altre camp dels molts que componien la rodalia, on vivien alguns pagesos. La Torre Forta va perdre la utilitat militar al segle passat quan diverses epidèmies, la fil·loxera i algunes oscil·lacions en el preu del vi van ser factors determinants de la situació econòmica i social de la ciutat.

Actualment, alberga les oficines de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona. Torreforta es troba a 18 metres d’altitud.

La meta: l’entranyable muntanya de la Mussara

La serra de la Mussara és a la part meridional de la serralada de Prades. La desigual altitud proporciona unes característiques climàtiques molt diferenciades a la zona que es tradueixen en una vegetació i fauna pròpia. La Mussara pertanys al terme municipal de Vilaplana. L’annexió es va fer quan la Mussara es va quedar deshabitada al voltant dels anys cinquanta. Al llarg d’aquest camí es pot observar perfectament el canvi de litologia. Després de passar el sòl de característiques calcàries amb vetes de terreny silícic prou determinades, segueix el cingle vermell i a la zona més alta s’hi diferencia el cingle blanc.

Vilaplana és un poble d’uns 500 habitants, situat a un quatre-cents metres d’altura. El conreu principal és l’avellaner, ara en molts llocs substituït pels ametllers. Al terme hi ha diferents estrats de vegetació condicionats per l’altitud: a la part baixa hi trobem el pi blanc (“Pinus halepensis”) i l’alzina (“Quercus ilex”) barrejats en un bosc mixt o en clapes separades; sobre els vuit-cents metres comencem a trobar un altre tipus de pi: el pi roig o rojalet (“Pinus silvestris”) i igualment alguna roureda aïllada.

A la zona propera al poble de la Mussara hi ha plantacions forestals de pi bord (“Pinus pinaster”), “Abies” i “Larix”. La Mussara està situada a més de 800 metres d’altitud. El nom d’aquesta localitat i de la serralada en revela l’ascendència sarraïna; ve d’Almussara, mot aràbic, que vol dir estadi o hipòdrom.

Va ser entrada la dècada dels seixanta quan els darrers veïns de la Mussara es van anant allunyant per la carretera ensotada, mentre que la silueta del poble s’esmunyia als seus ulls per sempre més. La Mussara esdevenia un dels primers pobles víctimes de l’inexorable èxode rural. El nucli principal estava format per 8 cases.

Avui dia, però, solament queda en peu l’església. Malgrat aquesta impressió trista, la Mussara esdevé tot un referent estètic que arriba al punt àlgid quan el vianant s’atansa a la punta de la corba mola, on s’asseu el poble, i des d’allà contempla la trencada geografia del Baix Camp.

Durant la Marxa: camins mil·lenaris

Destaquen dos camins antics. Per una banda, el camí de Reus a la Canonja i Tarragona, i per l’altra, el camí de Salou fins a Prades i Ulldemolins.

El primer, que uneix Reus amb la Canonja i Tarragona, té una antiguitat de 2.000 anys. És un camí perfectament localitzable entre els camins romans. Diuen que unia la capital Tàrraco amb l’important nus de comunicacions de Reus.

El camí passa pels barris de Bonavista i Torreforta, on actualment els carrers, però, ja l’han esborrat. Arriba al poble de la Canonja pel carrer anomenat Camí de Reus i d’aquí fins a la capital del Baix Camp, i passa del Pi de Bofarull.

El segon camí important que es troba a mig trajecte és el de Salou, que va fins a Prades i Ulldemolins. És un camí ancestral, sembla el més antic de la comarca del Baix Camp, després de la Via Augusta. És un camí trimil·lenari. La característica principal d’aquest camí és que el traçat no creua cap obstacle: ni rieres, ni barrancs, ni torrents, de manera que facilitava l’accés a les primitives carreteres.

Aquest camí també passa pel Coll de la Batalla, anomenat així en record al fort combat entre les hosts de Ramon Berenguer IV i les del Valí de Siurana en temps de la reconquesta de la Catalunya Nova i que la història situa en aquest punt. Obert, en temps encara més antics, com a camí ramader que unia la plana amb les muntanyes de Prades i les comarques del Segre; i transformat en “Reds”, nom equivalent a camí carreter, com afirma Mossèn J. Solà i Callarisa, pels primers pobladors indoeuropeus en alguns trams, i pels romans en altres. Es tracta del gran “Rods” o “Reds”, vocables que indiquen Camí de la Roda en la parla indoeuropea, on la roda era anomenada “Rotos”, segons Delamarre; derivats d’aquests vocables, es troben topònims al llarg del seu trajecte.


Raquel Virgili

Magazine de Clàxon & Espais·7, 1-4-2004




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina, Portada

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina, Portada

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...
Recerca, Natura, Portada

La meva experiència amb la vespa asiàtica

Vaig començar a veure vespes asiàtiques (velutina) l'estiu de l'any 2020,...
La nostra gent, Història, Records, Història, Portada

Dones rurals. Dones del Camp de Tarragona

El dia 15 d'octubre de 2023, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí,...
Què passa, Notícies, Portada

Celebració del 8M del 2024, a Vilaplana

Divendres, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A la plaça de la Vila,...
Què passa, Notícies, Portada

Vilaplana assoleix aquest primer trimestre de 2024 el consum més baix d€aigua dels últims 15 mesos

La mitjana diària d’aigua servida des de l’ETAP s’ha situat aquest...
Què passa, Notícies, Portada

La Marató de 2023

17/12/2023: Bingo: 2.384,88 € 24/12/2023: Per Nadal, recitem, cantem:...
Què passa, Activitats, Portada

Mercat de Nadal 2023

El Mercadet o paradetes de Nadal, era habitual a Vilaplana. Enguany s'ha tornat a impulsar,...
Què passa, Música, Portada

Música per a gent exquisida

Anem de viatge a qualsevol lloc amb Iggy Pop i David Bowie Us expliquem alguns detalls...
Opinió, Articles, Portada

Manifest de l€Associació "La Vall Sostenible" en suport a la pagesia i ramaderia.

L'Associació La Vall Sostenible, volem manifestar el nostre ferm suport a la...
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Homenatge a SALVADOR SABATER

Salvador Sabater: L’últim comunista Qui va ser el Salvador? Per a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Foto 1: La família Mariné-Mariné i l'Anna Miyagi a Miyajimacho, al...
Història, Història local, Portada

Palmira Jaquetti, la força de l'esperit

Qui més qui menys, sap que la vida és una cursa d'obstacles. Podem...
Història, Portada, Fem memòria

Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis

QUAN? Recuperació d’un passat oblidat El present treball és el...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: sacatapos

La paraula d’aquest número és sacatapos. Segons la classificació que...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 95

PUJA La proposta de l’Ajuntament “Busquem fotos antigues” Ens...
Recerca, De cinema, Portada

Guardons de cinema

Comencem per la gala dels Gaudí, la primera de l’any i una mica soporífica....
Recerca, Natura, Portada

El Racó d'en Marc i la Foradada de l'Airosa

Tornem al Massís del Port per fer una clàssica, que si volem podem transformar en...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 94, va sortir el pany de la porta del número 4 del carrer...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a: Marta Rodon, en versió viatgera

La visito a casa seva. Ha encès el foc i ens acompanya el Cian, relaxat a la catifa. Li...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 95 (març 2024)

Pagesia... trajecte final? Hem sentit moltes vegades, algú, afirmar que......
Història, Masos

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...